Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ломското село Василовци ще бъде почетена паметта на загиналите по време на Първата световна война хора от Поломието

Проф. Иван Гаврилов: Длъжници сме на дедите ни- за опазена България с цената на страданията и прекъснатия млад живот...

Снимка: БНР Архив

С панихида в края на месеца, в село Василовци, общ.Брусарци ще бъде почетена паметта на загиналите по време на Първата световна война хора от Поломието. Пред възстановените войнишки паметници в селото ще бъдат положени венци, ще бъде осветен и новопостроеният параклис, след което ще бъде раздаден и курбан.

Войнишките паметници в село Василовци са възстановени с помощта на дарители. Един от тях е онкологът проф. д-р Иван Гаврилов, чийто прадядо по бащина линия- старши кандидат подофицер Марчо Лазаров Качов е загинал в боевете при връх Чеган, днешна Гърция, в редовете на 15-ти пехотен ломски полк. Честването във Василовци съвпада именно със 100-годишнината от събитията при величавия връх.

проф. Гаврилов по стъпките на 34-ти Троянски полк при Дойран, сн. Личен архив"Моят род е от Василовци и е дал "кръвен данък"- прадядо ми Марчо Лазаров Качов, който по регистрите е записан Митриков, защото е останал сирак като малък и е отгледан от рода Митрикови... По време на войната е мобилизиран през 1915 година, участвал е в кампанията срещу сърбите по посока Пирот-Ниш, след това тръгват за Македония... 15-ти пехотен ломски полк е бил на подстъпите на Чеган- там е бранел достойнството на България- там е положил и кости на 26 август 1916 година. Загинал е героично, оглавявайки една от последните атаки на Чеган... Чеган е бил господстващ връх, защото който го е държал, той е щял да държи позициите и обзора в дълбочина. Превземането и удържането му, а след това вече и отбраната, са били изключително важни... Това са го разбирали всички войници, и моят дядо, и те са отивали на саможертва с една-едничка цел- да изпълнят клетвата и завета на българския народ..."

Свидни жертви дава на македонския фронт село Василовци по време на Първата световна война, от което да защитават името на Родината, са тръгнали десетки мъже. След смъртта им в селото 74 деца остават сираци. Дядо Марчо оставя четири деца сираци и жена-вдовица- на 30 години. Единственото му момче- 5-годишният Георги, става глава на семейство... След време всеки поема своя път...

На раздумка с леля Величка 01.06.16 година, сн.Радио ВИДИНЗа дядо Марчо разказва и майката на проф. Иван Гаврилов- Величка Каменова, която е снаха във Василовци.

"Било е жетва, пуснали са ги три дни да си овършеят житото... Изпратили го по живо-по здраво и като е стигнал там, на Чеган вече са се биели. Там са били 5-6 василовчани и са му казали: "Марчо, не отивай горе- там ври и кипи", а той отговорил: "Не мога да не отида- моите войници са там"... Там е загинал, там е и погребан... Баба ми разказва, че не са знаели, едва по-късно им е предадено "прогореното" писмо... "  

Хиляди са жертвите от Северозапада по време на Първата световна, в която единствено каузата за обединена България води българския войник и го прави велик и непобедим. Затова и за миг не трябва да забравяме, че войната е най-голямото човешко зло, а ние, потомците, сме длъжни- така, както разбираме, да скърбим за загиналите свои близки.

"Епични са боевете и победите на 15-ти пехотен ломски полк, отначало в Сърбия по направление Пирот-Ниш, а после преследвайки и смазвайки отстъпващия враг на Нидже планина в Македония и обвеяните с непреходна бойна слава - величавите връх Чеган, Червената стена, завоят на р. Черна и върхът на върховете- Каймакчалан. Техният подвиг е възпят в марша на 15-ти пехотен ломски полк "Ломци на Чеган", станал техен химн"- това четем в разказа "Съдбата на войника" на проф. Иван Гаврилов.

Век по-късно, потомците от Василовци изпълняват своя синовен дълг и ще почетат паметта на всички, паднали в боевете от Поломието. Панихидата ще бъде отслужена на 27 август от 9 часа

"Скромните паметници във всяко населено място на Северозападна България говорят за героизма и свидните жертви. Ние трябва да се преклоним пред саможертвата на дедите ни за обединение на Отечеството... Ние сме длъжници на нашите деди- за опазена България, за безбройните им страдания, за прекъснатия млад живот...", казва проф. Иван Гаврилов.

По време на панихидата ще бъдат почетени всички загинали от региона- от Брусарци, Сталийска махала, Расово и околните села. Очаква се панихидата да бъде водена от дядо Дометиан, който да спомене по списък всички загинали. След това ще има курбан и ще бъде представена книгата на Величка Каменова "Болката", която е посветена на 100-годишнината от Първата световна война. Изданието включва история на 15-ти пехотен Ломски полк, 6-та Бдинска дивизия и Първа армия под командването на ген. лейтенант Климент Бояджиев, която през октомври-ноември разгромява сърбите. В книгата са включени интересни факти за Видинско, за героизма на обикновения войник, свързан със спасяване на знамената. Включени са и разказите на проф. Гаврилов- "Съдбата на войника", "Пантеонът на незнайния воин" и "Дойран". Честването ще завърши с концерт на Володя Стоянов, който е написал песен за загиналите в Първата световна война.

"Това ще бъде моят скромен принос към тези герои, но ужасно много ми се иска това да се случи и в Лом, и във Видин. Защото, ако 15-ти пехотен Ломски полк е тръгнал към фронта, той е бил в състава на 6-та Бдинска дивизия- гордостта на Видин. Казвам го с болка, защото времето забрави тези герои. А тези герои са единствения, според мен, реален опит за обединението на България... Затова и използвам случая да се обърна към видинската и ломската общественост за отбелязване 100-годишнината през март 2017 г. от величавите битки и победи на Червената стена и подвига на видинчанина полк. Стефан Илиев, който е бил душата на 15-ти пехотен ломски полк, загинал на 26 март 1917 година, водейки контраатаката. Надявам се с честването във Василовци да поставим началото и да отдадем заслужена почит към всички онези, които са покрили имената си с бойна слава."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50