Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 май 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Над 2 млн. лева ще поиска община Видин от държавния бюджет. Средствата ще бъдат за ремонтиране на улици и междублокови пространства по сигнали на граждани. Всички сигнални писма са разгледани и са направени количествено-стойностни сметки за участъците, описани от гражданите. Най-много сигнали са подадени от видинския квартал "Г. Милев", каза заместник-кметът Цветан Асенов. С 215 000 лв от общинския бъджет ще бъдат асфалтирани 12 обекта във Видин и Дунавци. С други 59 000 лв 3 второкласни пътища също ще бъдат ремонтирани.


Правителството одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за предоставяне на безлихвена възмездна финансова помощ на МБАЛ „Христо Ботев” АД, гр. Враца, и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” АД, гр. Ловеч, в размер до 2 223 113 лв.


Община Видин е направила всичко възможно по силите си за разрешаване на конфликта с неизплатените заплати на работниците по чистотата във Видин. Тя може да бъде единствено медиатор в разрешаването на спора. Това обясни кметът на Видин Огнян Ценков.Бивши работници във фирма за чистота във Видин излязоха вчера на протест заради неизплатени от няколко години заплати. Задълженията на бившия концесионер по чистотата към тях възлизат на над половин милион лева.


Започнаха дейностите за основния ремонт на околовръстното шосе на Козлодуй. Трасето е част от републикански път с дължина 11 200 метра – от КПП „Хърлец” на АЕЦ „Козлодуй” до изхода за град Лом.


Около 1760 домакинства от Видин ще имат възможност да подменят системите си за отопление с твърдо гориво безвъзмездно. Те ще получат от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) 3000 лева по програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух. 


58 идеи на граждани за участие в местната програма на община Видин "Местни инициативи" са подадени до края на определения срок. За целта общината има ресурс от 104 000 лева, каза заместник-кметът Цветан Асенов.  Крайният срок за подаване на идеи за облагородяване на различни обекти от граждани по програмата "Местни инициативи" изтече на 30 април.


Започна вторият задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор. Близо 600 зрелостници от Видинска област са подали заявления за допускане до матурата. Повечето от тях са предпочели предмета "Биология и здравно образование", обясни началникът на Регионално управление на образованието- Видин Веселка Асенова. 


901 зрелостници в област Монтана са подали заявка да се явят на втора задължителна матура. Изпитът е днес. Най-много са желаещите за биология– 325, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова. 


Хванатият да преписва на матурата по български език и литература в понеделник не е от випуск 2018-та. Преди няколко години той е завършил, но сега се е явил. На изпита е писал по първите два модула, след което е извадил мобилния си телефон, за да проведе “спешен служебен разговор”. Това е обяснил на квесторите в сградата на Финансово стопанската гимназия в Монтана. Работата му е анулирана.


Анна- Мария Арсенова е носител на специалната стипендия на община Монтана в размер на 5100 лева. Стипендията се предоставя на две плащания и днес кметът Златко Живков връчи втория транш от средствата.


Продължават проверките и специализираните операции на територията на Видинска област за противодействие на престъпления, свързани с незаконната сеч и превоз на дървесина, съобщиха от Областната дирекция на МВР.


До края на годината поетапно ще бъдат изведени 11 от настанените 23 деца и младежи в Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ в Борован. Това съобщи директорът на регионална дирекция "Социално подпомагане" във Враца Мария Търнавска.


Проверка по река Дунав в района на село Долни Цибър, община Вълчедръм, извършват инспектори от "Рибарство и аквакултури" - регион Монтана, съобщи Валери Спасов от агенцията. По време на забраната за риболов най- чести са случаите на нарушения, сдързани с размерите на уловената риба. Продължават и обходите на ивицата на язовир "Огоста", които извършват членовете на местното рибарско сдружение "Рибар".


За 18-та поредна година в Мездра ще се проведе единствената по рода си в България лятна студентска бригада. Организатор на алтернативната форма на трудова заетост на бъдещите висшисти е Община Мездра.


Ученици с изявени дарби получиха стипендии от Община Монтана. Носител на специалната стипендия е Анна- Мария Арсенова. Стипендията се предоставя на две плащания и днес кметът Златко Живков връчи втория транш от средствата.
Стипендиите на Община Монтана са за постижения в три области - „ Култура и изкуство”, „Наука и техника” и „Спорт”. Най-голяма е специалната.


Летният фестивал за опера и балет във Видин ще се проведе на рова при замъка "Баба Вида". Получено е разрешение на насипа над рова да бъдат изградени сцената и трибуните за зрителите. Ще участват артисти от старозагорската опера, каза кметът на Видин Огнян Ценков.


ТИР се обърна тази сутрин на обходния път на Враца. Инцидентът е станал малко след 8.30 часа.


253 товарни автомобила и 115 автобуса проверили пътните полицаи във Врачанска област в хода на едноседмична операция по линия на TISPOL.  По пътищата в област Враца са установени 92 нарушения на проверените автобуси.


В района на Дунав мост 2, мобилната митническа група спряла за проверка излизащ от страната товарен автомобил. Според документите камионът превозвал мебели и алуминиеви врати от България за страна от ЕС. При извършената проверка инспекторите  установили, че челната стена на ремаркето е двойна- допълнително изградена от алуминиеви дъски. В кухината са открити стекове с цигари, опаковани като панели. За извадените от там 4140 кутии цигари с български акцизен бандерол,  шофьорът не е представил задължителния за износ на акцизни стоки в търговски количества придружителен документ.


Нов високопроходим професионален противопожарен автомобил пристигна вчера в Кула. Поредната придобивка е  снабдена с две цистерни– за вода и пяна, 15 шланга за 15 доброволци, лафетен кран за бързо реагиране и други високотехнологични противопожарни съоръжения.


Кметът на Монтана Златко Живков дари няколко броя от последните издания на първата детска книжка на Йордан Радичков „Шарена черга”, на сборника „Свирепо настроение” и на романа „Прашка” на библиотеката в Монтана.


В SAP Labs Bulgaria се проведе регионалното състезание по Роботика по програмата "Роботика за България". Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I" Видин се представи достойно, като спечели отличия в две категории– Робо дизайн (първо място), Проектна задача (второ място) и Купа за трето място (общо от всички категории).


Ученици от ателие "Млад художник" към Представителството на Съюза на българските художници в Лом подредиха свои творби в галерия "Поломие". Изложбата "Учебни рисунки" е посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и се организира от Община Лом.


Вестник за поезия и проза "Литаратурен салон ЖАР" излезе във Видин в навечерието на Празника на българската просвета и култура и на славянаската писменост - 24 май. Първият брой на вестника ще бъде представен тази вечер, по време на празничното издание на литературния салон, обясни поетесата и водеща на събитието Диана Сиракова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29