Конфликт между родители и приемна майка във видинска детска градина

Снимка: Радио Видин

Родители поискаха дете от приемно семейство да бъде изведено от групата и с него да се работи индивидуално.  Причината, която те изтъкват е, че момченцето проявява агресия към другите и твърдят, че това е системно. С позиция по темата са от Националната асоциация за приемна грижа. Координаторът за Видин Цветелина Милославова казва, че случаят не е изолиран, а според нея отношението към детето е именно, заради произхода му.

Проблемът е обсъждан на педагогически съвет в детската градина, а след това е проведена и родителска среща.

„Моето дете е тормозено от въпросното дете и това е системно. Превръща се в проблем“- казва майка на момиченце от групата.

От Националната асоциация за приемна грижа описват случая като разказ на приемната майка:

„Аз съм приемна майка на изоставено ромче, което отглеждам отскоро. Притеснена съм от поредния случай на лошо отношение на учители и персонал на детски градини и училища в гр. Видин и опити за изгонване на приемни деца, предимно когато са от ромски произход, от учебното заведение. Тези случаи станаха модел за действие от страна на персонала на учебните заведения към приемните ни деца. Сега се случва и с моето приемно детенце Митко и с мен“- се посочва в съобщението.

В материала името на приемната майка, както и това на детето са променени. Момчецето, което е наречено Митко, е описано като „прекрасно, добро, лъчезарно и любвеобилно дете, от ромски произход, без капка агресия в него, съвсем здрав, без увреждания.“

Тези деца просто не са приети. Те са като всички останали деца, но не точно“- казва координаторът на Националната асоциация за приемна грижа за Видин Цветелина Милославова и визира конкретния случай:

„Проблемът е, че той иска да прегръща и да целува.Това е, което те научават от нас приемните родители и което им е липсвало и се стремят много агресивно да го правят. Смятам, че хората, които работят с тези деца като педагози в училищата и детските градини, трябва да бъдат запознати с тези особености на приемните деца и да умеят да тушират тази агресия, ако мога така да кажа, която се явява от липсата на обич. Това не е някакъв садист, това е едно дете, което е на пет години, което иска да прегръща, иска да целува, да защитава своите права в игрите като всяко друго дете.“

Борислав Ванков, който е родител на дете от групата, казва, че не упреква момченцето, но с него трябва да се работи индивидуално:

„Това дете може би има нужда от внимание само за него, но в по-различна обстановка- там, където то не пречи на нормалното живеене на децата, не пречи на това те да учат, защото в учебния процес също се намесва доста грозно. Никой от нас не е нито расист, нито има някакво определено отношение към децата, затова, че те са различни по пол или по раса, или по религия- не. В тази детска градина има деца от различни вероизповедания, от различна раса, включително в нашата група и до сега не е проблем. Не е имало и проблем с предишни приемни деца.“

От практиката си като приемен родител Цветелина Милославова пък настоява, че децата, които са изведени от социални институции, имат нужда да общуват и според нея друга форма на обучение не решава случая. Предлага  персоналът, който работи с тези деца, допълнително да се обучава, така, както се обучават и приемните родители.

От детската градина се очаква да реши конфликта. Изпратена е докладна до кмета на общината, каза директорът Васка Здравкова.


Вижте още

Празниците идват и в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

Фондация "Подкрепа за реализация" и Центърът за социална рехабилитация и интеграция организираха к оледен базар  в търговския център във Видин. На първият етаж се намира щандът с ръчно изработени празнични украси и сувенири. Какво може да си изберете обяснява Нора Станкова , която отговаря за коледния базар: "Изложили сме неща, които са..

публикувано на 15.12.17 в 14:23

Ново село се включи в Националната седмица на четенето

С коледна приказка гостува читалищната библиотека в училището във видинското село Ново село . Културното средище се включи в Националната седмица на четенето , която се провежда от 11 до 15 декември, с гостуване при децата от групите за целодневна форма на обучение в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Първо бе прочетена новата коледна приказка..

публикувано на 15.12.17 в 09:42

Димитър Димитров: Най-хубавите ми дни са в оперетата в Лом

В "Думата имат старейшините" този четвъртък ви срещаме с оперетния певец от Лом Димитър Димитров . Музикалното му дарование проличава още в ученическите години. Дълго време остава верен на акордеона. След това в младежките години прибавя и спорта. Надделява обаче музиката.  В днешно време оперетен театър в Лом няма. Но пък Димитър Димитров си спомня..

публикувано на 14.12.17 в 17:35

Бъдещ лекар от Вършец с престижно отличие от състезание по синтетична биология

Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и трима студенти от Медицинския университет в София представиха България на най-престижното студентско състезание по синтетична биология в света. То се проведе в Бостън и в него участваха 310 отбора от 44 страни. В българския екип, спечелил сребърното отличие, е Петър Бонев от Вършец...

публикувано на 14.12.17 в 16:25

Иновативни услуги в монтанската библиотека

Иновативни библиотечни услуги предлага монтанската библиотека "Гео Милев" . По този начин продължава да осигурява на хората от Монтанска област свободен и открит достъп до информация и образование, съобщи Сибил Бойчев , програмист на сайта на монтанската библиотека:  "Ако притежавате смартфон или таблет, в библиотеката вече можете да използвате..

публикувано на 14.12.17 в 15:57

Старши комисар Янко Янколов: Пресичането на наркоразпространението ни е приоритет

53-ма души са задържани за престъпления, свързани с наркотици от началото на годината във Видинска област . Разкриваемостта на този вид престъпна дейност е 60%, каза директорът на Областна дирекция на МВР-Видин старши комисар Янко Янколов . Той обясни този резултат с активността на полицейските служители: "Наркопрестъпността спада към..

публикувано на 14.12.17 в 15:35