Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови мерки за бездомните кучета във Видин

Снимка: Полина Тодорова

Как работи общинският приют за кучета? Това коментира в "Еко Свят" кметът на Видин. Със свое становище относно големия брой нападения на бездомни четириноги в града излязоха и общинските съветници от БСП. Ще ви представим в "Еко Свят" и новата идея на Археологическото дружество в Белоградчик за провеждане на Фестивал на древните балкански култури. С идването на топлите дни хората от врачанското село Долни Вадин се организираха и започнаха засаждането на цветя и кастренето на дървета.

Попитахме видинчани има ли агресивни кучета в града:

"При нас няма, в комплекс "Христо Ботев" живея... Има покрай Здравната каса, само кучета. Нападат колоездачи, лаят по тях... От село Иново съм. Пускат ги по улиците. Елате да видите какво е. Аз се възмущавам, нощем не мога да спя. Това е безотговорно... Тук по центъра има повече, охранени даже... Във "Вида" и "Гео Милев", зад старата Бърза помощ. Там има много кучета, нощно време не може да се спи... Тук в центъра си има много. Сутринта едно щеше да ме ухапе. Хубаво е, че повечето от тях като че ли не са много агресивни... Страшно много, ужасни са, навсякъде са на тълпи. И видинчани са виновни, защото ги хранят и се грижат за тях, и са огромни. Трябва някой да ги прибере. Онази вечер са ме нападнали в "Калето". Има огромна тълпа от кучета..."


СнимкаРаботата на общинския приют за кучета във Видин коментира кметът на Общината Огнян Ценков. Той отрече категорично, че в приюта не се обработват кучетата, какъвто сигнал има от НПО.

"Отпуснал съм средства за купуване на инструменти за извършване на необходимите медицински манипулации при кастрации на кучетата. Във връзка с реорганизацията, която предприех и там е назначен нов управител. Ще предприема действия в скоро време да започне разяснителна кампания и да формираме ново съзнание в гражданите, че отношението и проблемът с бездомните кучета е въпрос на всички нас", коментира Огнян Ценков.

Кметът заяви, че когато хората нямат възможност да гледат домашния си любимец, да се обърнат към приюта и животното да бъде прибрано там. Ще се работи и с неправителствените организации за решаването на този проблем. В последните дни са хванати 22 кучета. Тези, които са маркирани, са обезпаразитени и ваксинирани. Които не са агресивни, се връщат обратно на мястото, от което са взети. Кметът призова видинчани, които искат домашен любимец, да се обърнат към приюта за бездомни кучета. В момента в него са настанени около 30.

СнимкаОбщинските съветници от БСП излязоха със становище относно големия брой нападения на бездомни кучета във Видин. Все повече стават инцидентите с граждани и деца, а община Видин не е зоологическа градина, каза Людмил Димитров, като подчерта, че трябва да се вземат адекватни мерки:

"Последният случай беше от вчера сутринта. Нашето становище е, че не трябва да се прибягва до крайни методи относно животните. Към тях трябва да се проявява хуманност и разбиране. Но дълбоко наше виждане е, че община Видин не е зоологическа градина. По улиците не трябва да се разхождат бездомни и улични животни. Защото дори маркирано и кастрирано, на глутници преследват колоездачи, преследват деца. Нашето мнение е, че трябва всичките бездомни кучета да бъдат хванати и в приюта отглеждани хуманно."

Ако капацитетът на мястото е малко, общинските съветници от БСП ще подкрепят отделяне на средства от бюджета за разширяването му.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков разпореди да бъде направен анализ на работата по отношение на безстопанствените кучета заради зачестилите сигнали на граждани за проявена агресия от страна на животните. От началото на годината е съобщено за нападения на хора от бездомни кучета в жилищните комплекси "Крум Бъчваров", "Бонония", "Гео Милев", "Вида", около болницата и големи магазини в града, съобщиха от пресцентъра на Общината.

СнимкаСлед обстойно проучване е констатирано наличие на нерегламентиран приют за бездомни кучета, създаден от неправителствената организация "Добрина, Хуманност, Състрадание" в района зад бившия завод за ризи. Там са открити заградени между гаражите около 60 животни, които често прескачат оградата, подразнени от миризмата на храна. От сайта на организацията става ясно, че е отправена и молба за помощ с посочена банкова сметка. Ръководещият НПО-то е и собственик на амбулатория трета категория, където обаче не може да се извършва кастрация на животни поради липса на операционна зала. По този повод в Общината е проведена среща с представители на НПО "Добрина, Хуманност, Състрадание", на която те излизат с предложение отново да бъдат поканени експерти от фондация "Четири лапи", за да се направи кастрация на бездомни кучета и котки, като за целта Община Видин заплати 5000 лв. От местната управа припомниха, че общинският приют във Видин работи от лятото на миналата година. От 1 февруари 2016 г. предприятието има нов управител и ръководството счита, че не е целесъобразно и финансово оправдано наемането на външни организации за кастрация на животните.

