Пет камбани ще звънят в храма "Свети Дух" в Монтана

3
Снимка: Община Монтана


Продължават строителните дейности на храм "Свети Дух" в Монтана. Изпълнител тази година е фирма "Актив билдинг" – София. 760 хиляди лева е стойността на обществената поръчка, с която ще бъде почти цялостното завършен храма като строителен обект. Това съобщи главният инженер на община Монтана Камен Каменов. Средствата бяха отпуснати допълнително и целево за храма с решение на министерски съвет.

"Строителството включва изграждане на електрическа, отоплителна, вентилационна и ВиК инсталации, поставяне на мазилки, подови настилка, фаянс, каменна облицовка на външната фасада, на пергола и на камбанарията, боядисване.

Пет камбани ще бъдат монтирани в камбанарията. Най-голямата ще тежи половин тон, най-малката е 60 килограма. Камбаните ще бъдат отлети от Виктор Лимонов в Пловдив. Най-вероятно първият камбанен звън ще прозвучи през октомври. Крайният срок за строителя е преди Коледа."

Вероятно следващата година предстои изработване на иконостас, изографисване на стените, поставяне на полюлеите и вертикално планиране на пространството пред храма, едва тогава той може да бъде отворен.


Галерия

Вижте още

Ремонтът на "Радецки" ще е в Румъния

Избран е изпълнител за ремонта на кораба "Радецки", съобщават от община Козлодуй. Сумата от близо 500 хил. лв., предназначена за планов преглед и ремонт, бе отпусната по-рано тази година от правителството. Ремонтните дейности на „Радецки” включват подробен преглед на всички елементи и съоръжения по корпуса и корабните устройства, по корабните системи и..

публикувано на 24.10.19 в 09:11

В 21 секции могат да гласуват жителите на община Белоградчик

Четирима са кандидатите за стола на градоначалника в Белоградчик на местните избори на 27 октомври. Тази година в нито едно село от общината няма да се избира кмет. 5512 са гласоподавателите по списък. 13 са местата за общински съветници в общината. За тях ще се борят кандидати от 6 листи. Две от политическите партии и коалиции не издигат кандидат за..

публикувано на 24.10.19 в 08:34

С цикъл от събития видинската библиотека отбелязва кръгли годишнини

С цикъл oт събития , които ще приключат през месец март следващата година, видинската Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи 60-годишнината от обособяването на институцията като самостоятелен културен институт.  "Навършваме 60 години от обособяването като окръжна методична библиотека и отделянето като читалищна такава, вече като..

публикувано на 24.10.19 в 07:43

Над 900 родители на първолаци от Враца искат помощ от държавата

984 родители от Врачанско са подали заявления за отпускане на еднократна помощ за първокласник, като одобрените за финансиране са били 917, съобщи директорът на дирекцията по социално подпомагане Мария Търнавска . Сумата е в размер на 250 лв. Срокът за подаване на необходимите документи изтече в средата на октомври. Търнавска припомни, че..

публикувано на 24.10.19 в 07:17

Снимката на 23 октомври 2019 година

По 8 000 лв. за трета поредна година се отпускат от бюджета на община Видин за всяка детска градина, като строително-монтажните работи са изцяло по изискване на директорите.  В рамките на предвидените средства в отделните детски заведения са извършени различни дейности – поставени са окачени тавани с енергоспестяващо осветление, направена е..

публикувано на 23.10.19 в 18:15

Във Видин отличиха млади еколози

За 18-и път се проведе Денят на видинската екология . На екологичния празник, който се отбелязва на 23 октомври, бяха отличени 10 еколози за активна дейност през цялата година. "Включени са и двама директори- Мариета Георгиева и Любка Николаева. Учителите- Ирена Николова и Ваня Минева", каза организаторът Богомил Петров - председател на..

публикувано на 23.10.19 в 16:18
видин гпче езикова гимназия йордан радичков

Видинската езикова гимназия почете своя патрон

Видинската гимназия за преподаване на чужди езици почете 90-годишнината от рождението на своя патрон Йордан Радичков днес с различни мероприятия, сред които и конкурс по литература.  "Всички наши дейности бяха днес. Традиция е литературният конкурс, за рисунка, за есе, разказ и стихотворение. Учениците представят свои торби, а след това връчваме..

публикувано на 23.10.19 в 15:30