Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдеш доброволец- престиж или призвание

Снимка: Радио ВИДИН

В Кула ще бъде сформирано доброволно формирование. За по- добрата работа и действия при кризисни ситуации ще ползват и модерно оборудване- дрон, високопроходим автомобил, с монтирано противопожарно оборудване, ще бъде закупена и лична екипировка за доброволците. Те ще преминат през обучение, водено от организация с богат опит- сдружение "Асоциация за гражданско управление при кризи". Неин председател е Павлин Бошнаков. Той има частна фирма- "Пожарна сигурност", която предлага услугата гасене на пожари. От 2013 година работи на територията на "Нефтохим Бургас" и се грижи за безопасността на комбината. Всички негови служители, които са около 140 души, са доброволци към Община Бургас от 2014 година. Последната голяма акция, в която участват, е промишлената авария в Хитрино- правят пробовзимания, при потушаване на първичните пожари, оказване на помощ на държавната структура с противопожарни автомобили, личен състав, газоспасителни автомобили и необходимата техника.

"2015 година, аз и мои приятели, доказали себе си в професиите, с които се занимават, решихме да учредим "Асоциация за гражданско управление при кризи", с цел да подпомогнем доброволческото дело, защото тенденцията в Европа и света е силно развитие на доброволни формирования, по- малко участие на държавните структури в малките населени места", каза Павлин Бошнаков.

Община Кула ще има чисто нов противопожарен автомобил, който ще се ползва от нейните доброволци. 15 души от общината ще преминат обучение. Доброволците ще участват и в практически занятия.

Снимка"По Закона за бедствия и аварии, при участие на доброволците се заплаща, мисля че около 2.50-3 лева на час участието в спасителни мероприятия на доброволеца. Всяка община може да намери собствен механизъм, за са стимулира населението да е активно в доброволното си формирование по редица начини. И това са пак практики от Европа. Една от тях е намаляване на данъчните тежести, преференции при кандидатстване на детето в детска градина или училище, различни механизми, които могат да стимулират доброволецът да бъда доброволец, а да не разчита на паричното заплащане. По цяла Европа това е престиж и имидж- да си доброволец."

Ново село е една от общините, които могат да се похвалят със сформирано доброволно формирование, което може да реагира при бедствие- пожар, наводнение или друга кризисна ситуация. Преминали са и съответните обучения. Доброволното формирование е създадено през 2011 година. От 2014 година си имат и модерно оборудвана пожарна кола. В момента доброволното формирование се ръководи от Лъчезар Асенов- старши специалист "Защита на населението при бедствие" към Община Ново село:

Снимка"Към настоящия момент доброволното формирование се състои от 9 души, преминали необходимите модули на обучение. През миналата година броят на пожарите в общината е 34, като в почти всички случаи пристига и кола от пожарната в Брегово. При позвъняване на 112, във всички случаи двете формирования заминават на пожар. И започваме обикновено да гасим ние, понеже сме по- близо", каза Лъчезар Асенов пред сътрудника ни Светла Бондова.

Освен при гасене на пожари, доброволците участват и при наблюдението през пролетта на нивото на река Дунав, спасяват закъсали в автомобили през зимата.

Илиян Борисов е ръководител на общинското доброволно формирование в Брегово, създадено през март 2009 година. Причината да бъде сформиран такъв екип е по- високият риск от бедствия през последните години. През последните 8 години, откакто е сформирано и активно упражнява дейност, формированието е участвало в многобройни ситуации- гасене на горски пожари, отводняване на къщи, оказвали са помощ на родилки, съдействие на хора, изпаднали в бедствена ситуация. Носители са и на награди.

"В доброволното формирование, което е към Община Брегово бяха включени 10 доброволци. Всяка година по закон се прави индивидуална застраховка живот на всеки доброволец. Формированието за момента е оборудвано добре, разполага с всички необходими костюми. Като техника имаме оборудван автомобил с висока проходимост, разполагаме с агрегати, помпи и кирки, брадви, лопати, тупалки, резачки", сподели пред сътрудника ни Елиза Борисова ръководителят на екипа от доброволци Илиян Борисов.

СнимкаДоброволците участват и в обучения, за което имат сертификати и работят рамо до рамо с пожарната.

Експерти от пожарната служба и в момента провеждат обучения на доброволни формирования. Трима са обучителите от видинската пожарна и имат за цел да проведат обучителни сесии за доброволни формирования.

"Ще бъдат проведени 15 двудневни сесии за доброволни формирования, като до момента са проведени 4. Напълно е завършило обучението на доброволците в общините Брегово и Ново село, където са обучени 20 доброволеца. Предвидени са да бъдат проведени 3 двудневни сесии за представители на местната администрация. В рамките на тези 3 двудневни сесии ще бъдат обучени за правилното организиране и действия при възникване на бедствени ситуации и аварии", каза главен инспектор Стилиян Пешев - началник сектор "Превантивна и контролна дейност" в Регионална дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин.

Откакто е започнало създаването на доброволните формирования, пожарната е в непрекъснат процес на обучение и доразвиване знанията и уменията на хората от тези екипи. Пожарната запознава доброволците с основните правила за действия при различните видове бедствени ситуации, каквито са земетресения, наводнения и т.н. Досега обучението по модули беше насочено към пожарогасителната и спасителната дейност, работа с пожарната техника и съответните правила за безопасност при работа. Предстои отрядите да се запознаят с действията при различните видове бедствени ситуации. До края на април- началото на май се очаква да приключи обучението на всички доброволни формирования в област Видин.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05