Сурвакаха Златко Живков в навечерието на Ромската нова година

Снимка: Любо Андреев

Деца от квартал "Кошарник" в Монтана сурвакаха кмета Златко Живков в навечерието на Ромската нова година. Децата посетиха градоначалника а навечерието на празника, който се отбелязва в неделя.

С подаръци Златко Живков благодари на малките сурвакари.

Има много легенди за произхода на празника. Според една от тях Свети Василий спасил ромите от удавяне във водите на бурно море, като има пратил ято гъски, на чиито гърбове те се качили и стигнали до брега. Друга легенда разказва, че Банго Васил е бил куц овчар, който помогнал на свой събрат в беда.

Вижте още

Протестно автошествие ще премине през Враца в защита на многопрофилната болница

Довечера във Враца се организира поредно протестно автошествие в защита на многопрофилната болница. Очаква се протестът да завърши с частична блокада на междунарония път Е-79 край града по посока към Мездра. Поредното автошествие се организира в социалните мрежи. То е граждански протест срещу лошото финансово състояние на болницата..

публикувано на 17.06.18 в 16:25

Ученици от Видин станаха национални шампиони по роботика

Отборите по роботика Robo Pro и Robo Masters от  Професионална гимназия "Асен Златаров", станаха шампиони на България по роботика в своите дивизии, информираха от учебното заведение. Отбор Robo Masters с участници Цветан Василев, Ивайло Димитров, Гергана Георгиева, Никола Ташев и Ралица Тодорова се състезаваха в дивизия А - отбори, в които има участници..

публикувано на 17.06.18 в 16:12

В село Ковачица почетоха Олимпизма

  Със спортен празник в ломското село Ковачица почетоха Олимпизма. Над 100 ученици от 6 учебни заведения на териториите на общините Лом и Козлодуй се включиха в голям спортен празник, посветен на Международния олимпийски ден - 23 юни. Събитието се проведе в двора на Професионалната гимназия по селско стопанство „Дунавска земя” в село..

публикувано на 17.06.18 в 15:52

"Зелени" коридори за миграция на животни и птици ще бъдат създадени в "Свързани Дунавски паркове"

„Зелени“ коридори за миграция на птици и животни ще бъдат създадени в рамките на проект "Свързани Дунавски паркове" (DANUBE PARKS CONNECTED), който насърчава екологичната свързаност между защитените зони по протежението на река Дунав. Той е подкрепен от Дунавската стратегия, тъй като опазването на околната среда е един от четирите й опорни стълба,..

публикувано на 17.06.18 в 12:00

Берова чешма осветиха в село Слана бара

За тържествения водосвет на новопостроената чешма се събраха много жители на селото и гости. Той бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. На събитието присъстваха кметът на Община Видин Огнян Ценков и заместник-кметът Венци Пасков, информираха от пресцентъра на Община Видин. Чешмата е дарение от адвокат Николай Беров, родом..

публикувано на 17.06.18 в 09:46

Започна лятната програма на библиотека "Гео Милев" в Монтана

Програма "Забавно лято в библиотека "Гео Милев“ 2018" започна в Монтана. Тя е организирана от Регионална библиотека "Гео Милев". Първите участници търсиха съкровища, скрити в библиотеката. Със спортен хъс и отборен дух децата проявиха креативност и бързо се справяха с трудните задачи. Само с няколко букви от азбуката, които всеки отбор трябваше да..

публикувано на 16.06.18 в 17:24