Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца се учат на любов към книгите

Снимка: Радио ВИДИН

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април. Чества се от 1967 година. Празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен (1805 - 1875).От днес започва и 13-ият "Маратон на четенето", който ще продължи до 23 април. По традиция националната инициатива се организира от Българска библиотечно- информационна асоциация в партньорство с асоциация "Българска книга" и тяхната инициатива "Походът на книгите".

Четат ли децата- кои книги и автори са им любими?

"Любимата ми книга е "Хари Потър", доста голяма беше. Миналото лято я прочетох... Не чета толкова детски книжки, колкото исторически.... Моята любима книга е "Тримата мускетари", защото има доста интересни приключения. В момента чета "Винету"... Аз не чета детски книги, не съм им голям почитател. Не обичам детските книги, тъй като са еднообразни. Разказва се винаги за приятелството, а аз си падам по фентъзито... Моята любима детска приказка е "Който не работи, не трябва да яде"... Много обичам да чета, особено през лятото. Обичам да чета и детски книги. Любимата ми приказка е "Тримата братя"... Нямам детска любима книга, аз по принцип обичам да чета приказки...", казаха видински деца пред Венцислав Величков.

Как детето да заобича книгите? Като библиотечните специалисти организират различни инициативи и то поднесени по подходящ начин пред децата:

"Опитваме се да хванем емоцията на децата, техните настроения, да разберем какво те обичат и по този начин да им поднесем книгата", каза директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин Десислава Иванова.

СнимкаМаратонът на четенето стартира и във Видин от днес с децата от детска градина "Русалка".

"Ежегодно библиотеката организира кампания "Време за приказка", която е ориентирана към най- малките- детските градини и учениците от начален курс. Правим го с младежи доброволци и тук трябва да изкажа огромна благодарност към тези деца, които всяка година се присъединяват към нас и ни помагат. Нашата идея е да достигнем до всички тези деца, на място организираме по един малък маратон на четенето, а детските градини гостуват в библиотеката с подготвени приказни драматизации. Говорим си за книгите, говорим си за четенето", обясни Десислава Иванова.

За 13-а поредна година Регионална библиотека "Христо Ботев"- Враца се включва в Националната кампания "Маратон на четенето". Много наситена на събития програма са приготвили врачанските библиотекари, за деца от различни възрастови групи. Стартът е днес, от детския отдел, на който гостува детската авторка Мария Мартин - създател на приказната поредица "Градът на скейтбордовете".

"Тази година акцент в програмата ни е образователна игра "Научи за Ботев", която е разработена от библиотечните специалисти. Основната ѝ цел е да насочи вниманието на учениците към любопитни и малко известни факти, свързани с Христо Ботев," каза Милена Николова-експерт "Връзки с обществеността" в библиотеката.

Вниманието на най- малките читатели библиотекарите привличат с разнообразни инициативи през цялата година. Като "Лято в библиотеката", която последните две години преминава и в "Есен в библиотеката".

СнимкаВ Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана също са подготвили интересни и разнообразни инициативи, с които ще отбележат Деня на детската книга и Международния ден на книгата на 23 април. От днес до 5 април библиотекарите ще гостуват в детските градини, с инициативата "Разкажи ми приказка", в която в неформален приказен вариант учат децата как да се отнасят с книгите, какво представляват библиотеката, каква е разликата между библиотека и книжарница, както и цялата информация, която е необходима на децата, за да станат бъдещи читатели.

"В седмицата от 10 до 13 април работим с първокласниците с подобен вариант на "Разкажи ми приказка". Тази програма е насочена към първокласниците, за да покаже условията в нашата библиотека. Този първи досег с тази институция да бъде един много приятен, забавен, игрови процес. Самите деца да научат, че играта може да бъде свързана и с книгата, и възможностите на библиотеката за тяхното бъдещо развитие като читатели", заяви Мирела Младенова- завеждащ "Детски отдел" в регионалната библиотека. Библиотечният специалист посочи също, че работят много активно и добре с учителите и директорите на училищата и детските градини в града, което им помага да вършат своята работа с лекота.

Проявите, които организират библиотекарите са с цел да накарат децата да обичат книгата, да усетят неограничените възможности на тези четива, да развиват своите фантазия и въображение, да обогатяват своите знания.

Какви прояви предстоят през месец април в трите библиотеки по повод Деня на детската книга и "Маратона на четенето" може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45