Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За туризма, кадрите и стимулите

13
Снимка: Светлана Стоенелова


Ден на професиите се проведе в Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин.

"Целта е дадем възможност на ученици от други училища, които проявяват интерес към нашите професии, да  дойдат предварително да се докоснат до същността на професията, да се запознаят с това какво учим, какви специалисти могат да излязат, каква работа биха могли да започнат след като завършат нашето училище. Туризмът е най-сигурният и най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика" – каза директорът Евлогия Манджукова. Училището беше посетено от ученици и родители.

СнимкаПрофесия "ресторантьор" ни представиха Теодосия Микова, Силвия Димитрова и Александър Веселинов:

"Това е професията, която винаги съм искала да уча, дава ми възможност за реализация... Уча тук от 8 клас, като завърша искам да си отворя собствен ресторант, който да управлявам... Мои приятели, завършили тази гимназия, ми казаха, че училището е добро и дава шансове за реализация, и ето аз съм тук." Учениците показаха как трябва да се подреди масата– мястото на приборите, чашите, салфетките, сервиране...

Професията "администратор в хотелиерството" беше представена от Боян Стоянов и Джесика Димитрова:

"Обучението ни тук беше доста полезно, защото имаме практики в България и чужбина, а това ни дава възможност за сравнение и избор."

СнимкаПрофесия "готвач" беше на една от най-атрактивните маси, отрупана с вкусотии. Торта във формата на Белоградчишки скали, сладки медали с българския трикольор радваха окото и галеха вкусовите ни рецептори! Готвачите Савина Миткова и Нанси Иванова:

"Много ни влече тази професия, научихме се да готвим, ще се реализираме в тази сфера" -категорични са младите готвачи.

По време на представянето на професиите гости на гимназията бяха представителите на туризма, доц. д-р Соня Алексиева, преподавател по туризъм от Нов български университет (НБУ) и Вихра Огнянова, организатор на най-голямото изложение за туризъм в България. Двете дами връчиха на учениците Симона Велчева и Иван Петков чекове на стойност по 1 000 лева. Иван получи и таблет, а Симона- екскурзия за двама до Турция. Учениците бяха повече от развълнувани!

СнимкаЕто какво разказа Вихра Огнянова:

"Много сме вътре в туризма и знаем за основния проблем с кадрите и от тук тръгна идеята туризмът да помогне на ученици от туристически училища. Мислехме да реализираме тази идея догодина, но доц. Соня Алексиева предложи да не чакаме и да го направим сега и го направихме."

Защо избрахте видинско училище?

"Говорехме си с колеги, защо допуснахме този регион, който може да храни страната, да бъде докаран до това състояние? Това беше основната причина да изберем мястото. За избора на деца разчитахме на училищното ръководство. Ангажираме се и в бъдеще да помагаме, ние сега започваме."

Има ли Видин потенциал за развитие на туризма?

"Видин има потенциал за развитие, всяко място има интересни дадености. Хората, като че ли не искат да си повярват, че могат. Загърбихме надежда и хъс, но трябва някой да започне, вероятно има много пречки, но те могат да бъдат преодолявани!"Иван Петков и Симона Велчева

От къде трябва да се започне?

"Аз съм просто художник… но по мое скромно мнение, всеки трябва да си върши неговата работата конкретно и да разчита на професионалисти за другите неща. Не може всички да разбират от реклама, футбол, туризъм ! Когато имате нужда от лекар, отивате в болница… Всеки трябва да си стои на мястото и да си върши работата така, както трябва!"

Доц. Соня Алексиева:

"Човек трябва да има мечти и ние страшно се радваме, и през цялото време с нетърпение искахме да се запознаем лично с тези две прекрасни деца. Ние знаехме от представянето им, че са много добри, знаехме колко помагат и вкъщи и разказахме на всички дарители. Идеята е, че туризмът трябва да подкрепи хората и нормално аз, като преподавател по туризъм, да искам те да останат в България.Снимка А те ще останат, ако видят, че са оценени, ако техните знания са видими, ако са добре платени. Тази година България очаква много силен туристически сезон и веднага излиза първият проблем – качественото обслужване, кадрите които липсват, кой ще ги подготви, как да ги спечелим? Ето кадрите са пред туристическия бизнес, нека просто да протегне ръка и да продължат заедно, да инвестират в тези хора!"

"Туризмът трябва да дари надежда на младите кадри и те да повярват, че могат да се реализират в България" - завършва Евлогия  Манджукова, директор на гимназията.

Това лято се очаква голям прилив на туристи в България, но дали бизнесът ще се справи, скоро ще разберем. Дано!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50