Видински пожарникари раздадоха награди в детска градина "Русалка"

Снимка: Венцислав Величков


До 15 септември продължават инициативите, посветени на Седмицата на пожарната безопасност във Видин. Днес екип на пожарната бе в детска градина №16 "Русалка", за да награди победителите в конкурс за рисунка на тема "Пожарна безопасност". "Тук сме, за да споделим нашия празник с нашите най-малки приятели", каза старши инспектор Ивайло Йорданов, началник група "Държавен противопожарен контрол" при Района служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин.

"Ние сме подготвили награди, както и лакомства за участниците в конкурса. Децата имат възможност да разгледат пожарния автомобил и да се запознаят с нашата професия. Ще демонстрираме построяването на една гасителна линия, с която децата с поставени каски, ще пръскат с вода в двора на детската градина, за да се почувстват огнеборци."

По решение на комисия, наградите отидоха в 3 от групите. Влади от група "Слънчо", Слав от "Бамби" и Мария от "Мечо Пух" получиха наградите за своите рисунки и поздравиха екипа на пожарната с няколко детски песни.

"Аз нарисувах пожарната как гаси пожар. Беше ми трудно, но мама и тати ми помогнаха... Нарисувах къщурка с пожар и как пожарникарите го гасят... Нарисувах пожарникарската кола и пожарникар, който гаси пожара с пожарогасител..."

Пожарната безопасност е от изключителна важност най-вече за най-малките деца. Те имаха възможност да разгледат пожарната машина и да се качат в нея, а пожарникарите им даваха ценни съвети за това как да се пазят от огъня.

"Трябва да се пазим от огън... Трябва да хвърляме вода при пожар... Трябва да се пазим от кибрити и запалки... Аз бих станал пожарникар, за да гася огън и да спасявам хора... Качихме се в пожарния автомобил, харесва ми алармата... Имаше маркуч и много място... Пожарникарят каза да не си играем с кибрити и запалки..."

Директорът на детска градина "Русалка"- Красимира Виденова, сподели, че за тях е удоволствие екипът на пожарната да ги посети преди началото на учебната година.

"В детската градина и филиалите работим в посока да насочваме децата в това как да бъдат предпазливи и внимателни."


Мероприятията във връзка със Седмицата на пожарната безопасност продължават. Утре пожарникари ще посетят детска градина № 1 ”Желязко поп Николов”- гр. Видин, за да наградят и там най-заслужилите деца, включили се в конкурс за детска рисунка на тема "Пожарна безопасност". 
Повече за посещението на пожарникарите в ДГ "Русалка", чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Нинко Кирилов, Снимка: Ваня Минева

Курс по творческо писане с Нинко Кирилов

Кратък курс по творческо писане ще се проведе на 28-и, 30-и и 31-и май във видинската библиотека "Михалаки Георгиев“ . Ще се води от писателя Нинко Кирилов . "Курсът е ориентиран основно към ученици и с туденти във Видин. Това, разбира се, изобщо не пречи на останалите да присъстват, да дискутираме и да сме си полезни взаимно.“ ,..

публикувано на 24.05.18 в 17:31

Фестивал на спомените в Горна Бела речка

Преосмисляне на личната история е основната тема на 15 - тия фестивал на спомените. " От старта си през 2004-та Goatmilk / Козе мляко, следва много проста философия - да даде глас на хората, чиито личен разказ никога не е бил смятан за част от историята. Бела речка беше нашето начало, нашият личен опит да създадем сигурно място за..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

В "Музикална зона" на 24 май 2018 слушаме български, сръбски композитори, както и Enya – 2 част

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е сред любимите ми празници. Припомняме си факти от историята, слушайки патриарха на българското композиторско творчество Петко Стайнов със симфоничната поема "Тракия" . Тази година 24 май за пръв път се празнува като ден на славянската писменост и в западната ни съседка..

публикувано на 24.05.18 в 09:00

Археолог ще ръководи музея в Белоградчик

Археологът Ивайло Крумов e новият директор на Историческия музей в Белоградчик. Той поема ръководството на културната институция след конкурс, който печели с концепция за дейността и развитието ѝ до 2023 година. За да се изпълни концепцията, той предлага и няколко основни стъпки. "Проектната дейност е нова политика, която ще бъде внедрена в..

публикувано на 23.05.18 в 14:59
Поетесата Диана Сиракова показва първия брой на вестник

Нов вестник за литература излезе във Видин

Първият брой на вестник "Литературен салон ЖАР" излезе във Видин в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Изданието е по идея Дружеството на писателите и Народно читалище "Цвят"-Видин-  организатори на традиционния Литературен салон, който се провежда от 18 години. Първият брой ще бъде представен..

публикувано на 23.05.18 в 12:52
монтана община

Талантливи ученици ще получат стипендии от Община Монтана

Финансовите стимулирания се отпускат, съгласно Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби. Общо 9 са децата, които тази година ще получат поощрение за добри представяния на международни и национални състезания, каза Александър Герасимов , директор Дирекция "Хуманитарни дейности" в община..

публикувано на 22.05.18 в 15:52