В Монтана изследват питейната вода

Снимка: БНР

В област Монтана няма радиоактивни води, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Елена Борисова. РЗИ започва взимане на проби от питейната вода за ново изследване. Разпореждането е на Министерството на здравеопазването. 

71 водни проби за питейно – битови нужди от населени места в региона са радиологично изследвани през миналата година  В нито една от тях не е открито завишение  по показателите “обща бета активност” и “естествен уран”. Подобно изследване задължително се прави на 5 години.


Вижте още
Народни носии от читалище Зора-Винарово

90 години навърши читалище "Зора-1927“ в село Винарово

Казват, че юбилейни били годините, които се делят на 25. Но концертът на винаровското читалище "Зора-1927' показа, че трябва да се отбелязва всяка годишнина, която завършва на 0 и 5. Защото точно за 5 години израстват малките танцьори, които се включват в младежкия танцов състав, защото за пет години се раждат новите самодейци, на които се предава..

публикувано на 17.12.17 в 15:31

Движение в една лента на пътя Горно Пещене - Враца

Движението на пътни превозни средства се осъществява в една лента по път III-1306 Горно Пещене - Враца, в района след село Горно Пещене, информират от АПИ. Причината за това е разлив на вода от проливния дъжд. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътните знаци, съветват от Пътната агенция.

публикувано на 17.12.17 в 14:58
Архимандрит Самуил

Архимандрит Самуил оглави официално Бачковския манастир

Архимандрит Самуил беше въдворен като нов игумен на Бачковския манастир. Това направи главният секретар на Светия синод епископ Герасим . На литургията присъстваха както новият игумен, така и досегашният - архимандрит Симон. Решението за смяната беше прието на последното заседание на Светия синод в петък. Архимандрит Симон беше игумен на..

публикувано на 17.12.17 в 14:41

Автовоз е аварирал край мездренското село Лютидол

Автовоз е аварирал край мездренското село Лютидол в лентата от София към Видин и затруднява движението, което се регулира от от пътна полиция.  От АПИ своевременно информираха, че движението по път I-1 Ботевград - Мездра, в участъка Новачене- Лютидол при местност "Копяновец", се осъществява в една лента, поради аварирал тежкотоварен автомобил.

публикувано на 17.12.17 в 13:50

Стоян Николов- Торлака представя "Иваил цар" в Северозапада

Монтана, Враца, Видин, Кула и Берковица са местата, където ще има срещи със Стоян Николов-Торлака в седмицата преди Коледа. Писателят влезе в сърцата на читателите с неподражаемия "Северозападен романь" и неговите две продължения "Автономията????" и "Май ше ни бъде…". Обаче едва ли има читател, който да не си е помислил как ли би писал Торлака..

публикувано на 17.12.17 в 13:15

Врачанският театър ще представи спектакъла "Летене"

Врачанският Драматично-куклен театър ще зарадва публиката си с премиерно заглавие. Спектакълът "Летене" от Оля Мухина ще бъде показан във вторник и сряда, 19 и 20 декември, за когато от 19.00 часа в камерна зала са насрочени премиерите му. Билети за двете представления вече се продават на касата на театъра. В спектакъла участват актьорите:..

публикувано на 17.12.17 в 11:00