Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтана става "умен град"

2
Снимка: Любо Андреев

На петте входна и централната част на града е поставено видеонаблюдение. 30 000 лева са вложени в инвестицията, чрез която Монтана ще стане по-сигурен град, подчерта Иван Иванов от фирмата изпълнила на поръчката:
"Аналитичното видеонаблюдение е най-важната първа стъпка в превръщането на един град в "умен град". Цялостна система, която превръща видеокамерите в средство за осигуряване сигурността и спокойствието на гражданите."
Един месец ще се пазят записите от видеокамерите в центровете, разположени в Общината и полицията. 
"Целта е да изпълним важна задача - да осигурим спокойствието и сигурността на гражданите", подчерта кметът на Монтана Златко Живков и добави:
"Искам да се обърна към всички наши съграждани- и тези, които са постоянно тук, и тези, които пътуват, да кажем до Австрия и Германия, често си купуват коли от там, които след това препродават и там спазват законите до край. Всички закони, които са свързани с движение по пътищата. Ще трябва да ги спазват и тук."
В близките дни ще бъдат поставени задължителните табели, указващи, че градът е под видеонаблюдение.
И в четирите парка в Монтана, които се реконструират по европейски проекти, се предвижда поставянето на камери.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продават шест общински жилища във Враца

Отложиха за следващото заседание разглеждането на предложението за продажба на 6 общински жилища във Враца. Казусът ще бъде гледан на 24 септември. Припомняме, че докладната включваше продажбата на едностаен апартамент, чиято цена е 24 190 лв., а данъчната му оценка е близо 7 000 лв. Наемателят му е бил настанен в него не както е по закон преди 5 и..

публикувано на 10.09.24 в 08:22

Групата за стари градски песни "Мездрея" отново на върха

Поредното си силно представяне направи Групата за стари градски песни "Мездрея" при Народно читалище ”Просвета 1925” в гр. Мездра. Певците се отличиха на XVII Международен фестивал на шлагерната песен "Пей сърце", който се проведе в град Кюстендил.  Две първи места завоюваха солистите Валентин Вълчев и Радко Антонов и първо място за група "Мездрея"...

публикувано на 10.09.24 в 07:51

Снимката на 9 септември 2024 година

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни  прояви .  Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтенант Огнян Борисов.  Министър-председателят Димитър Главчев..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Прокуратурата води разследване за побой на 88-годишна жена от село Сумер

Под ръководството на Районна прокуратура - Монтана се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на възрастна жена. Пострадалата, на 88 години, е настанена в тежко състояние  в хирургично отделение на МБАЛ „Стамен Илиев“ в града.    Наблюдаващият прокурор е дал указания на разследващия..

публикувано на 09.09.24 в 17:05

Върбешница се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”

Кметството и Народно читалище “Пробуда -1928“  в мездренското село Върбешниц а  ще се включат в инициативата „Да изчистим България заедно” . Предстоящото дванадесето издание на проявата ще бъде под надслов „Да преобърнем играта“ и ще се проведе на 14 септември, събота. Всички желаещи могат да се включат в почистването и облагородяването на..

публикувано на 09.09.24 в 16:25

Правителството обсъжда възможността държавата да поеме управлението на буферните паркинги по границите

Министър-председателят Димитър Главчев създаде работна група със задачата да предложи трайно решение на проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщават от Правителствената информационна служба. Целта е да бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали..

публикувано на 09.09.24 в 16:00

Патриарх Даниил ще посети Монтана

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи Божествена света литургия в храма „Свети Дух“ тази неделя, 15 септември, в Монтана. Тържествената литургия ще започне в 09:00 часа.  В датата има символика и след 8..

публикувано на 09.09.24 в 15:38