Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин- безпътният кръстопът (част 2)

Политиците

Видин- безпътният кръстопът (част 2)
Снимка: Радио Видин
В "Посоките на делника" ви представихме втората част от поредицата теми за обезлюдяването на Видинския регион. Има ли вина за състоянието на региона местното ръководство или всичко се диктува от централната власт? Потърсихме кметове, общински съветници и депутати от видинския район през годините на прехода. 

През 90-те години на миналия век във Видин се случваха бурни събития, чертаещи днешния му облик. Закрити и приватизирани бяха редица предприятия, осигуряващи работа на хиляди семейства. През региона премина и така наречената куфарна търговия, но и от нея съществена полза нямаше. Какво, обаче правеха в онези смутни години "бащите на града"- кметове, общински съветници и народни избраници? Това е въпросът, който и днес продължават да си задават видинчани- тук, край брега на река Дунав или там, някъде далече от родния край.


"Всичко започна с рухването на големия промишлен мастодонт "Видахим". Фактически, неговото съществуване не можеше повече да продължи, защото производството му не бе рентабилно. Много хора останаха без работа и бяга принудени да търсят препитание в чужбина. Голяма вина за развитието на региона има и партийното ръководство, което се намесваше навсякъде при взимането на решения. Пречките пред инвеститорите мисля, че и до днес не са преодолени" - смята Пирин Луканов, бивш общински съветник от групата на Съюза на демократичните сили в местния парламент. 


Да си кмет на Видин не е шега работа. Спомняте ли си лозунга: "Мост ще има"? Аз си го спомням и до днес. 

"Една от основните причини за днешното състояние на региона е забавянето на строителството на Дунав мост 2. Знаете и за икономическата криза, която се стовари върху цяла Европа" - казва Иван Ценов, бивш кмет на Община Видин, в периода 1999- 2007 година и допълва: 

"Може би битката, която всички загубихме е, че не създадохме университет тук. Ембаргото на съседна Югославия също подпомогна този процес." 


Знаете ли коя е най- виновната дума в българския език през последните години? Аз не съм сигурен, но мисля, че думичката "депутат" може да се класира на едно от първите места. През годините от видинския край депутати имаше -  и по- виновни и по- малко такива, хората ги преценяваха. Едни не направиха нищо, други пък и това не си позволиха. Каква, обаче е собствената им самооценка за свършеното? 

"Аз съм се чувствала горда, че съм избрана от моите съграждани да ги представлявам, но имайте предвид, че сам човек нищо не може да свърши. Днес, обаче предпочитам да не споделям, че съм била депутат. За съжаление, тази думичка в българския език стана доста мръсна. В момента в българския парламент има доста непочтени хора, които са никому неизвестни и нямат достатъчен социален опит за тази работа. Тези хора днес са вкопани здраво в управлението и управляват страната" - казва Надя Антонова, бивш депутат от "Коалиция за България". 

Цялата тема можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40