Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли ни университет в Северозапада?!

Дипломирането на випуск на Медицинския университет- 04.10.2015 г.
Снимка: Жоро Александров Архив
В обществено-политическия час на "Посоките на делника" този вторник говорим, трябва ли ни университет в Северозапада. Правим този разговор по повод днешния 8 декември, защото поколенията се сменят, но студентският празник не може да не вълнува.

"Студентите са украсата на един град, затова присъствието на висше учебно заведение е въпрос не само на престиж, но и на възможности за задържане на младите хора- тема, която е толкова актуална и в същото време болезнена за обществото ни", разсъждава сътрудникът ни Жоро Александров и допълва:

"Враца може да се похвали с два филиала на университети- на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и на Медицински университет- София. Обучението им се осъществява в т.нар. "Ученическо градче", което се намира извън Враца и заради липсата на редовен обществен транспорт, остава изолирано от живота в града. А както се знае, младите хора обичат знанията, но и предпочитат забавленията. През последната година и половина общинската управа прехвърли на филиала на Медицинския университет "Проф. д-р Иван Митев" сградата на закрития Химически техникум. Пустеещата сграда, която се намира край болницата, ще бъде използвана за учебен корпус при обучението на бъдещите кадри. Помощното училище "Д-р Петър Берон" пък ще стане общежитие. Реконструкцията ще струва около 10 000 000 лева, като това е най-голямата инвестиция в образование за последните 20 години във Враца и безспорно ще напълни града със студенти. Въпрос на процедури - обявяване на обществени поръчки и за ремонта, е да започне същинската дейност. В момента във Враца има около 500 студенти, които се обучават в специалностите "медицинска сестра", "акушерка" и "специалист по трудотерапия", а дипломите им са за бакалаври. Още толкова бъдещи висшисти се обучават и в другия филиал на ВУЗ във Враца, този на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Според официалните данни, в "Ученическото градче" във Враца се обучават още бъдещите висшисти на три ВУЗ-а. Това са Университет за национално и световно стопанство, чрез местния стопански филиал; Югозападния университет "Неофит Рилски", който има център за изнесено обучение; и Международния Славянски институт - Москва, който предлага дистанционно/задочно обучение. ВУЗ-овете във Враца трябваше да са с един повече, но Полският университет така и не беше открит. Идеята да има такова заведение беше на бившия кмет на Враца и впоследствие социален министър Тотю Младенов. Той осигури контактите с Техническия университет от полския град Келце, който уж щеше да открие свой филиал във Враца. Бившият председател на Народното събрание и експосланик в Македония Александър Йорданов пое задачата да реализира проекта, а Общинският съвет дори прехвърли част от своята собственост за учебни корпуси на ВУЗ-а. 8 години след раждането на идеята обаче Полски университет във Враца няма. И със сигурност няма да има.

Иначе поздравите са за всички студенти - без значение дали са бивши, настоящи или бъдещи. Особено внимание отделям на хората с дипломи от ЮЗУ в Благоевград, които както е тръгнало, ще оглавят всички ръководни кадри в община Враца - но това е вече друга тема за размисъл…"


В Монтана вече има учебен център на Варненския свободен университет.

"Преподавателите са професори от университета във Варна и на студентите няма да им се налага да пътуват до морския град, за да се обучават", съобщи Нина Петкова, заместник областен управител на Монтана. По думите и стартът е с две бакалавърски програми и една магистърска- тя ще започне от 19 декември 2015 година. 62 студенти се обучават и в двете програми.
"Трябва да задържим младите хора в Северозапада", заяви Нина Петкова.

Във Видин още преди много години се говореше за Еврошвейцарски университет. Трябваше да има филиал на Софийския университет "Св. Климент Охридски"- обеща ни го преди време един от просветните министри- Сергей Игнатов. При едно от посещенията си във Видин, Игнатов каза, че градът ни заслужава да се превърне в университетски център, защото "той е най-близо до сърцето на Европа - Виена, и по снимки от 19-и век си личи, че момите тук още тогава са били облечени с европейски дрехи...". Обещания имаше и за филиал на Медицинския университет от Крайова, на Русенския технически университет... Нищо от това не се случи!

От известно време се заговори за разкриването на филиал на Плевенския медицински университет, а идеята е на социалистите от Видин.

Димитър Велков, общински съветник от БСП във Видин"Трябва да се опитаме да задържим поне малка част от младите хора в града. Далеч сме от мисълта, че можем да направим цял университет. Идеята ни е в този филиал да се обучават медицински сестри, акушерки, лекарски асистенти и парамедици. Плевенският медицински университет имат интерес, защото те нямат изнесени филиали в Северозападна България, от една страна, от друга- интересът е на видинчани. Смятаме, че интерес ще има и от кандидат-студентите, защото медицинските ВУЗ-ове са единствените, в които не се приемат, както се казва, "който има желание да го приемат"
, коментира гостът в студиото Димитър Велков, общински съветник от БСП.

Управляващите от ГЕРБ също са преценили, че инициативата за разкриване на филиал на Плевенския медицински университет е много добра за града.

"Работим по този въпрос, оказваме пълно съдействие, дано успеем да я реализираме и да възродим нашата за филиал на Русенския технически университет с подходящи за региона специалности", каза народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев.

Още по темата за университет в Северозапада и за студентския празник чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45