Коледен подарък или сериозен ангажимент са допълнителните 8.5 млн. за Северозапада

Правителството одобри допълнителни трансфери за изтичащата година по бюджетите на редица общини в общ размер на 46,8 млн. лева. Средствата ще се използват приоритетно за ремонт на общинска улична мрежа на територията на различни населени места и за реализиране на инфраструктурни проекти в подкрепа на общинската социална и жилищна среда.

Парите се предоставят за сметка на предвидени средства по централния бюджет за 2017 г. и за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет.

Допълнително финансиране за общо 8.5 млн. лева ще получат и 13 общини от Северозападна България.

На община Борован се отпускат 300 000 лева за ремонт и рехабилитация на улици. За същата цел 200 000 лева са разпределени по бюджета на община Хайредин Берковица получава 520 000 лева за изграждане на водопровод за минерална вода от с. Бързия до Берковица. Община Враца ще получи още 300 000 лева за възстановяване на спортна площадка и ремонт на спортна зала в с. Згориград. За ремонт на улици в Бяла Слатина и селата Попица и Търнава се дават 860 000 лв. Две детски градини и улица "Хаджи Димитър" в Козлодуй ще бъдат ремонтирани с 200 000 лв. 600 000 лева са отделени за ремонт на улици в селата на община Криводол. Сериозна допълнителна субсидия получава община Монтана- близо 2.5 млн. лева за ремонт на улица "Индустриална". По 700 000 лева ще вземат общините Брусарци и Чипровци за ремонт на улици, 750 000 са предвидени за реконструкция на водопроводната система и възстановяване на улични настилки във Вършец. По бюджета на община Мездра ще бъдат преведени над 400 000 лв. за ремонт на 14 улици.

Единствената видинска община, която получава допълнителен трансфер, е Бойница- половин милион лева за реконструкция и обновление на площада в общинския център.

Така за област Враца Министерски съвет разпредели малко над 3 300 000 лева на 7 общини в края на месец ноември. Постановление № 260 от 26 ноември понапълни с различни суми общинските бюджети и прилича повече на символични коледни подаръци, отколкото на сериозен финансов ангажимент, коментират местните хора. Според депутати от управляващото мнозинство, средствата показват ангажимента на държавата към Врачанско. Според Земеделски народен съюз обаче, правителството отдавна е загърбило хората от Северозапада. Наскоро ръководството на партията проведе заседание с областните си структури в Монтана, на което напомни, че Министерският съвет обрича хората от региона на геноцид, коментира по темата сътрудникът ни Жоро Александров.

Над 5 милиона лева влизат в четири общини от област Монтана. Най-голяма е сумата за реконструкцията на улица “Индустриална” в областния град. За нея ще се изразходват 2 450 000 лева, поясни пред Любо Андреев народният представител от ГЕРБ, Дилян Димитров.

Каква е ситуацията в област Видин?

Община Бойница получава допълнителен трансфер в размер на 500 000 лв., обясни кметът, Анета Генчева:

"Средствата ще бъдат използвани да оправим центъра на селото. Предвижда се подмяна на тротоарните плочки, освен това една сцена, на която да можем да правим фестивали. Трябва да оправим и прилежащия парк, който е до площада на селото... Парите все още не сме ги получили, но предполагам че това ще стане до края на годината. Но те ще бъдат изразходени чак през следващата година... Освен това с тези пари ще бъде подменен и водопроводът, който минава под площада, за да спрат авариите..."

"Това е едно от важните пера, с които правителството подпомага общините, които са в по-тежко финансово състояние", каза за Радио ВИДИН Владимир Тошев, народен представител от ПП ГЕРБ и допълни:

"Директно бяха отпуснати половин милион лева на община Бойница, за да може да се направи необходимият ремонт на площада на селото. Отделно са отпуснати 350 хиляди лева за преоборудване на математическата гимназия във Видин. Повече от 200 хиляди лева ще бъдат дадени и за ремонта на видинското училище "Отец Паисий". Бяха отпуснати още 4 милиона лева за ремонти. В това отношение добре се справиха общините Кула и Ружинци. Заради процедурни проблеми малко позакъсняха ремонтите в Димово и във Видин, но общо взето кметовете се справят добре... Важно е да се каже също, че Северозападът бе избран за старта на пилотна програма за създаване на работни места. И тук искам да опровергая широко ширещата се теза, че средства се отпускат само на "гербаджийски" общини. От работните места, които бяха разпределени в пилотните общини във Видинска област, две са "гербаджийски" и четири не са. Бяха дадени възможности на кметовете в Ружинци и Димово, които са с кметове от ПП ГЕРБ и в още 4 общини, които трудно бихме ги определили като наши. Това са Чупрене, Макреш, Грамада и Брегово. Това е нагледен пример за това, че правителството на Бойко Борисов отделя внимание на всички, които имат нужда..."

Кога се очаква да стартира процедурата за подаване на проектни предложения от общините за безплатен Интернет, трябва ли да са по-активни общинските администрации по места, за да се включат адекватно в надпреварата и бъдат избрани, как това ще помогне за развитието на региона, остана ли нещо скрито от работата и решенията на Националното отчетно-изборно събрание на ПП ГЕРБ, както и отговорите на други актуални въпроси по темата, можете да чуете в звуковия файл. 
Вижте още

За обичаите и традициите в Златия

Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. В избирателните списъци днес..

публикувано на 16.02.18 в 13:03

Ще могат ли завършващите училище във Видин да си намерят лесно работа

Решението да се закриват паралелки в елитните училища за сметка на професионалното обучение предизвика напрежение и дори протести в редица градове, сред които и Враца . Родители, учители и ученици се противопоставят на този план-прием. От друга страна държавата трябва да направи нещо за бизнеса, който изпитва големи затруднения при намирането на..

публикувано на 15.02.18 в 13:53

Вино или любов- какво да изберем на 14 февруари и кой е истинският празник

Всяка година през февруари назряват спорове какво трябва да се чества у нас- Свети Валентин или Трифон Зарезан , по стар стил ? Някои хора твърдят, че българският празник е този на лозарите и на виното. Други пък защитават Деня на влюбените - Свети Валентин. Истината е някъде по средата, а двата празника взаимно се допълват и са прекрасен пример за..

публикувано на 14.02.18 в 12:05

Защо опитите за административна реформа се провалят?!

В "Посоките на делника" темата коментират Зорница Славова , икономист в Института за пазарна икономика и Златко Живков , кмет на Монтана. Темата е чувствителна за нашето общество- администрацията, с която българинът влиза в досег всекидневно и реформите. Къде са проблемните зони между двете?! По думите на Зорница Славова, оптимизирането на..

публикувано на 13.02.18 в 17:07

Хранене и затлъстяване при децата

Наднорменото тегло и затлъстяването са сериозен проблем у нас. 5% от децата до 4- годишна възраст вече са затлъстели. При учениците този процент достига до 30. Това съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи. Доколко децата са запознати с правилния режим на хранене и как се хранят? "Взел съм сандвич, защото съм гладен.....

публикувано на 12.02.18 в 14:47

Разград- селото с две църкви

Нашата разходка днес е до село Разград . Вероятно малцина, които не живеят в Монтанско, и по-специално в община Вълчедръм, знаят, че има малко населено място с име, идентично с това на областния град в Североизточна България. Голямо селище, което преди двайсетина години е било около 1500 жители, но днес наброяващо около 700. Впечатлява с просторния си..

публикувано на 09.02.18 в 12:41