Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ломци, помнете!

Късчета заб/р/Авена памет

37
Лом, 100 години от гибелта на полк.Стефан Илиев, 24.03.2017г, сн.Радио ВИДИН



Преди броени дни в Лом бе почетена паметта на полк. Стефан Илиев, командир на 15-ти пехотен Ломски полк, загинал геройски на 26 март 1917 година при контраатаката на Червената стена по време на Първата световна война. Четири паметни плочи ще напомнят за героичните събития отпреди 100 години.

Със заупокойна молитва и панихида, отслужена от шестима свещеници, в катедралния храм "Успение Богородично" в Лом започна честването на 100-годишнината от гибелта на полк. Стефан Илиев. По време на панихидата алхимандрит Антим прочете имената на всички загинали във войните от Ломска околия.

"Днес повече отвсякога имаме нужда да си спомняме за героизма на тези хора. Днес, когато много хора са се отдалечили от всичко духовно, свято за България. Днес, когато все по-малко хора са изпълнени с родолюбие към славната ни история, ние трябва да възкресяваме такива образи, които принесоха себе си в жива жертва пред олтара на отечеството, за да можем ние днес да живеем на спокойствие... Но когато не отправяме поучителен поглед назад в историята, ни грози сериозната опасност отново да я преживеем и всички чувстваме, че се случват неща, които застрашават нашата българска идентичност, нашата вяра и нашите традиции... Затова всички ние, обединени от любовта помежду си, от любовта към нашата родина, трябва да си спомняме за тези, които са ни дали достоен пример." 

Бяха осветени и реликви от фронта- сабя, орден на полк. Стефан Илиев, манерка и други светини, които осъществиха живата връзка с героизма на загиналите. След панихидата бе открита паметна плоча на полк. Стефан Илиев на едноименната улица в Лом. Пред нея признателните потомци поднесоха венци и цветя. В честването се включиха и десетки граждани:

"Ние трябва да отдадем почит към това дело, за да остане в поколението... Полк Илиев е познат за по-възрастните хора, защото навремето се изучаваше история. Сега тези исторически събития се подминават с лека ръка... От време на време трябва да се напомня, че и ние сме дали нещо на света, че маса народ е загинал за свободата на Родината ни- сега няма такива, които ще тръгнат с гърди да защитават Родината... Не трябва да ги забравяме, може би в училище трябва да се говори, за да не се забравя историята на България..."

За подвига на командирите и воините от Ломско напомнят още три мемориални плочи- в Крайдунавския парк и на централния площад, до сградата на читалище "Постоянство"-  там е увековечен композиторът Милан Митов- капелмайстор на 15-ти пехотен Ломски полк, написал химна "Ломци на Чеган", както и други песни, с които бойците са влизали в битки.

Инициатор на честването в Лом бе проф. д-р Иван Гаврилов- патриот и родолюбец, финансирал и изграждането на паметните плочи. По-рано той дари средства за парични награди на името на полк. Стефан Илиев за отлични ученици-родолюбци в две ломски училища- ПГ "Найден Геров" и СУ "Димитър Маринов". В читалището слова за подвига на полк. Стефан Илиев и героите от Първата световна война произнесоха Иво Антонов от министерството на отбраната, кметът на Лом Пенка Пенкова, историкът Зоя Апостолова и д-р Румяна Раднева- автор на много стихове, поредица от книги за Първата световна война и поемата "Заветът на Дойран".

На тържеството присъстваха ученици от ломските училища, кметове на села от Поломието, които също са дали своите герои в Отечествената война, представители на местната и държавната власт. Председателят на Областната организация на Съюза на ветераните Димитър Тихолов връчи почетен знак на проф.Гаврилов:

"Човешката памет така е устроена, че забравя. Отдалечавайки се във времето, историческите събития също избледняват. Ето защо, трябва да има Инициативен комитет, който от време на време да напомня за величавите събития от нашата военна история. В същото време, родолюбиви българи оставят знаци, които след време ще напомнят на поколението за подвизите на нашите велики мъже- воините, отдали живота си за териториалната цялост на България..."

