Конфликт между родители и приемна майка във видинска детска градина

Снимка: Радио Видин

Родители поискаха дете от приемно семейство да бъде изведено от групата и с него да се работи индивидуално.  Причината, която те изтъкват е, че момченцето проявява агресия към другите и твърдят, че това е системно. С позиция по темата са от Националната асоциация за приемна грижа. Координаторът за Видин Цветелина Милославова казва, че случаят не е изолиран, а според нея отношението към детето е именно, заради произхода му.

Проблемът е обсъждан на педагогически съвет в детската градина, а след това е проведена и родителска среща.

„Моето дете е тормозено от въпросното дете и това е системно. Превръща се в проблем“- казва майка на момиченце от групата.

От Националната асоциация за приемна грижа описват случая като разказ на приемната майка:

„Аз съм приемна майка на изоставено ромче, което отглеждам отскоро. Притеснена съм от поредния случай на лошо отношение на учители и персонал на детски градини и училища в гр. Видин и опити за изгонване на приемни деца, предимно когато са от ромски произход, от учебното заведение. Тези случаи станаха модел за действие от страна на персонала на учебните заведения към приемните ни деца. Сега се случва и с моето приемно детенце Митко и с мен“- се посочва в съобщението.

В материала името на приемната майка, както и това на детето са променени. Момчецето, което е наречено Митко, е описано като „прекрасно, добро, лъчезарно и любвеобилно дете, от ромски произход, без капка агресия в него, съвсем здрав, без увреждания.“

Тези деца просто не са приети. Те са като всички останали деца, но не точно“- казва координаторът на Националната асоциация за приемна грижа за Видин Цветелина Милославова и визира конкретния случай:

„Проблемът е, че той иска да прегръща и да целува.Това е, което те научават от нас приемните родители и което им е липсвало и се стремят много агресивно да го правят. Смятам, че хората, които работят с тези деца като педагози в училищата и детските градини, трябва да бъдат запознати с тези особености на приемните деца и да умеят да тушират тази агресия, ако мога така да кажа, която се явява от липсата на обич. Това не е някакъв садист, това е едно дете, което е на пет години, което иска да прегръща, иска да целува, да защитава своите права в игрите като всяко друго дете.“

Борислав Ванков, който е родител на дете от групата, казва, че не упреква момченцето, но с него трябва да се работи индивидуално:

„Това дете може би има нужда от внимание само за него, но в по-различна обстановка- там, където то не пречи на нормалното живеене на децата, не пречи на това те да учат, защото в учебния процес също се намесва доста грозно. Никой от нас не е нито расист, нито има някакво определено отношение към децата, затова, че те са различни по пол или по раса, или по религия- не. В тази детска градина има деца от различни вероизповедания, от различна раса, включително в нашата група и до сега не е проблем. Не е имало и проблем с предишни приемни деца.“

От практиката си като приемен родител Цветелина Милославова пък настоява, че децата, които са изведени от социални институции, имат нужда да общуват и според нея друга форма на обучение не решава случая. Предлага  персоналът, който работи с тези деца, допълнително да се обучава, така, както се обучават и приемните родители.

От детската градина се очаква да реши конфликта. Изпратена е докладна до кмета на общината, каза директорът Васка Здравкова.


Вижте още

Среща с любители фотографи от "The Bridge"

Участници от цялата страна гостуват във Видин в рамките на традиционното 9-то поред издание на Младежкия Фестивал по изкуствата "The Bridge" . Базата е колоритна , на открито под звездите, палатков лагер пред крепостта "Баба Вида" , а заниманията се провеждат в сградата на Математическата гимназия . Там ентусиастите могат свободно да..

публикувано на 16.07.18 в 14:30

„Музикална зона“: Французите- шампиони и по музика

Ето, че отново сме на френска вълна! И това съвсем не е случайно. Снощи беше финалът на Световното първенство по футбол: Франция доведе приказката до щастлив финал за себе си. Днес ще продължим тази приказка с френски шансони и по- нови изпълнения, пристигнали директно от френската столица. Французите станаха световни шампиони  по футбол, но по отношение..

публикувано на 16.07.18 в 09:42

Светлината за света, са добрите дела на християните

В седма неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. "Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец". (Мат. 5:16) "Братя и сестри, Днешната неделя е неделята на светите Отци от шестте Вселенски събора...

публикувано на 15.07.18 в 08:00

"Пица на парче" и в Кърджали се пече ;)

  Привет от Нора и Гери! Вече сме в Кърджали! Всяка жена трябва да има: поне един чифт дънки (може и накъсани); удобни гуменки (може и на ток); колежка, която знае всичко за всички; една седмица в месеца, когато може да устройва истерии безнаказано; няколко снимки, които по-добре да ги нямаше; една тайна, която принадлежи само на нея... И да..

публикувано на 14.07.18 в 13:15

"Корсар"- история за морски пирати и за силата на любовта

С балета "Корсар" от Адолф Адам започва третото издание на летния фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали". Това е една увлекателна история, чието действие се развива в Адрианополис / днешен Одрин /. История за морски пирати и за силата на любовта. Приказка за двама души, готови на всичко в името на щастието си. Приказната..

публикувано на 13.07.18 в 17:30

Паунът Пешо посреща гостите на Радо

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" днес ви срещаме с Пешо. Той е на три години има плътен и силен глас и завидно самочувствие. Дружелюбен, любопитен, пакостлив и прекрасно син - това е Пешо, един забележителен паун. Той живее в двора на Радослав Младенов, който се грижи за него от три години. "Моите деца поискаха и ние ги взехме, доста малки бяха-..

публикувано на 13.07.18 в 16:58