Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вековният цер от Димово е сред финалистите в конкурс

Снимка: Конкурс "Дърво с корен 2017"

Церът на поляната е сред трите вековни дървета, финалисти в категорията "Вековните дървета говорят" на фондация "Екообщност" и конкурса "Дърво с корен 2017". Номинацията е на Денис Димитров- ученик в 10 клас на видинската Природо- математическа гимназия "Екзарх Антин I". За конкурса разбрал от преподавателя по биология в училището. И понеже знае, че край Димово има дърво с интересна история, решава да го номинира.

"Дървото е дъб. Намира се на 2 километра от Димово, в полето. Знам отпреди, че там има такова дърво, според легендите- прокълнато. В корените има циментов кръст, на който пише нещо, което не се чете... Казват, че това е било нещо като олтар- хората са се молели там. Казват, че има в корените му златни жълтици", разказа Денис Димитров.

СнимкаИзборът чрез гласуване за дърво-победител във всяка от двете категории на конкурса "Дърво с корен 2017" е в ход. Гласува се за "Дърво с корен" от 10 номинирани дървета и в категорията "Вековните дървета говорят", където са избрани три дървета. При организаторите тази година са постъпили 27 предложения за интересни дървета от цялата страна. Отличените дървета могат да бъдат разгледани на интернет страницата на фондация "Екообщност", където се провежда и гласуването.

"В категория "Вековните дървета говорят", за радост на слушателите на Радио ВИДИН попада и един участник от района на Видинско- село Макреш, община Димово. За момента, съдейки от подадените гласове, има преднина пред другите", каза Любомира Колчева от фондация "ЕкоОбщност".

Гласуването е до края на октомври, като последната седмица гласовете ще бъдат скрити. Резултатите от конкурса ще бъдат официално обявени на церемония по награждаване на победителите през втората половина на месец ноември тази година в София.

Снимка: Община МездраВтората тема в предаването днес: 6-годишно дете бе нападнато от куче в село Долна Кремена, община Мездра. Хората в селото твърдят, че агресивното животно е бездомно. В Долна Кремена има и приемник, където местна организация се грижи за прибрани от улиците в населените места от общината бездомни кучета.

Силвия Симеонова, майка на пострадалото дете, е категорична е, че без причина животното се нахвърлило върху дъщеря й Роксана Детелинова и започнало да я хапе по главата и ръката.

"Голямо е, каракачанка. Не мога да кажа на кого е с точност. Кучето стана от оградата, където лежеше и веднага се хвърли върху детето", сподели майката пред екип от Община Мездра.

Кмет на Долна Кремена е Анюта Маньовска. Тя заяви, че от години бездомните животни създават проблеми в селото:

"Проблемът е от много години. Написала съм и докладна до кмета на Общината. Многократно съм говорила и със собственика на приюта, който е в село Долна Кремена, че излизат постоянно нови и нови кучета, но той казва, че не са негови и отказва да ги прибере."

След подаден сигнал от Анюта Маньовска, веднага е реагирано и агресивното куче е прибрано в приемника в село Кален, за който се грижи Общината.

Снимка: Община МездраВеднага след нападението над детето в мездренското село Долна Кремена му е оказана медицинска помощ. Раните на 6-годишната Роксана са обработени в местната болница и детето е освободено за домашно лечение. Лекарите са установили, че момичето е нахапано по врата и ръката, с множество одрасквания. Майката Силвия Симеонова се срещнала и с кмета на Мездра в приемния ден на кмета.

"Кметът на Общината заяви желанието си да помогне с каквото може за овладяване на ситуацията. Фактът, че разполагаме вече със собствен приемник и имаме възможност бързо да реагираме при подобни случаи, е успокоение. Подаденият сигнал от кмета на селото веднага е приет, реагирано е и агресивното куче е прибрано в приемника в село Кален", каза Павел Петров- експерт в Общината.

Животните, настанени във временния приемник край село Кален, се отглеждат при нормални условия. Задължението на общинската администрация да минимизира страховете и притесненията на гражданите и броя на пострадалите хора от съприкосновението с безстопанствени кучета е изпълнено частично. Във временния приемник са прибрани 36 кучета, което до известна степен успокои обстановката в града. От друга страна, на кучетата са осигурени подслон, храна, вода и зона за разходка. Служител от ОП "Чистота" се грижи за животните ежедневно. Предстои тяхното кастриране, уточниха от пресцентъра на Община Мездра.

От сдружението, което има приемник в село Долна Кремена казаха, че кучето не е от тези, за които те се грижат.

"Не съм сигурен, че е бездомно куче, защото са ми казвали хора, че това куче е на някой там, но е пуснато. Не мога да твърдя на 100%, че е на някой кучето, но не е куче, за което аз полагам грижи и никой от организацията. Няма агресивно куче при нас. При нас идват деца на 5 или 6 години, които си играят със животните. Не можем да допуснем агресивни животни да гледаме", каза Станислав Марински от организацията Animal help Mezdra.

И още теми в предаването: паркът в село Боровци, община Берковица се обновява. Средствата, до 10 000 лева, са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

"Паркът се нарича "Дудака". Вървим в срок и ще скоро време ще бъде приключен паркът и ще бъде открит. Там беше напълно обрасло. Изчистено е , поставени са нови пейки, сега очаквам да се монтира беседка, ще се направят алеи и ще се озелени. До края на ноември трябва да сме приключили", заяви Валери Петров- кмет на Боровци.

Фирма от селото изпълнява проекта. Кметът казва, че изпълнителят и стриктен и педантичен, доволен е от работата.

СнимкаИзбран е нов изпълнител на пречиствателната станция във Видин- за надзор /обединение "Видин ПСОФ 2017"/ и строително- монтажни работи /"Хидрострой" АД/, съобщи заместник кметът Цветан Асенов:

"До края на месеца, началото на новия месец най-късно, ще бъдат сключени договорите. След това предстои отпочването на работа по пречиствателната станция."

Съгласно заложените клаузи в договора, който е подписан между Община Видин като възложител и консорциума, който е бил предишен изпълнител, Общината прекрати договора, а спорът трябва да се реши в Арбитражния съд.

"Арбитражното дело за пречиствателната станция предстои в своите процедурни сложности. Община Видин е изрядна. Представили сме всички аргументи, които са в наша полза и чакаме произнасяне. Имаше първо дело, което спечелихме. Ще бъдат защитени правата на Община Видин- ние претендираме за 5 милиона и 300 хиляди, от тях 600 000 бяха прихванати във връзка с гаранция и остават 4 милиона и 700 хиляди", обясни кметът Огнян Ценков.

Доизграждането на пречиствателната станция ще бъде в най-скоро време реализиран проект, увериха от общинската администрация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40