От пресцентъра на общинската администрация съобщиха още, че в приюта са получени на 2 транша 990 кг суха храна, 120 броя консерви и други продукти, както и 20 ваксини от чуждестранни дарители. Нито един лев от парите на данъкоплатците не е похарчен. Работи се активно за изграждане на добри взаимоотношения с международни организации за защита на животните и подготовка на дарителски акции за общинския приют.

Потърсихме представителите на сдружението "Добрина, Хуманност, Състрадание" за коментар. Увериха ни, че до броени дни ще излязат със становище по конкретния случай и информацията, която разпространиха от Община Видин.

Фестивал на древните балкански култури в Белоградчик- такава идея има Археологическото дружество в града. Организаторите планират форумът да бъде през есента, защото се изисква сериозна подготовка. Ще организират научна конференция с участието на учени, които се занимават с праистория, ще има и пресъздаване на обреди от древността.

Кирил Кирилов"Организацията на подобни събития изисква много ресурс и време. Нашата идея е да се правят 4 фестивала годишно- на равноденствията и на слънцестоенето, както е било едно време. За тази година няма да успеем нито за пролетта, нито за лятото. Виждаме добра възможност да се възползваме от трите почивни дни в края на септември. Фестивалът искаме да бъде използван и като научен форум. Да поканим поне 3-4 учени, занимаващи се с античност, праистория, които в първия ден да запознаем с местните обекти и след това да имат възможността да изкажат своите мнения и преценки. Залагаме и на различни методи за пресъздаване на атмосферата от древността като извършване на предполагаеми обреди, които са правени тогава", разказа за идеята председателят на Археологическото дружество Кирил Кирилов.

Предстои да се изяснят детайлите и да се намерят спонсори.

Първите топли дни на март са подходящо време за подрязване на дърветата и за засаждане на ранните цветя. Читалището в оряховското село Долни Вадин използва слънчевите дни за работа навън заедно с децата.

Снимка: НЧ Съзнание-1927 с. Долни Вадин"Заедно с безработните, кмета, администрацията, деца, си почистваме центъра. Ние си поддържаме градинки, паркове, не чакаме някой друг да ни свърши работата. Пари за това не се дават", разказва секретарят Анелия Спасова.

В новия парк, който е изграден миналата година също предстои засаждането на цветя. Има идея да се направи градинка пред музея на Младен Павлов. В нея ще се садят варива- леща, боб, грах, заедно с децата, като по този начин ще отбележат годината на варивата.

Младен Павлов, по- известен като "Козлодуйското даскалче", е участник в Ботевата чета. Роден е във Видин през 1848 година. През 1876 е учител в Козлодуй и участва в подготовката на Априлското въстание. Именно на него е възложена задачата да посочи мястото, където ще спре параходът "Радецки" с въстаниците и какви сигнали да се подадат за спирането му при дебаркирането на четата. След Освобождението е съдебен чиновник, адвокат, кмет на Козлодуй. Заселва се в село Долни Вадин. Къщата му и днес стои там, дарена е на Общината от дъщеря му Корнелия и се тачи като музей на Ботевия четник.

С идването на топлите дни вече може да спрете да подхранвате птичките, които през зимата заради снежната покривка се нуждаеха от нашите грижи. Сега има достатъчно насекоми, с които да се хранят. Активни тази зима отново бяха децата от ученически екоклуб "Таралежите" към ПМГ "Академик Иван Ценов" във Враца. Техен ръководител е Жулиета Босилкова:

"Слагахме хранилки през декември, януари и февруари. Сега вече нямат нужда от подхранване, защото има пчелички, мушички. Тази година за втори път сме слагали хранилки и в училищния двор да подхранваме. Има дарение от селскостопанска фирма на слънчоглед. Синигери, сойки, кос- това са птичките, които сме подхранвали."

И въпреки, че вече няма нужда от хранилки, може да си направите къщичка за птици, която да поставите на някое дърво. Важно е да подберете мястото за поставяне на къщичката внимателно, съветват от Българско дружество за защита на птиците. То трябва да е защитено от хищници и хора и да позволява на птиците да долитат и отлитат безпрепятствено. Препоръчва се къщичките да се поставят с отвора на север или североизток, защото птиците не обичат слънцето да грее директно в "хралупата" им. Къщичката трябва да е поставена под лек наклон, така че входът да е обърнат леко към земята, за да се избегне влизането на дъжд и вятър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50