Проф. Гаврилов бе обявен за почетен член на Съюза на ветераните от войните, а почетният знак му бе връчен от 94-годишния Иван Крумов, един от малкото живи ветерани от Втората световна война. Професор Гаврилов дари на музея, църквата и гимназията пръст, взета от връх Червената стена, където се е водила решителната битка:

"Тази пръст е пропита с кръвта на предците ни... Те с чест са отстоявали Червената стена, а с това и разгрома на България. По този начин те са дали своята саможертва... Примерът на нашите деди и прадеди е особено актуален и днес. Ние имаме нужда от тези герои, ние ги имаме и нямаме нужда от идоли..."

Почетна грамота и плакет от Съюза на ветераните получи и Емилия Кожухарова-правнучка на полк. Стефан Илиев, която бе специален гост на тържеството.

Надявам се, че макар и след 100 години забрава, историята прегърна героите си, каза тя, едва сдържайки сълзите си:

"Надявам се, че най-после те ще намерят своето достойно място, защото сме им длъжници. 100 години са били забравени, време е вече фактите да бъдат такива, каквито са- това са хора, отдали живота си за България. С чисто и свято чувство, единственото, което са имали- любовта към Отечеството... Щастлива съм да видя, че моите усилия са дали принос за това- да могат тези хора да бъда почетени... Изключително благодарна съм на всички, които ми помогнаха- проф. Иван Гаврилов, Радио ВИДИН, Иво Антонов от министерството на отбраната, Инициативния комитет в Белоградчик, Зоя Апостолова и Инициативния комитет в Лом... Надявам се това да  е началото и честването да стане традиция, да се поставят паметни знаци, защото това е национален герой. Какъв по-голям героизъм има от това в името на една кауза- свободата и обединението на отечеството да си отдадеш живота. Няма нищо по-върховно от това... Затова сме им длъжници..."

Още кървят раните, които Първата световна война е нанесла на България. Затова не трябва да забравяме, не трябва да се отричаме от паметта за тези, които, жертвайки живота си, са загинали, за да ни има нас- този най-важен урок научиха деца от Профилирана гимназия "Найден Геров"-Лом.

"Да помним миналото, независимо какво е то, да носим патриотизма в нас, да се борим за нещо, което искаме да постигнем... Те са загивали за независимост и за всичко, което се нарича Бърлгария... Да сме смели като тях, упорити, родолюбиви, да обичаме страната си, както те са я обичали и да правим всичко възможно тя да бъде по-добра държава... Да взимаме пример от патриоти като Стефан Илиев, да не се отказваме и винаги да се стремим към по-доброто и позитивното..."  

 А на мен ми се иска да вярвам, че тези млади хора са доказателството, че националната ни памет възкръсва, макар и след 100 години. Защото именно паметта е онзи светилник, който пази сърцата и душите на идните поколения.

......
Честването в Лом бе по инициатива и с подкрепата на проф. Иван Гаврилов, Община Лом, Историческия музей, Военно-патриотичните съюзи и Военен клуб-Лом, Дружеството за българо-швейцарско приятелство "Луи Айер" - швейцарецът, който загива на македонския фронт, борейки се рамо до рамо с нашите бойци. В читалището бяха прочетени поздравителни адреси от доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните на България и от ученици от ПГ "Найден Геров" и СУ "Димитър Маринов".

Емилия Кожухарова получи грамота и почетния знак на името на Луи Айер, както и книга за героя. Като дар от проф.Гаврилов получи иконата на Свети Кирил и Методий, комплект от книги и контейнери с пръст от Червената стена, както и два диска- на Володя Стоянов и на оркестър "Света София" в Охрид.

"Тя е учителка и учи децата на родолюбие, освен това полк. Илиев е бил на първо място високообразован, след това човечен и воин. Колкото до диска на охридския ооркестър- осмата песен е за поручик Христо Бърдаров- командир на Първа картечна рота от 19-ти Шуменски полк. Тази песен не е известна в България, но в Охрид се пее вече 100 години"- посочи проф. Гаврилов.

Честването завърши с концерт на детския фолклорен състав "Северняче", със специалното участие на Володя Стоянов- Войводата. Когато народният певец изпя химна на Василовци "Чеган 1916", цялата залата бе на крак...

Мисля си, колко малко е нужно... Панихида. Запалена свещ. Курбан. Паметни плочи. Венци и цветя. Потомци. Признателност.

Така събираме късчета от заб/р/Авената ни памет.  Дължим им го!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50