Коледен подарък или сериозен ангажимент са допълнителните 8.5 млн. за Северозапада

Правителството одобри допълнителни трансфери за изтичащата година по бюджетите на редица общини в общ размер на 46,8 млн. лева. Средствата ще се използват приоритетно за ремонт на общинска улична мрежа на територията на различни населени места и за реализиране на инфраструктурни проекти в подкрепа на общинската социална и жилищна среда.

Парите се предоставят за сметка на предвидени средства по централния бюджет за 2017 г. и за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет.

Допълнително финансиране за общо 8.5 млн. лева ще получат и 13 общини от Северозападна България.

На община Борован се отпускат 300 000 лева за ремонт и рехабилитация на улици. За същата цел 200 000 лева са разпределени по бюджета на община Хайредин Берковица получава 520 000 лева за изграждане на водопровод за минерална вода от с. Бързия до Берковица. Община Враца ще получи още 300 000 лева за възстановяване на спортна площадка и ремонт на спортна зала в с. Згориград. За ремонт на улици в Бяла Слатина и селата Попица и Търнава се дават 860 000 лв. Две детски градини и улица "Хаджи Димитър" в Козлодуй ще бъдат ремонтирани с 200 000 лв. 600 000 лева са отделени за ремонт на улици в селата на община Криводол. Сериозна допълнителна субсидия получава община Монтана- близо 2.5 млн. лева за ремонт на улица "Индустриална". По 700 000 лева ще вземат общините Брусарци и Чипровци за ремонт на улици, 750 000 са предвидени за реконструкция на водопроводната система и възстановяване на улични настилки във Вършец. По бюджета на община Мездра ще бъдат преведени над 400 000 лв. за ремонт на 14 улици.

Единствената видинска община, която получава допълнителен трансфер, е Бойница- половин милион лева за реконструкция и обновление на площада в общинския център.

Така за област Враца Министерски съвет разпредели малко над 3 300 000 лева на 7 общини в края на месец ноември. Постановление № 260 от 26 ноември понапълни с различни суми общинските бюджети и прилича повече на символични коледни подаръци, отколкото на сериозен финансов ангажимент, коментират местните хора. Според депутати от управляващото мнозинство, средствата показват ангажимента на държавата към Врачанско. Според Земеделски народен съюз обаче, правителството отдавна е загърбило хората от Северозапада. Наскоро ръководството на партията проведе заседание с областните си структури в Монтана, на което напомни, че Министерският съвет обрича хората от региона на геноцид, коментира по темата сътрудникът ни Жоро Александров.

Над 5 милиона лева влизат в четири общини от област Монтана. Най-голяма е сумата за реконструкцията на улица “Индустриална” в областния град. За нея ще се изразходват 2 450 000 лева, поясни пред Любо Андреев народният представител от ГЕРБ, Дилян Димитров.

Каква е ситуацията в област Видин?

Община Бойница получава допълнителен трансфер в размер на 500 000 лв., обясни кметът, Анета Генчева:

"Средствата ще бъдат използвани да оправим центъра на селото. Предвижда се подмяна на тротоарните плочки, освен това една сцена, на която да можем да правим фестивали. Трябва да оправим и прилежащия парк, който е до площада на селото... Парите все още не сме ги получили, но предполагам че това ще стане до края на годината. Но те ще бъдат изразходени чак през следващата година... Освен това с тези пари ще бъде подменен и водопроводът, който минава под площада, за да спрат авариите..."

"Това е едно от важните пера, с които правителството подпомага общините, които са в по-тежко финансово състояние", каза за Радио ВИДИН Владимир Тошев, народен представител от ПП ГЕРБ и допълни:

"Директно бяха отпуснати половин милион лева на община Бойница, за да може да се направи необходимият ремонт на площада на селото. Отделно са отпуснати 350 хиляди лева за преоборудване на математическата гимназия във Видин. Повече от 200 хиляди лева ще бъдат дадени и за ремонта на видинското училище "Отец Паисий". Бяха отпуснати още 4 милиона лева за ремонти. В това отношение добре се справиха общините Кула и Ружинци. Заради процедурни проблеми малко позакъсняха ремонтите в Димово и във Видин, но общо взето кметовете се справят добре... Важно е да се каже също, че Северозападът бе избран за старта на пилотна програма за създаване на работни места. И тук искам да опровергая широко ширещата се теза, че средства се отпускат само на "гербаджийски" общини. От работните места, които бяха разпределени в пилотните общини във Видинска област, две са "гербаджийски" и четири не са. Бяха дадени възможности на кметовете в Ружинци и Димово, които са с кметове от ПП ГЕРБ и в още 4 общини, които трудно бихме ги определили като наши. Това са Чупрене, Макреш, Грамада и Брегово. Това е нагледен пример за това, че правителството на Бойко Борисов отделя внимание на всички, които имат нужда..."

Кога се очаква да стартира процедурата за подаване на проектни предложения от общините за безплатен Интернет, трябва ли да са по-активни общинските администрации по места, за да се включат адекватно в надпреварата и бъдат избрани, как това ще помогне за развитието на региона, остана ли нещо скрито от работата и решенията на Националното отчетно-изборно събрание на ПП ГЕРБ, както и отговорите на други актуални въпроси по темата, можете да чуете в звуковия файл. 
Вижте още

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18

В. Станев: След ремонта "Цар Симеон Велики" ще е едно от най-хубавите училища в ЕС

Директорът на най-голямото и най-старо видинско училище- "Цар Симеон Велики" , Венцислав Станев гостува в сутрешния блок на Радио ВИДИН "Посоките на делника". В учебното заведение предстои мащабен ремонт за близо 9 млн. лева по европрограмата "Региони в растеж". "Ще е предизвикателство за нас, защото може би ще продължи около 2 години. Ще бъде..

публикувано на 17.05.18 в 14:46

Ще успеят ли протестите на българските международни превозвачи

Българското правителството категорично застана зад браншовите транспортни организации , които отхвърлят предложения от Франция пакет за транспортна мобилност, по-известен като "Закона Макрон" . Това стана ясно миналата седмица, когато същевременно бе решено, че утре, на 17 май, когато европейските лидери са за втори ден в София, транспортният бранш..

публикувано на 16.05.18 в 11:07

"Не след 10, а след 25 години България ще догони средноевропейските доходи"

Ако България запази същите темпове на икономически ръст, до десетина години ще достигне средните доходи на Европейския съюз . Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на синдикален форум за интеграцията на Западните Балкани: "Ние сме пазарна икономика работеща, истинска от не повече от 15 години, но сме в..

публикувано на 15.05.18 в 11:47