Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетохме паметта на Апостола (видео+снимки)

24
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Видин отбеляза 145 години от гибелта на Васил Левски. В катедралния храм "Св. Димитър Солунски" бе отслужена заупокойна молитва в памет на Апостола на българската свобода.  



"Примерът на Дякон Игнатий- Васил Левски и днес ни задължава всички нас. Ако можем поне малко от неговата безкористност и безрезервна отдаденост да приложим в нашия живот, убедени сме, този идеал, за който той живя, ще бъде по-близко.", каза в словото си Видинският митрополит Даниил.



Възпоменателното честване продължи с шествие до бюст-паметника на Васил Левски. 



"Родолюбивите видинчани винаги са тачели историята и са възпитавали своите деца в национално самосъзнание и самоуважение", отбеляза кметът Огнян Ценков и добави: "Нека не забравяме безценните уроци, които Левски ни оставя през краткия си и героичен житейски път."



Поетична програма Слово за Апостола - СУ П. Р. Славейков- ВидинРецитал, посветен на Васил Левски, представиха деца от едноименната детска градина. Представители на инстуции, политически партии, учебни заведения, организации и граждани положиха венци и цветя пред паметника на Апостола.


Ученици от СУ "П. Р. Славейков" във Видин представиха поетична програма "Слово за Апостола" в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев". Рецитаторите от 6-и и 7-и клас са членове на клуб "Млади възрожденци", с ръководител Катя Василева.

"Поетичната програма представлява една компилация между литературни произведения, тези, които са най- важните, но и моменти от неговия житейски път, биографията, както и неговото идейно наследство. Това са неговите писма, неговите мисли, които представляват голямото наследство за делото на Левски", обясни учителят по история и цивилизации Катя Василева.

ВрацаЦеремонията, по повод почитане паметта на великия българин във Враца започна с панихида във Възнесенската църква „Храм – паметник Свети Софроний епископ Врачански”. Заупокойната служба за йеродякон Игнатий – Васил Левски беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници.


Поклонението продължи с възпоменание пред паметника на Апостола, в центъра на града. Малките възпитаници от група „Мечо Пух“ от Детска градина „Знаме на мира“ рецитираха стихотворението на Цветан Ангелов „Левски“. Поетична композиция за Дякона представиха ученици от ОУ „Васил Левски”.


На отбелязването, по повод 145-та годишнина от гибелта на Апостола присъстваха народни представители, заместник- кметът на Община Враца Петя Долапчиева, общински съветници, директори на институции, ученици и граждани.


В знак на почит и признателност пред паметника на Васил Левски бяха поднесени венци и цветя.


Ученици и граждани на Монтана почетоха 145 години от гибелта на Васил Левски, предаде Любо Андреев. В черквата “Св. Св. Кирил и Методий” бе отслужена панихида в памет на Апостола на свободата. Пред паметника на Васил Левски в центъра на Монтана ученици, граждани, представители на институции, партии и депутати почетоха с едноминутно мълчание паметта на големия българин.


“За нас Васил Левски е герой и символ”, каза в словото си директорът на Историческия музей Светлана Стоилова.


МонтанаКметът на Монтана Златко Живков и председателят на Общинския съвет Иво Иванов поднесоха венец пред паметника на Левски.


"Хубаво е, че толкова много хора днес по всички краища на България се прекланят пред делото и подвига на една от малкото безспорни фигури в родната ни история", каза кметът на Монтана.


Цвете в памет на Апостола оставиха и най-малките граждани на Монтана. Сред тях бяха и ученици от второ училище “Н. Й. Вапцаров”:


"Ние знаем, че Васил Левски е Апостол и че той е дал живота си за свободата на България."


Мездра

С възпоменателно тържество Община Мездра отбеляза 145 години от обесването на Апостола на свободата-Васил Левски, съобщават от местната управа. Признателността пред делото на героя беше засвидетелствана пред паметника му в центъра на града.

По традиция десетки жители и гости на Общината се събраха пред монумента на Дякона, за да почерпят вяра от вярата на героя, че бъднините на България ще бъдат по-добри от миналото ѝ, че Родината ще пребъде и че всяко усилие за преодоляване на трудностите и побеждаване предизвикателствата на епохата си заслужава. Гости на възпоменателното тържество бяха народният представител Николай Иванов и общинските съветници Наталия Христова и Данаил Димитров.

Кметът на Община Мездра Генади Събков произнесе слово за живота и делото на Васил Левски.

„На 19 февруари вече 145 години България скланя чело над неизвестния гроб на своето чедо и скърби за рано отнетия му живот, за несбъднатите му копнежи, за светлите му идеи и неутолимата му жажда за свобода. Левски завърши жизнения си път невкусил от въздуха на свободна България, само 5 години преди освобождението на Родината си... Поклон, Апостоле“, каза Събков.

