Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаят ли родителите какво правят децата им в училище

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Доколко родителите познават училището на своите деца? Споделят ли учениците как минава денят им там? 

Татяна Николова е майка на третокласник. Казва, че винаги намира време да поговори с детето, съумяла е да научи сина си да разказва какво му се е случило през деня в училище.

"Правилният подход на всеки един родител е не да стоиш над главата на детето, а да си говориш с него. Още от първи клас се интересувам от това какво се случва в училище. Няма как, ако не е възникнал проблем, постоянно да тормозим госпожата и да я разпитваме, затова се старая да коментирам с детето. Уча го, че трябва да споделя всичко с майка си и баща си, че ние сме най- добри приятели, поне на този етап от живота, докато не е влязъл в пубертета", смята Татяна Николова.

Всяка вечер преглеждат заедно домашните, контролните, бележника. Говорят си и как е минал денят извън ученето.

"Дори един половин час е достатъчен, като свикнеш да разговаряш с детето, то да ти сподели всичко, което се е случило."

Променя ли се с порастването на децата доверието, което имат към родителите и споделят ли с тях?

СнимкаМилена Иванова е майка на единадесетокласник. Какво прави синът ѝ в училище разбира от родителските срещи, освен това детето споделя, защото всеки ден си говорят.

"Ако има проблем, аз го усещам, защото е по- притеснителен. Нямам никакви съмнения, че може да ме излъже или да скрие нещо", каза Милена Иванова .

Връзката между родител и дете се губи от липсата на заинтересованост от страна на родителите.

"На много от децата родителите са по чужбина. Оставени са на баби, дядовци. Вече при бабите и дядовците е по- друго, малко по- разхлабено положението. Отделно в училище на всички учители са им орязани правата."

Кристина Марковска е възпитаник на Основно училище "Иван Вазов"- Видин, а сега е председател на Обществения съвет. Нейното дете учи в същото училище. Казва, че винаги се е интересувала и следи как се развива учебното заведение. Важно е и доверието на родителя към учителя. Когато детето расте без родител, това се забелязва.

"Когато я няма тази комуникация между родителя и учителя си проличава при самите деца, защото много често няма кой да го прибере детето, прибира го някой друг, познат, който не слуша всеки път какво казва учителят. Имаме и електронен дневник, където госпожата всеки ден публикува оценките на децата, забележки", каза Кристина Марковска.

СнимкаДоколко родителят трябва да се намесва в училищния процес?

"Не мисля, че трябва да се намесва, ако няма повече знания за това. Трябва да е сигурен, че неговото мнение е в полза на училището и децата."

Даниела Рангелова е класен ръководител на 11 клас в Средно училище "Цар Симеон Велики"- Видин. Учител е по български език и литература с много години трудов стаж. Казва, че много хора са принудени да работят на друго място и оставят децата си за отглеждане при баби и дядовци, дори има случаи и на роднини.

"Може би това е фактор, който влияе върху поведението на децата, върху възпитанието, самочувствието и въобще начина, по който децата израстват. Но от друга страна родителят пък има грижата да подсигури това дете, да му осигури хляб, да му осигури подходящи дрехи. Не бих могла да виня и родителите за това, че те са принудени да напуснат родните си места, домовете си и да търсят препитание на друго място", казва Даниела Рангелова.

Според преподавателя връзките с възрастните не са само чрез родителски срещи. По- добрият вариант е родителят да търси учителя.

"В нашето училище е традиция да работим активно с родителите. Осъществяват се съвместни идеи и това е много хубава инициатива- непрекъснато да са с това, което се случва с училищния живот."

СнимкаАко детето има проблем и не го споделя с родителя, то той може да открие, че нещо го тревожи по промяна в неговото поведение. Училищният психолог е човекът, който трябва да забелязва промяната във всеки един ученик.

"Най- важното, което трябва всеки един родител да знае е, че трябва да се променя със своето дете. Трябва да е в крак с всичко модно, да е в крак с технологиите, а най- доброто, което може да направи един родител е да се учи постоянно цял живот да бъде родител. Трябва по- често да се организират обучения за родители и родителите да се включват в такива обучения, ако искат да не губят връзката с детето си", заяви Велислава Цанкова- психолог в Общинския съвет по наркотични вещества във Видин.

Споделянето и връзката между родител и дете се гради всеки ден.

"С баби и дядовци споделят повече децата, които са отгледани от тях. Все пак ние сме в град, в който много родители са в чужбина, за да могат да издържат децата си и поради тази причина голяма част от децата са гледани от баби и дядовци. И да, създава се една връзка между баби и дядовци. Може би има деца, на които им е по- свободно да споделят с баби и дядовци, отколкото с родители си, просто защото ги виждат по- рядко", смята Кристиян Кънчев- психолог в Общинския съвет по наркотични вещества във Видин.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни, проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01