Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Монтана БСП изпреварва ГЕРБ с близо 6%

Снимка: БГНЕС

БСП е първа политическа сила, ГЕРБ заема второ място, трети са Движение за права и свободи. Това показват данните от извънредните парламентарни избори, проведени в област Монтана.
“БСП за България” печели изборите за 44-ия парламент в област Монтана срещу ГЕРБ по данни на обработени 100 % от протоколите в Секционните избирателни комисии. Съотношението на силите е 33.60% на 27.73%. Трета политическа сила в региона е ДПС с резултат от 12.35%, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков:
"За ДОСТ са 0,14, за "Възраждане" са 0,79, за "Движение Да, България"- 0,99, за "Обединени патриоти"- 7,12, за Реформаторски блок- 7,23, тоест гласовете за Реформаторския блок в областта и за "Обединени патриоти" са почти равни, но зависи коя от двете формации влиза на национално ниво, за да се види как те ще се борят за остатъчното разпределение на мандатите. На първо четене, според мен, три мандата ще отидат за големите, след което се разпределят останалите два от петте мандата."
Избирателната активност в област Монтана е 55.29 %. Бюлетини в урните са пуснали 71 606 гласоподаватели, действителните са 68 095. Най-активни са били жителите на общините Чипровци и Георги Дамяново, съответно 93 и 73 %. В Монтана избирателната активност е около средната за региона. Най-малко са гласували в община Лом.
Какво ще бъде разпределението на петте депутатски мандата за област Монтана ще обяви Централната избирателна комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калин Хайтов

Калин Хайтов е новият областен управител на Монтана

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.  Калин Хайтов поема поста в област Монтана. Досега той е заемал длъжността заместник областен управител. Калин Хайтов е бил преподавател в професионалната гимназия "Проф. арх. Стефан Стефанов" в Монтана. Завършил е Русенския..

публикувано на 04.07.24 в 09:50
Николай Николов

Враца има нов областен управител

Областният управител на Враца Надя Донкинска беше освободена с решение на Министерския съвет. Доскорошният ѝ заместник Николай Николов е назначен на позицията .Той е финансист по образование. Преди да бъде заместник областен управител при правителството "Денков - Габриел" е работил шест години в същата администрация в сферата на административния..

публикувано на 04.07.24 в 09:39

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Фармацевти в Монтана протестираха

Аптеки  в Монтана  се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното министерството не са съгласуван с фармацевтите", каза Кристина Джурджова , управител на аптека в Монтана. На вратата на..

публикувано на 03.07.24 в 18:00

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33