Конфликт между родители и приемна майка във видинска детска градина

Снимка: Радио Видин

Родители поискаха дете от приемно семейство да бъде изведено от групата и с него да се работи индивидуално.  Причината, която те изтъкват е, че момченцето проявява агресия към другите и твърдят, че това е системно. С позиция по темата са от Националната асоциация за приемна грижа. Координаторът за Видин Цветелина Милославова казва, че случаят не е изолиран, а според нея отношението към детето е именно, заради произхода му.

Проблемът е обсъждан на педагогически съвет в детската градина, а след това е проведена и родителска среща.

„Моето дете е тормозено от въпросното дете и това е системно. Превръща се в проблем“- казва майка на момиченце от групата.

От Националната асоциация за приемна грижа описват случая като разказ на приемната майка:

„Аз съм приемна майка на изоставено ромче, което отглеждам отскоро. Притеснена съм от поредния случай на лошо отношение на учители и персонал на детски градини и училища в гр. Видин и опити за изгонване на приемни деца, предимно когато са от ромски произход, от учебното заведение. Тези случаи станаха модел за действие от страна на персонала на учебните заведения към приемните ни деца. Сега се случва и с моето приемно детенце Митко и с мен“- се посочва в съобщението.

В материала името на приемната майка, както и това на детето са променени. Момчецето, което е наречено Митко, е описано като „прекрасно, добро, лъчезарно и любвеобилно дете, от ромски произход, без капка агресия в него, съвсем здрав, без увреждания.“

Тези деца просто не са приети. Те са като всички останали деца, но не точно“- казва координаторът на Националната асоциация за приемна грижа за Видин Цветелина Милославова и визира конкретния случай:

„Проблемът е, че той иска да прегръща и да целува.Това е, което те научават от нас приемните родители и което им е липсвало и се стремят много агресивно да го правят. Смятам, че хората, които работят с тези деца като педагози в училищата и детските градини, трябва да бъдат запознати с тези особености на приемните деца и да умеят да тушират тази агресия, ако мога така да кажа, която се явява от липсата на обич. Това не е някакъв садист, това е едно дете, което е на пет години, което иска да прегръща, иска да целува, да защитава своите права в игрите като всяко друго дете.“

Борислав Ванков, който е родител на дете от групата, казва, че не упреква момченцето, но с него трябва да се работи индивидуално:

„Това дете може би има нужда от внимание само за него, но в по-различна обстановка- там, където то не пречи на нормалното живеене на децата, не пречи на това те да учат, защото в учебния процес също се намесва доста грозно. Никой от нас не е нито расист, нито има някакво определено отношение към децата, затова, че те са различни по пол или по раса, или по религия- не. В тази детска градина има деца от различни вероизповедания, от различна раса, включително в нашата група и до сега не е проблем. Не е имало и проблем с предишни приемни деца.“

От практиката си като приемен родител Цветелина Милославова пък настоява, че децата, които са изведени от социални институции, имат нужда да общуват и според нея друга форма на обучение не решава случая. Предлага  персоналът, който работи с тези деца, допълнително да се обучава, така, както се обучават и приемните родители.

От детската градина се очаква да реши конфликта. Изпратена е докладна до кмета на общината, каза директорът Васка Здравкова.


Вижте още
Пенка Пенкова, кмет на Община Лом, в изнесеното студио на Радио ВИДИН в крайдунавския град.

Пенка Пенкова: Подкрепяме всички, които искат да работят в община Лом

Община Лом е готова да подкрепи инвеститорите, които искат да дойдат и да работят на нейната територия. Това каза в "Добро утро, кмете" по Радио ВИДИН Пенка Пенкова , кмет на Община Лом . Тя обясни, че икономическото състояние е една от болните теми на дунавската община, затова внимателно следи как се развиват местните предприятия и се стреми да ги..

публикувано на 23.03.18 в 16:14

Да се грижиш за пеперуди (видео)

Отивате на работа и около вас е цветно и на ръцете ви кацат едни огромни "летящи цветя". Първо идват "Совите", а след тях "Сините морфита", а пък отдалеч кръжат "Лястовичите опашки". Това са имена на пеперуди . Екзотични, цветни и огромни. За тях ни разказва Александър Петров . Той е роден в монтанското село Златия и завършва Лесотехническата..

публикувано на 23.03.18 в 15:59

Младите пазители на реда от Ново село

На какви законови норми се базира редът в нашето общество научават учениците в клуб „Пазители на обществения ред“ към СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във видинското село Ново село . В  клубните занимания се запознават още с различните служби по охрана и сигурност, ситуациите, в които могат да изпаднат и как трябва да реагират, видовете лични..

публикувано на 23.03.18 в 15:43

Три празника в един ден

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин отбелязаха с едно събитие три важни дати от месец март. В едно сляха деня на поезията, отбелязването на първа пролет и деня на театъра. Първа пролет посрещнаха с арт ателиета, деня на поезията- с представяне на творби на трима клиенти на центъра,..

публикувано на 23.03.18 в 14:10

Ден на таксиметровите шофьори

В Деня на таксиметровия шофьор - 22 март, в "Цветовете на деня" говорим, какво е да си изкарваш прехраната с тази професия. Денислав Петров е от Видин и от 18 години кара такси. Казва, че харесва това, което работи. По думите му, един от най-големите страхове на таксиметровите шофьори е, че клиентът няма да си плати: "Возих един ученик,..

публикувано на 22.03.18 в 16:29

Отбелязваме 22 март- Световен ден на водата

Днес е 22 март- Световния ден на водата. Във Видин се проведе XXI екоконкурс , посветен на тази дата. Инициативата е на екокомисията към видинското туристическо дружество, с ръководител Богомил Петров. "Има изключително много хора, само грамотите за участие и класиране са около 90, в различни раздели" , каза Богомил Петров .   Участниците в..

публикувано на 22.03.18 в 15:28