МездраОтбелязването на 145-та годишнина от героичната гибел на Васил Левски продължи с рецитал на възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие с художествен ръководител Соня Цекова. Вокална група „Детски свят“ с ръководител Анета Петкова изпълни емблематични песни за Апостола. Ученици от III б клас на ОУ „Христо Ботев“-Мездра, с художествен ръководител Лилия Христова представиха литературна композиция за Дякона.

Възпоменателното тържество завърши с едноминутно мълчание, падане на колене и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред подвига на Апостола на свободата.

Открит урок за живота и делото на Васил Левски изнесоха възпитаници на ОУ “Христо Ботев“ в Мездра. Малчуганите от III б клас, с ръководител Лилия Христова представиха пред ученици от V б клас патриотични стихове, пресъздаващи исторически факти за героя и прославящи саможертвата му за благото и свободата на България.


Главният библиотекар Павлина Русева онагледи изнесената информация с мултимедийна презентация. Гост на открития урок, който се проведе в  библиотеката при НЧ “Просвета 1925“ беше кметът на Община Мездра Генади Събков. 


Ново селоУчилището във видинското село Ново село почете паметта на двата колоса на националната ни революция – Ботев и Левски, предаде Светла Бондова. Спектакълът беше подготвен от клуб „Сценично творчество“, клуб „Млади възрожденци“ и читалищната библиотека. Проведе се в малкия салон на НЧ „Земеделец-1874“. В него участваха 14 деца, преди всичко  от 2 и 6 кл. Използвани бяха стихове, разкази и спомени от Иван Вазов, Захари Стоянов и Христо Ботев. Завладяващ бе образът на Васил Левски в драматизациите „В запустялата воденица“ и „Събранието в Сопот“, талантливо пресъздаден от Даниел Иванов от 6 кл. Не по-малко въздействащ бе Николай Николов от 7 кл. в образа на Христо Ботев, изпълняващ „Обесването на Васил Левски“. Част от спектакъла ще бъде включен в тържествения концерт, по случай националния празник на България, който ще се проведе на 2 март от 17.30 ч. в големия читалищен салон.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Аварирал тир затвори движението по Е-79 при Долна Вереница, има обход

Горящ тир затвори международен път Е-79 край Монтана. Тежкотоварната машина е катастрофирала на входа на село Долна Вереница. Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия тир. Машината се е преобърнала на входа на село Долно Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав, заради падналия дъжд. Причините за катастрофата..

публикувано на 09.05.24 в 15:41

Нов случай на коклюш в Монтана

Момче на 10 години от Монтана е болно от коклюш . Днес ще стане ясно дали неговият брат – близнак, който има симптоми на заболяването, също е положителен. Съучениците им са поставени под карантина. 10-годишното момче е било с оплаквания от 2 май. Направеният тест вчера е доказал заболяване от коклюш, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор..

публикувано на 09.05.24 в 15:10

Започна строителството на нов парк във Враца

Със символична първа копка бе поставено началото на строителството на парк в ж.к. „Сениче“ във Враца . Кметът Калин Каменов заяви, че с осигурените средства от местната администрация живущите в един от големите квартали на Враца ще имат място, където да прекарват свободното си време със семействата си. В рамките на проекта ще бъдат обновени и..

публикувано на 09.05.24 в 14:56

Ученици отбелязаха Деня на Европа с дискусия във Видин

Ученици от Видин и Крайова, Румъния, участваха в събитие на тема "Младежите в демократичния живот" в крайдунавския град. То бе организирано от информационните центрове Европа Директно Видин и Южна Олтения, Румъния, по повод Деня на Европа - 9 май . Целта бе да се провокира интересът на участниците към европейските политики и ролята на младите хора в..

публикувано на 09.05.24 в 14:22

Приземни етажи на около 10 къщи са наводнени в село Делейна

Река Делейнска в село Делейна в община Брегово покачи нивото си заради обилните дъждове и наводни приземните етажи на къщи в ниската част на селото. Няма пострадали хора. Реката вече е спаднала до нормалното си ниво. Продължава работата на екипите по отводняване на мазета и дворове. На място са служители на Социално подпомагане от общинския..

публикувано на 09.05.24 в 14:12

Ученичка от Моравица се отличи във фотоконкурс

Седмокласничката Кристиана Тодорова от ОУ “Васил Кънчов” във врачанското село Моравица бе отличена с награда от XV Областен фотоконкурс - изложба на детски фотографии “Птиците около нас”. Момичето се отличи в първа възрастова категория - "Природа".  Кристиана Тодорова, която е член на клуб "Природата и ние", с ръководител Милена Петкова, се включи в..

публикувано на 09.05.24 в 14:04

Здравната инспекция във Видин извършва безплатна имунизация на бременните срещу коклюш

Имунизационен кабинет, в който бременните жени могат да се ваксинират безплатно срещу коклюш , функционира от днес в Регионалната здравна инспекция във Видин . Ваксинацията е препоръчителна и е една от временните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването във връзка с епидемичното разпространение на заболяването. Това каза..

публикувано на 09.05.24 в 14:02