Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Монтана одобри проекти на Общината

Снимка: Любо Андреев

Общинските съветници в Монтана одобриха три докладни записки от кмета Златко Живков за финансиране на проектопредложение на общината по различни програми. Два от проектите са по Оперативна програма Интеррег България - Сърбия. „Да запазим околната среда” е с партньор община Медияна в Ниш. Предвижда се по него да бъде купена сметосъбираща техника. Партньор по проекта „Спортни дейности за младото бъдеще в трансграничния регион” е община Пирот. По него трябва да бъде изграден нов стадион в с. Николово за половин милион лева, с което се очаква да се подобри устойчивостта на развитие на трансграничния регион чрез сътрудничество в културната, социалната и екологичната сфера.
Третото предложение е пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Проектът е за рехабилитация на съществуващи магистрални водопроводи в парк „Калето”, парк „Огоста” и парк „Слънчева градина”, като Общината кандидатства за безвъзмездно финансиране, уточни кметът Златко Живков. 
С кредит от 50 000 лв. Общинският пазар в Монтана ще бъде разширен. Искането за кандидатстване за банков кредит бе разгледано на заседание на Общинския съвет. В докладната записка на управителя на дружеството Стилиян Каменов е уточнено, че средствата ще бъдат използвани за проектиране и изграждане на нови площи за постоянна търговия на територията на Общински пазар.
"Това са три кандидатствания, които сме длъжни по този начин да минат и се надявам да имаме успех, обикновено имаме досега. Четвъртата докладна по никакъв начин не бих я подценил", каза кметът Златко Живков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 април 2024 година

"Синята зона"  във Видин няма да работи в периода от първи до шести май включително.  Това съобщиха от Общинско предприятие "Зони за платено паркиране".  Община Монтана отчита най-добрата събираемост на местни данъци и такси .  За първите четири месеца на годината в Община Монтана са събрани 7,2 милиона лева от местни данъци и такси, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 18:10

Община Монтана отчита добра събираемост на данъците

Опашка за плащане на местни данъци и такси се образува в Монтана. Днес изтича срокът за ползване на 5 % отстъпка. От Общината отчитат рекордна сума, събрана от данъци, най-високата от години насам.  7 мил. 230 хиляди лева е събрала Община Монтана о т старта на кампанията на 24 януари до днес, съобщи кметът Златко Живков. Сумата е с половин милион..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Дарителска кампания помага на читалището в Буковец

От читалище "Просвета-1925" във видинското село Буковец започнаха кампания за набиране на средства за ремонт на сграда, в която ще се помещава библиотеката. Сега тя е на втория етаж в кметството и достъпът на хората, които са предимно възрастни, е труден, каза секретарят на читалището Вероника Атанасова. "Читалището вече сме..

публикувано на 30.04.24 в 17:11

Дни на отворените врати в мездренско училище

Ден на отворените врати се проведоха в  Средно училище „Иван Вазов“ – Мездра. Ученици и учители представиха дейността на учебното заведение пред гостуващите ученици от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.  За учебната 2024/2025 г. училището ще осъществи прием след 7 клас в две паралелки: профил „Обществени науки“ и професия „Организатор..

публикувано на 30.04.24 в 16:50

Втори случай на коклюш във Видинско

Втори случай на коклюш е регистриран във видинското село Чупрене, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция във Видин. След като в средата на април заразата бе установена при дете на една година , което е с поставени дози ваксини, със заболяване е и друго дете от същото семейство. То е на две години, не посещава детска градина.  "Контактите му..

публикувано на 30.04.24 в 16:35

Зарибиха язовир Огоста с близо 10 000 малки рибки

Над един тон малки рибки бяха пуснати днес в язовир Огоста. Акцията бе проведена под наблюдението на служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и кметът на общината Златко Живков. В близост до полуостров Расника на втория по-големина язовир в страната вече плуват шаранчета и бял амур. Те са закупени с отчисления от членския внос на..

публикувано на 30.04.24 в 16:30

"Театър на колела" от Румъния гостува във Видин

Трима млади актьори от Национален театър "Марин Сореску" в Крайова гостуват във Видин тази вечер в рамките на инициативата "Театър на колела". Театърът е гостувал в над 30 града в Румъния и за първи път е в България.  Целта на обиколката е популяризиране на 30- та годишнина на  фестивал "Shakesper" , посветен на творчеството на Шекспир, който се..

публикувано на 30.04.24 в 15:43