Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът помага на видински деца

2
Иван Петков и Симона Венчева
Снимка: Светлана Стоенелова
Туризмът протегна ръка и направи благотворителен търг с уникални предмети, чиято цел беше да подпомогне две деца от професионална гимназия по туризъм в страната. Доц. Соня Алексиева, преподавател по туризъм от Нов български университет (НБУ) избира тези средства да бъдат дарени на видински деца от ПГТ "Михалаки Георгиев". Повече научаваме от Евлогия Манджукова, директор на гимназията:


"Двамата наши ученици имаха не просто възможността, а щастието и късмета да бъдат включени в една инициатива под ръководството на доцент Соня Алексиева, преподавател по туризъм от НБУ. Един ден тя ми се обади по телефона и ми предложи тази възможност, като отправи покана към нас да предложим по наша преценка, ученици, които да отговарят на критерия- да имат желание да се реализират в бъдеще в професиите, които изучават в областта на туризма. Основната идея е да се направи всичко възможно възпитаниците на туристическите училища да остават и да работят в страната. Инициативата е подкрепена с благотворително мероприятие, което се организира в София, на което бяха поканени предимно представители от туристическия бранш и от Министерството на туризма. Аз приех идеята и представих предложението на годишния педагогически съвет на 29 януари. Бяха предложени четирима ученици от трите паралелки от 12 клас, които отговарят на условията, а впоследствие при селекцията останаха Симона и Иван. Първоначално трябваше да се избира и между тях двамата, но организаторите бяха толкова  впечатлени от биографиите им, че в крайна сметка се класираха и двамата. Те са едни изключително добри деца, с отличен успех и сериозно отношение към учебния процес. Работодателите, при които провеждат стажа си, са много доволни от тях. Те са ученици, които са провеждали стаж в чужбина, в Испания и там получиха изключително висока оценка за работата си. Те караха стаж и на Златни пясъци. Това им даде възможност да имат поглед не само върху обучението в училище, а и върху това как реално функционира туризмът у нас и в чужбина и сега имат база за сравнение. Това са деца, които заслужават финансова подкрепа, за да се помогне тяхното завършване, да отидат и на кандидатстудентски изпити. Деца, които едновременно учат и работя! Ето защо това е една много важна помощ за тях, идваща в решителен момент."

Първоначалната сума, която е постъпила от разпродажбите в благотворителния търг, е в размер на 1 760 лева. След даване на гласност по медиите и още туристически фирми са подпомогнали кампанията, и сумата надхвърля 2 000 лева. Отделно от това туристически фирми са определили за Симона и почивка в СПА център за двама. Подаръците не спират до тук. Младежите и училището им получават книги на български издателства, имащи отношение към развитието на туризма.

"Много съм щастлива от това, че и Министерството на туризма участва с предложение при проявен интерес от страна на учениците, те да могат да карат стажа си там. Което е една чудесна идея. Така Министерство на туризма прави опит да срещне професионалните гимназии по туризъм с работодателите и това да бъде в полза на учениците и бъдещата им реализация. Защото не е тайна, че когато учениците ни отиват на стаж в чужбина, там те получават предложение за работа след завършване. А нашата цел е да направим така, че младите хора да останат в страната ни!" 

Симона Венчева и Иван Петков са двама младежи от Видин, на които тази пролет предстои дипломираме и изправяне пред въпроса: "А сега накъде?" 

В този едновременно радостен и сложен момент от живота на младите хора за тях идва добра новина и подкрепа! Как реагират те?

Симона Венчева:

"Аз съм от 12 "а" клас и уча специалност "администратор в хотелиерството". В момента благодарение на училището работя по специалността си в един хотел, като завърша обмислям първо "да си стъпя на краката", т.е. да се стабилизирам малко финансово и да продължа след това обучението си във ВУЗ, задочно. Избрах си вече рокля за бала, вълнението е голямо! Тези средства ще използвам за бъдещето си, много бях трогната и изненадата от този жест! Благодаря!"

Иван Петков:

"Аз уча в 12 "в" клас, специалност "готвач". Предстои им завършване. Моята мечта е след вземане на държавните зрелостни изпито да кандидатствам в Пловдивския университет, специалност "хранително-вкусова промишленост". Сумата от дарението ще използвам за кандидатстудентската кампания. Радостта ми е огромна, не мога да повярвам, че ми беше подадена ръка в този сложен за мен момент! Благодаря на всички наши учители!"

Това е една новина, която усмихва не само лицето, а и сърцето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50