Направи си сам... кръпка на пътя

Снимка: Радио ВИДИН

365 лева са събрани и внесени по сметка на читалище "Съзнание" в село Долни Вадин, община Оряхово за изкърпване на дупките по пътя от изхода на Горни Вадин в посока към село Крушовене. Парите се събират по сметка на културното средище в Долни Вадин.

"Решихме да събираме средства, колкото може да позапълним дупки и ще излезем или на 23-ти, зависи каква сума ще бъде събрана, ако не успеем на 23-ти да съберем достатъчно средства, на 30 юни ще излезем и ще си запълваме дупките. Имаме два варианта, но се клони към студен асфалт", обясни секретарят на читалището Анелия Спасова.

Участъкът е от около 15 километра. Тази инициатива е на млади хора от двете села в община Оряхово- Долни Вадин и Горни Вадин. Местните жители пишат писма от години и предупреждават за състоянието на пътя, но досега реакции няма:

"Стачката за нас не е решение, тъй като няма да ни обърнат внимание. Решението е сами да излезем и да си запълним дупките."

Александър Георгиев е от Горни Вадин и е сред инициаторите. Живее в Плевен, но през почивните дни пътува до близките си:

"Омръзна ни да си чупим колите. Плащаме в същото време винетки, прегледи, данъци и т.н. Имаме възрастни хора там, в селото. Нито линейка иска да идва там, нито полиция идва, забравени сме от Господ там."


Казва, че пътят е за цялостен ремонт:

"Имаше там един канал и земеделците, за да си вземат малко повече от пътя и са затворили канала. И всичката земя излиза на пътя. Като завали дъжд и става кал. И не изявява някой желание да дойде да го изчисти. Най- нагло от тяхна страна беше, като пратиха някаква машина да пусне осева линия върху прахта. То няма път, те пускат осева линия."


Вижте още

Симфониета- Видин отбелязва годишнина на Менделсон

С концерт утре Симфониета- Видин ще отбележи 210 години от рождението на едни от най-популярните композитори на класическа музика- Феликс Менделсон Бартолди . Диригент ще е Овидиу Маринеску, а солисти на виолончело са младите музиканти Киара Кайсидо и Лили Екман. Двамата са завършили лятна музикална академия във Видин и са ученици на Овидиу..

публикувано на 16.01.19 в 17:45

Театърът във Видин готви премиера

Драматичният театър във Видин подготвя премиерен спектакъл. „Само за мъже“ е по пиеси на Дарио Фо, а репетициите вече започнаха.  "Всъщност Дарио Фо няма такава пиеса, тъй като това са три едноактни пиеси на Дарио Фо, които са компилирани в един спектакъл от един великолепен български режисьор- