Сурвакаха Златко Живков в навечерието на Ромската нова година

Снимка: Любо Андреев

Деца от квартал "Кошарник" в Монтана сурвакаха кмета Златко Живков в навечерието на Ромската нова година. Децата посетиха градоначалника а навечерието на празника, който се отбелязва в неделя.

С подаръци Златко Живков благодари на малките сурвакари.

Има много легенди за произхода на празника. Според една от тях Свети Василий спасил ромите от удавяне във водите на бурно море, като има пратил ято гъски, на чиито гърбове те се качили и стигнали до брега. Друга легенда разказва, че Банго Васил е бил куц овчар, който помогнал на свой събрат в беда.

Вижте още

Почина заместник областният управител на Видин Елка Георгиева

Заместник областният управител на Видин Елка Георгиева е починала тази нощ. Това съобщават от видинската структура на ГЕРБ. "Загубихме нашата Ели! Тази нощ почина областният ръководител на Жени ГЕРБ и заместник областен управител на Видин Елка Георгиева. Отиде си още един прекрасен човек. Лек и светъл да е пътят на душата ти, приятелко!" , пише на..

публикувано на 20.03.18 в 12:16

Бедстващи щъркели в Брусарци

Бедстващи щъркели в полето е забелязал днес Цветан Цветанов от Брусарци . Той сигнализира в Радио ВИДИН, тъй като по думите му птиците имат нужда от помощ: "Намират се тук, до поста на ж.п. гарата под манастира. Ако има някой да дойде да ги прибере. И двете така просто премръзнали, явно са и гладни, свили се, не са така жизнени. На поляна са,..

публикувано на 20.03.18 в 11:49

Ученици от Ново село се срещнаха с полицаи във Видин

Доброволци - пазители на обществения ред от училището в Ново село гостуваха днес в Районно управление- Видин , съобщават от Областната дирекция на МВР .  Възпитаниците на СУ ”Св. Св. Кирил и Методий” – Ново село и видински полицаи разговаряха по актуални теми – задачите на служителите на реда, използваните от тях помощни средства, агресията в..

публикувано на 20.03.18 в 11:30

Войници положиха клетва във Враца

Тринайсет новоназначени военнослужещи положиха клетва за вярност към родината. Това се случи на тържествена церемония в единственото в Северозападна България военно формирование - №54 990, което се намира във Враца .   Майор Симеон Цеков , командир на поделението: „На практика новоназначени са 28 души. Но 7 са били или..

публикувано на 20.03.18 в 11:19

Читалището в Мездра ще проведе отчетно-изборно събрание

Утре, 21 март /сряда/ от 17.30 часа ще се проведе отчетно - изборното събрание на Народно читалище "Просвета- 1925" в Мездра , на което ще бъде отчетена дейността му за периода 2015 - 2017 година. Предварително обявеният дневен ред включва и отчет на Проверителната комисия за 3-годишния период, приемане на Основни насоки за развитие за периода..

публикувано на 20.03.18 в 10:57
Пламен Кънев и Теодора Рашед са номинирани за наградата

Млади актьори от Видинския куклен театър с номинация за наградата "Сивина"

Актьори от Държавен куклен театър- Видин са номинирани за наградата "Сивина-2018" , която се връчва на млад талант в областта на кукленото изкуство, каза директорът на културната институция  Поли Трифонова : "Ние имахме щастието тази година в нашия театър да дойдат двама изключително талантливи актьори - Теодора Рашед и Пламен Кънев. Те участват в..

публикувано на 20.03.18 в 09:47