Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 март 2018 година

Снимка: Жоро Александров

Инспекторите от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца излязоха на протест днес срещу ниското заплащане на труда и условията на работа. "Избрахме да протестираме днес, когато е професионалният ни празник“, коментираха хората от синдикалната структура на КНСБ, които излязоха в обедната си почивка на терасата пред сградата на инспекцията. Грозданка Найденова, шеф на синдикалната структура към КНСБ: "Държавна администрация сме от 2005 г., но не получаваме процент прослужено време. От 2008 г. заплатите ни не са ни актуализирани, въпреки неколкократното увеличение на минималната работна заплата - само за последните три години ръстът е два пъти с по 9%.." “Държавата отпусна увеличение на бюджета със 17 %, което ще позволи да бъдат вдигнати заплатите на работещите в Регионалната здравна инспекция в Монтана”, съобщи директорката д-р Елена Борисова.Увеличението ще бъде начислено със задна дата от 1 януари. 64 души работят в здравната инспекция в Монтана.


По данните на европейската статистика Видин е регионът с най-висока смъртност. От страните в европейската общност, в България са регистрирани най-много смъртни случаи на 100 000 души население. Базата за изготвения сега анализ са данните от 2015 г. У нас през периода са регистрирани 1 660 смъртни случая на 100 000 души, при среден показател за Европейския съюз от 1 036 на 100 хиляди. Най-висока е била смъртността в областите Видин /23 на сто/ и Монтана /22 на сто/.


С новото статистическо райониране на страната и предлаганите за обществено обсъждане три варианта, се цели да се даде тласък на нейното устойчиво развитие в дългосрочен период от минимум 20 години с помощта на целенасочена държавна политика в регионите. Това е заявила заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на заседание на Регионалния съвет на югозападния район за планиране. Според варианта с изключване на София и добавяне на областите Монтана, Враца и Видин ще се създаде прекалено голям като територия Западен регион, без изявен център за развитие.


Питейната вода в Брегово отговаря на изискванията по химични и микробиологични показатели, коментира директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Гергана Джамбова, след обявяването на окончателните резултати. Взети са нови проби за качеството на питейната вода. "Жителите на град Брегово не трябва да изпитват притеснения. Водата, която консумират отговаря напълно на критериите на Наредба 9 за качество на питейните води."



Намаление на престъпленията и катастрофите през 2017 година, отчетоха днес от Областната дирекция на МВР във Видин. Спад на криминалната престъпност с 4% и на икономическата с 28% през миналата година, отчете директорът на полицията старши комисар Янко Янколов и уточни: "През месец януари до декември на територията на областта са регистрирани 1 184 криминални и 255 икономически престъпления. През 2016 година броят на криминалните престъпления е бил малко по- голям- 1234, а икономическите- 358. От регистрираните криминални престъпления са разкрити 733. За 2016 година разкритите са 637. Икономическите престъпления съответно са 159 спрямо 197 за 2016 година. Нивото на разкриваемост по линия криминална е 62%, в сравнение с 2016 година с 12% по- малко - 50%..."


Жителите на видинското село Делейна недоволстват от безразборното изсичане на гората. Неколкократно са подавали жалби до отговорните институции, но резултат няма. В безсилието си хората са готови на протестни действия.Години наред с тревога наблюдават как ежедневно от землището на селото се секат и изнасят с тежкотоварни камиони стотици кубични метра широколистен дървен материал. С този факт не може да се примири Любомир Еремиев: "Всичко е законно, но това нищо не означава. Взимат позволително за 1 кубик и секат по 100... Ако влезеш в гората, има кръгове по 20-30 метра гола сеч... "


Изсичането на боровата гора над Монтана, в района на “Диана” е планово. Жителите на Живовския квартал скочиха, след като виждат, че коли извозват дървесина. “Сечта е санитарна”, поясни директорът на Държавното горско стопанство в Монтана Петьо Иванов. Преди години в гората имаше пожар. Към 10 % от 200 декара с бор ще бъдат изсечени, уточни Иванов.



Среща за представяне на Индикативните годишни работни програми на Оперативните програми за 2018 г. организира днес екипът на Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин). Екипът на Центъра презентира предстоящите процедури по всички Оперативни програми до края на 2018 г. Управителят на ОИЦ-Видин Мариела Савкова представи процедури "Осигуряване на патронажна грижа за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора" и "Социално-икономическа интеграция на уязвими групи", финансирани от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"; както и "Стимулиране на внедряването на иновации в предприятията", "Развитие на иновационни клъстери" и Подобряване на производствения капацитет и развитие на специализирани услуги за МСП и ИКТ", финансирани от Оперативна програма.



Днес, 15 март, отбелязваме Световния ден на потребителите. Данни на Националния статистически институт за 2016-а година показват, че най-много пари даваме за храна- над 37 %. На второ място се нареждат жилищните битови разходи, а на последно- разходите за облекло и обувки. Видинчани също са категорични, че парите за храна са най-много:"Най-много употребяваме хранителни стоки. Може би дрехите са на второ място и на последно- почивка... Какво най-много потребяват, различни неща, но все пак хранителни стоки, това ми се струва. Зависи от възможностите. След храната, може би дрехи, уреди..."



Изложба на Дружеството на художниците "Тенец" в Монтана бе открита в художествената галерия "Никола Петров" във Видин. Специални гости са Дончо Планински - председател на организацията на творците и д-р Любомир Мечков - директор на галерията в Монтана, който коментира изложбата: "Това е обща изложба, в която представяме живопис, графика, скулптура, малко приложни неща, почти целия обхват на жанрове и изкуство. Благодарни сме за гостоприемството от видинската галерия..."


На днешния ден преди 30 години - през 1988 година в Мездра е създадено Краеведско дружество при читалище "Просвета". Негови основатели са 13 краеведи и общественици.

Пенсионерски клуб "Пуйо Войвода" във видинското село Бойница отбеляза 10 години от своето основаване. В организацията членуват 80 души, а дейността ѝ е разнородна, обясни председателят Цветана Миронова. Кметът на община Бойница Анета Генчева, както и представители на пенсионерски клубове от Видин, Белоградчик, Кула и Раковица бяха сред гостите на празника




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34