Конфликт между родители и приемна майка във видинска детска градина

Снимка: Радио Видин

Родители поискаха дете от приемно семейство да бъде изведено от групата и с него да се работи индивидуално.  Причината, която те изтъкват е, че момченцето проявява агресия към другите и твърдят, че това е системно. С позиция по темата са от Националната асоциация за приемна грижа. Координаторът за Видин Цветелина Милославова казва, че случаят не е изолиран, а според нея отношението към детето е именно, заради произхода му.

Проблемът е обсъждан на педагогически съвет в детската градина, а след това е проведена и родителска среща.

„Моето дете е тормозено от въпросното дете и това е системно. Превръща се в проблем“- казва майка на момиченце от групата.

От Националната асоциация за приемна грижа описват случая като разказ на приемната майка:

„Аз съм приемна майка на изоставено ромче, което отглеждам отскоро. Притеснена съм от поредния случай на лошо отношение на учители и персонал на детски градини и училища в гр. Видин и опити за изгонване на приемни деца, предимно когато са от ромски произход, от учебното заведение. Тези случаи станаха модел за действие от страна на персонала на учебните заведения към приемните ни деца. Сега се случва и с моето приемно детенце Митко и с мен“- се посочва в съобщението.

В материала името на приемната майка, както и това на детето са променени. Момчецето, което е наречено Митко, е описано като „прекрасно, добро, лъчезарно и любвеобилно дете, от ромски произход, без капка агресия в него, съвсем здрав, без увреждания.“

Тези деца просто не са приети. Те са като всички останали деца, но не точно“- казва координаторът на Националната асоциация за приемна грижа за Видин Цветелина Милославова и визира конкретния случай:

„Проблемът е, че той иска да прегръща и да целува.Това е, което те научават от нас приемните родители и което им е липсвало и се стремят много агресивно да го правят. Смятам, че хората, които работят с тези деца като педагози в училищата и детските градини, трябва да бъдат запознати с тези особености на приемните деца и да умеят да тушират тази агресия, ако мога така да кажа, която се явява от липсата на обич. Това не е някакъв садист, това е едно дете, което е на пет години, което иска да прегръща, иска да целува, да защитава своите права в игрите като всяко друго дете.“

Борислав Ванков, който е родител на дете от групата, казва, че не упреква момченцето, но с него трябва да се работи индивидуално:

„Това дете може би има нужда от внимание само за него, но в по-различна обстановка- там, където то не пречи на нормалното живеене на децата, не пречи на това те да учат, защото в учебния процес също се намесва доста грозно. Никой от нас не е нито расист, нито има някакво определено отношение към децата, затова, че те са различни по пол или по раса, или по религия- не. В тази детска градина има деца от различни вероизповедания, от различна раса, включително в нашата група и до сега не е проблем. Не е имало и проблем с предишни приемни деца.“

От практиката си като приемен родител Цветелина Милославова пък настоява, че децата, които са изведени от социални институции, имат нужда да общуват и според нея друга форма на обучение не решава случая. Предлага  персоналът, който работи с тези деца, допълнително да се обучава, така, както се обучават и приемните родители.

От детската градина се очаква да реши конфликта. Изпратена е докладна до кмета на общината, каза директорът Васка Здравкова.


Вижте още

"Малките звездички" от 22.10.2017 година

Винаги усмихнати, с медени гласчета, проницателни, с бистър ум - с тях, група "Калинки" на Детска градина "Славейче" във Видин , вдигаме днес шум. И си говорим за парите ...., разкриваме и специален магически фокус, за да дойдат бързичко те при нас, тутакси и завчас.

публикувано на 22.10.17 в 14:05

"Неделник" от 22 октомври 2017 година

Пригответе се за "Неделник" брой 177. Отново за начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". А след това можете да разберете за един проект на двама видински фотографи Емилиян Евдокимов и Любомир Витков които направиха календар "Планините на България ". В календара са включени..

публикувано на 22.10.17 в 14:03

Смирението е най-силното духовно оръжие, което ни дарява преуспяване във всичко

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към една сцена от живота на Господ Иисус Христос, която ни дава познанието, че смирението е най-силното оръжие против злото, дявола. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, и го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 22.10.17 в 08:00

Избират "Мис и Мистър Северозападна България- 2017" във Видин

На 22 октомври, неделя в Общински драматичен театър - Видин ще се проведе конкурса "Мис и Мистър Северозапад 2017 година" , който е част от веригата "Мис България 2017". "Проявата е част от празничната програма по повод Димитровден, духовния празник на града" , каза за радио Видин Ивайло Йосфов организатор на събитието: "Входа е..

публикувано на 21.10.17 в 16:55

"Незабравки" в "Пица на парче" ;)

  Привет от Нора и Гери ;) Чак когато изкачихме и последното стъпало, се сетихме, че сме забравили кучето долу. Добре, че не работим на Айфеловата кула ;) Това се случва с всекиго от нас. Бързаме, закъсняваме за някъде, а тичаме като луди из къщи, опитвайки се да си намерим незнайно къде изчезналите ключове, за да заключим след себе си. А..

публикувано на 21.10.17 в 12:53

Четене на нови автори ще се състои във Видин

Утре, 21 октомври, в търговския център на Видин ще се проведе инициативата "Чуйте първи новите автори на България" . Цвети-Слава Асенова ще прочете откъси от произведения на писатели, които до сега не са публикували своите произведения на книжен носител, а са писали в социалните мрежи.  Цвети-Слава Асенова е родом от Лом, но живее във Враца. Тя..

публикувано на 20.10.17 в 15:23