Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 февруари 2018 година

Снимка: Община Видин
Във Видин започва кампания по безплатни прегледи и лечение на смущения в стойката, походката и наличие на гръбначни изкривявания при деца в училищна възраст. Те ще бъдат извършвани в Диагностичен център за ортостатични и мускулно-скелетни смущения, оборудван с последно поколение модерна техника.

На пореден протест се събраха пред сградата на съда във Видин служители на следствения арест и звено "Съдебна охрана". Те настояват за достойни условия на труд и 20% увеличение на заплатите.

Пътноподдържащата фирма има готовност да реагира при натрупана снежна покривка, съобщи Красимир Попов. Това съобщи Красимир Попов, ръководител на звено "Чистота" към Община Видин.

Тежкотоварен камион се обърна на главен път Е-79 край видинското село Ивановци, съобщи слушател на Радио Видин. Инцидентът е станал сутринта, когато лека кола е започнала да изпреварва два тежкотоварни автомобила.

Участък от 2,6 км от републиканския път Мездра - Златна Панега беше обявен от правителството за публична общинска собственост. Причината е, че трасето преминава по уличната мрежа на град Роман и изцяло през урбанизирана територия.

Момчето от Комплекса за социални услуги за деца с увреждания в Роман, което пострада при падане от третия етаж на сградата, е скочило от прозорец на тоалетната. Това става ясно от бюлетина на полицията във Враца.

24 обекта са запечатани от служители на Националната агенция за приходите (НАП) във Видин за данъчни нарушения от началото на 2017 до момента.

Жители на Брегово настояват да спре прекарването на опасни товари през града. През граничния пункт със Сърбия, който е в самото населено място, от две години преминават цистерни с киселина, превозвана за рудник в съседната държава.

От днес, 21-ви до петък, 23-ти февруари ще се приемат заявления за ползване на социалната услуга „Обществена трапезария” в Белоградчик.

Човек обгоря при трудова злополука в западната промишлена зона на Враца. Инцидентът е станал днес към 13.45 часа, потвърдиха два независими един от друг източника.

Фирма ще проучва възможностите за добив на строителни материали в площите „Джулиница“ и „Даневата воденица“, които се намират в общините Мизия и Козлодуй. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Община Ружинци ще получи финансиране за проекта, с който кандидатства по програма "Красива България" към Министерството на труда и социалната политика през 2018 година. Той е за основно обновяване на читалище "Христо Ботев" в общинския център.

Община Берковица е сред 39-те общини, които получиха дарение в подкрепа на дейността на доброволните формирования. То е организирано и доставено чрез инициатива на Националното сдружение на общините в Република България, с изключителната подкрепа на посолството на нашата страна в Швейцария. 

Международния ден на майчиния език беше отбелязан в няколко български града, сред които Видин и Плевен. Инициативата е на евродепутата и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк и екипа му. Информационни материали, посветени на опазването на езиковото и културно многообразие по света, запознаваха хората с историята на датата 21 февруари. 

Правителството прие промени в четири постановления, свързани с финансирането, приема и отпускането на стипендии в държавните висши училища и научните организации. Промените са свързани с изпълнение на плана по Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014-2020 г., който предвижда делът от средствата за издръжка на обучението, получавани въз основа на комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, да нарасне на 50 на сто през 2018 г. и на 60 на сто през 2020 г. Във връзка с това са въведени два допълнителни коефициента. Вторият коефициент е само за обучения, провеждани по професионални направления в определени области на страната с нисък икономически статус. Това са областите Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, където има филиали на държавни висши училища. Вторият коефициент се въвежда на териториален принцип, за да бъде подпомогнато обучението в области на страната със слабо икономическо развитие, в които има филиали на университети.

Детска градина „Единство Творчество Красота“ във Враца въведе интерактивно обучение. „Динамична образователна среда в детската градина“ беше темата на провелата се дискусия и педагогическа визита в детското заведение. Малките възпитаници представиха пред присъстващите, учители и директори на детски градини, развитието на дигитални умения, необходими за успешното преминаване към училищното образование, чрез използване  на образователен софтуер „ИТИ - ДГ ”.

Видинското основно училище "Любен Каравелов" се включи в националния конкурс "Мартеничка с кауза", организиран от Националния научен експедиционен клуб "ЮНЕСКО". 

Клубът на пенсионера и хората с увреждания във видинското село Ново село проведе отчетно събрание


Общината в Мездра организира Зимен спортен празник за ученици. Той ще се проведе на 23 февруари от 10:00 ч. на спортната площадка на училище "Иван Вазов" в града.

Десетото юбилейно издание на "Празника на меда" в Козлодуй ще се проведе на 23 и 24 февруари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34