С над 450 засадени дръвчета приключва кампанията "Спаси едно дърво"

За четвърта поредна година видинското сдружение "Активно общество" реализира кампанията "Спаси едно дърво". През 2017 година кампанията стана национална. Непотребна хартия събираха над 30 организации и институции в населени места от 18 области.

"Кампанията достигна до много хора и даде много добри резултати. Основно училище "Гео Милев" в село Белозем, Пловдивско предаде близо 3 тона хартия. Това е най- добрият резултат от кампанията. Имаме по над тон хартия от други места- от Кресна, Шумен, Русе. Ние тук във Видин също имаме над тон хартия предадена. Можем да се похвалим и с втората част- засаждане на дръвчетата. Там успяхме посредством комуникация с министерство на земеделието да въвлечем предприятия, които са разсадниците. Южно- централно държавно предприятие, например, ни дари 50 дръвчета атласки кедър, които засадиха нашите партньори в Пловдивско", каза Радослав Георгиев, председател на "Активно общество".

Снимка: Сдружение Активно обществоДръвчета са дарили държавните горски стопанства /ДГС/ от Кресна, Тунджа, Шумен, Стара Загора, Видин, Мездра, Белоградчик. 450 са засадените към момента дръвчета.

Радио ВИДИН е дългогодишен участник в кампанията. Събираме използвана хартия и я предаваме на сдружение "Активно общество". Тази година, след предаването на хартията, получихме 8 фиданки- 5 фиданки червен дъб и 3 бор, които посадихме в населени места от областта. Последните две дръвчета- дъб и бор, засадихме във видинското село Рупци.

Отличниците в кампанията "Спаси едно дърво" са учениците от основно училище "Гео Милев" в село Белозем, област Пловдив. Те са събрали и предали 3 тона непотребна хартия. За кампанията разбрали случайно, организирали се и за много кратко време събрали непотребната хартия. Първият път за около месец, вторият- за по- малко от три седмици.

Снимка: Сдружение Активно общество"20 елхи са подарък от държавното горско стопанство в Пловдив. Парите са отчетени и предстои да вземем решение какво да се закупи за училището или за двора ни. Може би ще закупим дръвчета или друга зеленина със средствата от предадената хартия", каза Елена Стоянова, класен ръководител на 2 "б" клас от основно училище "Гео Милев"- село Белозем.

Елена Стоянова казва, че тази инициатива има и възпитателна цел:

"Когато учениците видяха, че от рециклираната хартия се правят химикали, която хартия отново може да ползваме за принтери, самите те започнаха да осъзнават ползата от това да спестяваме хартията и да не замърсяваме природата си."

Снимка: Калин ИвановВчера в Ново село бяха посадени последните дарени дръвчета от кампанията- в Центъра за настаняване от семеен тип на деца. В засаждането им се включиха и децата. В Ново село има клон на сдружение "Активно общество". там доброволците садиха млади дръвчета в двора на църквата "Успение Богородично", в района на стадиона, около местното читалище, а вече и в селата на общината. Заместник председател на сдружение "Активно общество" и председател на местния клон в Ново село е Иван Базов. С него разговаря сътрудникът ни Светла Бондова.

"Общинските институции в Ново село се включиха в кампанията "Спаси едно дърво", социалните служби, читалището, както и пощенската станция. Бяха събрани големи количества хартия, които не сме измерили. В края на годината ги предохме на сдружението и за тях получихме над 25 дръвчета- бял бор, червен дъб, бяла бреза", каза Иван Базов пред Светла Бондова .

Снимка: Сдружение Активно обществоВ община Видин са засадени около 30 дръвчета, 30 са и в Ново село, 20 са в Димово, 10 в Белоградчик, в община Ружинци има най- много - близо 50. Добрите резултати досега дават основание на организаторите да продължат кампанията и през 2018 година.

Община Роман също се включи активно във всички етапи на кампанията. С помощта на доброволци от софтуерна компания от София и от видинското сдружение, в община Роман бяха засадени над 50 дръвчета червен дъб.


Близо 1 милион и 300 хиляди лева ще вложи Община Мездра за събиране и извозване на отпадъците и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. Това стана ясно при одобрението на план-сметката на Общинско предприятие "Чистота", предложена от кмета Генади Събков. 130 хиляди лева ще отидат за депониране и съхранение на битови отпадъци в регионално депо в гр. Враца. За почистване на строително депо на територията на град Мездра ще бъдат вложени 4 400 лева. Над 420 хиляди лева ще вложи Община Мездра за "Чистота на обществените територии"- това включва снегопочистване, озеленяване, почистване на улични платна, паркове, алеи, поставяне на пейки и кошчета на обществените места. Над 360 хиляди лева ще бъдат заделени за сметосъбиране и сметоизвозване по населени места. В община Мездра за 2018 година се запазва таксата за битови отпадъци.

"Запазваме я в този размер, който е. Становището на специалистите от общинската администрация е да не притискаме съвестните наши съграждани, които редовно си плащат местните данъци и такси. Трябва да потърсим събираемост извън процентите на обичайно плащащите си данъците. Последните две години инвестирахме изключително много в техника", каза кметът Генади Събков.

Снимка: Община МездраЗа последната година е депониран по- голям обем отпадъци, отколкото предходните, въпреки намаляването на населението. Кметът Генади Събков е разпоредил и въвеждането на регистър на съдовете за смет, за да се види кой с колко кофи разполага и дали ги използва по предназначение, защото например е забелязал, че някои от тях се ползват за съхранение на житни култури.

Общината има сметоизвозни машини, контейнеровоз, багер, вишка, водоноска. Ползва и мотометачна машини за почистване на улиците. Целта  е да се намали количеството прахови частици. Мярката е заложена в Програмата за управление качеството на атмосферния въздух в Общината. В град Мездра и село Зверино се извършва и разделно събиране на отпадъците. При участие в системата за разделно събиране, такса битови отпадъци ще се намалява с 30 % за сгради и застроени дворни места на граждани и организации. Кметът на мездренското село Зли дол Петър Петров обясни, че не знае защо в селото не се прилага разделното събиране, но очаква да се въведе и там:

"Повечето от хората предполагам, че ще се справят с тази задача и ще го направят с удоволствие разделното събиране."

В селото има около 50  съда и два големи контейнера, два пъти в месеца минава колата и събира отпадъците.

Снимка: ПП Врачански БалканНад 40 белоглави лешояди са в района на Природен парк "Врачански Балкан". Има сформирани и 10 двойки, които са забелязани около гнездата. Меката зима обаче може да се окаже проблем, защото женските могат да снесат яйца и ако застудее, да измръзнат и да не се излюпят малки.

"Мекото време ги стимулира към гнездене, за щастие още не ги е излъгало да снесат. Иначе те снасят края на февруари- март, рано гнездят. Добре се развиват нещата. Миналата година 8 лешоядчета излетяха. Двойките са постоянни и са много привързани към местата за гнездене", обясни Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици, който извършва наблюдения на белоглавите лешояди.

Освен меката зима, която може да подведе женските белоглави лешояди да снесат сега яйца, които при евентуално застудяване ще измръзнат, яйцата могат да бъдат изкълвани и от гарвани. Туристите също могат да причинят неудобства по време на мътенето. Затова се извършва постоянно наблюдение на местата за гнездене на белоглавите лешояди във "Врачански Балкан".

Мътенето е около 50 дни, малкото престоява в гнездото около 4 месеца.

"За тези около 6 месеца могат да се случат много негативни фактори, които да провалят гнезденето."

Вижте още

"Неделник" от 17 юни 2018 година

Световното първенство стартира. Интересни мачове ни предстоят. Заради това бързо си пускайте брой 212 на "Неделник", който вече е на сайта и след това се отдайте на футболни емоции. Разлистваме старите вестници за начало. След това: Трета книга за Смоляновци издаде роденият в монтанското село проф. Георги Петков . "Поглед към миналото на..

публикувано на 17.06.18 в 13:41

Вярата е благословение и светлина за нас

В тази неделя, Църквата си спомня за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). Празникът "Събор на светите Доростолски мъченици" , е установен от БПЦ-БП през 2016 г., като всяка година се отбелязва тържествено именно в Третата неделя след Петдесетница . Евангелски текст: "Никой..

публикувано на 17.06.18 в 08:00

Кариеристка или домакиня? ("Пица на парче")

  Кариера или семейство, семейство или кариера? Днешните мъже като че ли са привлечени повече от жени, които имат кариера, а не от тези, които са „вързани“ до печката и домакинстват като за световното, но не Световното по футбол  ;)  Съгласни ли сте с това и смятате ли, че идеалната съпруга, тип „домакиня“ вече е отживелица? Каква предпочитате да..

публикувано на 16.06.18 в 12:47

Запознайте се с Феймъс Дарън Бай Голд Мел

Десислава Рангелова и приятелят и Калоян Цветков имат домашен любимец- голдън редривър . Той се казва Дарън, но името му е по- дълго- цялото му официално име е Феймъс Дарън Бай Голд Мел , защото зад неговото име се слага и името на развъдника от който е взет. Той е само на 4 месеца, но вече е с награда от конкурс който е проведен в село..

публикувано на 15.06.18 в 18:05

Видинчани представиха България на световен форум за застъпничеството

Седемнадесети световен конгрес "Инклюжън Интернешънъл" ("Inclusion International") събра хора и организации от цял ​​свят, в началото на този месец, за да се учат и да се вдъхновяват. Заедно те поемат по нелекият път да направят приобщаването реалност за хората с интелектуални затруднения и техните семейства. Световният конгрес се организира от..

публикувано на 15.06.18 в 16:03
Даниел Иванов от новоселския клуб на младите възрожденци с грамотата от срещата във Видин.

Младите възрожденци от Ново село със специална награда

Ежегодна среща на клубовете „Млади възрожденци“ от Видинска област се проведе в областна управа- Видин на 12 юни /вторник/. На нея присъства Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Клубът на новоселското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ се  представи със спектакъла „В запустялата воденица“, посветен на..

публикувано на 15.06.18 в 09:57