Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 септември 2017 година

2
Снимка: Нора Йоцова

От днес, 25 септември, във Видин започва Седмица за превенция на детската пътна безопасностНа старта на инициативата, в района на пешеходната пътека на ул.”Райна Княгиня”, в близост до най-голямото видинско училище, водачи на автомобили получиха листовки с полезни съвети от пътните полицаи. 

30 милиона лева влизат в област Монтана за образование. Средствата се отпускат от държавата за повишаване качеството на обучението в държавни и общински училищата и детски градини.

Мездренски първокласници ще получат помощ за новата учебна година. Съгласно Закона за държавния бюджет на семейства, чийто средномесечен доход за предходните 12 месеца не надвишава 400 лева и имат записани първокласници се полага еднократна помощ от 250 лева.

Проверки на стоките за ученика извършва в момента Комисията за защита на потребителите. Кампанията е във връзка със стартиралата нова учебна година. Инспекторите извършват и контролни покупки. От началото на годината във Враца и региона са извършени близо 1300 инспекции и са съставени около 100 акта.

Достъпът до питейна вода в България се подобрява благодарение на инвестициите по линия на политиката на сближаване на Европейския съюз (ЕС), съобщават от Европейската комисия (ЕК). В мрежата за питейна и отпадъчна вода на Враца се инвестират 35 милиона евро от Кохезионния фонд. Благодарение на това районът със 111 600 жители ще бъде свързан към съвременна водоснабдителна система. Модернизирането ще намали значително загубите на вода. Проектът включва и ремонт на пречиствателна станция за отпадъчни води. Това стана ясно от съобщение на ЕК. Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заявява: „...ЕС инвестира, за да се подобрява ежедневието на всички граждани, да се опазва тяхното здраве и да се съхранява средата, в която живеят. Това е солидарността на ЕС в действие.“ 

Днес приключи събирането на подписи от жителите на община Вършец и утре ще стане ясно колко хора от населените места в региона са се подписали срещу високата цена на водата. Подписката започна миналия понеделник и е инициирана от гражданите. 2,71 лева е цената от 1 септември на кубик вода, а хората от Вършец искат да бъде по- ниска.

Няма достатъчно проекти в Община Видин към момента за саниране на многофамилни жилищни сгради до 35 апартамента. Заделените средства са средно за около 26 000 квадратни метра разгъната застроена площ или около 15 такива блока. 

Стартира ремонтът на административната сграда на Община Враца, съобщиха от общинската администрация. Дейностите се изпълняват по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът, който е част от Инвестиционната програма на Враца е на стойност близо 4 млн. лв. Строителните дейности включват: мерки  за  енергийна  ефективност; съпътстващи строителни и монтажни работи и подобряване на достъпа на хора с увреждания. Ремонтът на Концертната зала включва подмяна на стенни и таванни облицовки, зрителски столове и апаратурата на залата. 

Репатриращият автомобил, с който ще бъдат вдигани неправилно паркираните автомобили във Враца, вече работи.

От днес започва ремонтът на тръбата за София на тунел "Витиня" на автомагистрала "Хемус" и на съоръжението преди тунела, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Към 31 август 2017 година общият брой на регистрираните безработни в община Мездра е 795 души, с 4 повече от месец юли или 8.39 на сто, сочат данните. 

Без заплати поне от година и половина са в Опитната станция по земеделие във Видин. Проблемите започнали през 2008 година, откогато звеното е на самоиздръжка. Заради забавени заплати, Инспекцията по труда е извършила 16 проверки в Опитната станция по земеделие за седем години. Установени са 77 нарушения, повече от половината са за неизплатени възнаграждения.

За десета поредна година Лом е домакин на Международния фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка. Официалното откриване е днес, 25 септември, от 18.00 часа, пред паметника на великия възрожденец. 

Първата изложба на майстора на произведения от дърво Тихомир Николов ще бъде подредена в Археологическия комплекс "Калето" в Мездра. Авторът е глухоням по рождение и днес е без работа, а за популяризирането на таланта му заслугата е на неговата съседка Нина Димитрова. Изложбата ще бъде официално открита от кмета на Община Мездра Генади Събков утре, 26 септември, в 10.30 часа.

След кратко боледуване, на 80-годишна възраст, почина Марко Йотов Найденов. Роден е през 1937 година в село Шишенци, от 1992 до 2002 година е началник на отдел "Икономическа полиция" във Видин, след което се пенсионира. Поклонението ще се състои на 26 септември от 13 часа в Ритуалната зала на Старите видински гробища, съобщават близките.

Текущи ремонтни дейности на водоснабдителната мрежа в Козлодуй ще нарушат водоподаването на 26 и 27 септември в някои райони на града, съобщават от "ВиК"- дружеството. Предупреждението за смущенията е за периода от 8.00 часа до 17.00 часа във вторник и сряда, като в по-високите точки на града налягането ще бъде ниско, а за целта ще бъдат разлепени уведомителни писма. На места в централната част на града водата ще бъде спряна за около един час.

На 14 и 15 октомври специалисти ще запознаят врачани с възможностите за работа в сектора на информационните технологии. Инициативата Code Week Враца" се провежда за четвърта поредна година. Тя е част от европейската седмица на програмирането. Местата са ограничени и се изисква предварителна регистрация на сайта на събитието http://codeweek.vratsa.netДомакини отново са ППМГ “Акад. Иван Ценов”, а организатор на проявата е сдружение “Враца софтуер общество”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29