Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо БСП загуби парламентарните избори, но ги спечели във Видинско?!

В "Посоките на делника" говорят Филип Попов, един от двамата видински народни представители, които социалистическата партия вкара в Народното събрание, и Борислав Василев, адвокат, четири мандата общински съветник във Видин и председател на местния клон на сдружението "Бъдеще за Северозападна България".


"Първо- цяла Северозападна България очевидно е, че се движи не на втора или на трета скорост, а на някаква задна. Северозападна България бе забравена от правителството на Борисов 1 и 2. Като гледам настоящата програма, явно ще бъде забравена и от това предстоящо правителство. Това беше усещането на хората-  за абсолютна несигурност по отношение на битовата престъпност, на работните места, на социалната сигурност. Това е липса за усещане на държавност в Северозапада и във Видин. Втората причина е, че БСП явно успяхме в тази кампания, защото достигнахме до максимален брой хора. Третата причина е, че хората във Видин видяха, че БСП се е променила и може да промени и начина на управление в държавата. С всички позволени инструменти в качеството на опозиция ще отстояваме интересите на хората от Видинска област. През нашата парламентарна група, която вече наброява 80 души- това е една сериозна парламентарна сила в Народното събрание. Първото нещо, което ще направим, е да предложим една съвместна декларация за развитието на Видинска област, към това трябва да се стремим. ГЕРБ и Обединените патриоти отново обрекоха на бедност и разруха Видин и Северозападна България. В техните приоритети няма и дума за Северозапада. Видинска област е спомената само два пъти- с интермодален терминал и пътя Видин- София. За доходи, инвестиции и работни места няма и думичка. Това е жалкото, че те не разбраха какво поискаха видинчани, но може би точно, защото го поискаха сега, хората биват наказани от бъдещите управляващи", заяви Филип Попов.

Гостът в студиото Борислав Василев /който не успя да стана народен представител, около 40 гласа не му стигнаха, за да измести втория- председателя на Общинския съвет в Брегово- Цветан Топчиев/ коментира, че все още хората трудно се ориентират при преференциалното гласуване. 

"На много места в интегралната бюлетина гласуват и за преференция, и за партия. Така аз имам може би над 50 недействителни бюлетини и такива, които са отчетени на друга преференция. А защо БСП спечели във Видинска област? Там, където няма поминък, там, където се чувства цялата тегоба на бавното ни развитие и влизане в Европейския съюз, там хората искат промяна и гласуват за промяната. Там, където са отклонени средствата от финансирането на програмата за развитие на Северозападна България за големите градове- там хората са съгласни със статуквото и гласуват за ГЕРБ. БСП отдавна не е събирала над 16 хиляди гласа, така че, дали с инструментариума на опозицията, дали с готовите законопроекти, видинските депутати са длъжни да решават проблемите на хората от Видинска област. От тези хора те получиха голяма подкрепа и доверие!"  

Още по темата за загубата като успех и какво е мнението на видинчани за това каква опозиция ще е БСП, чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37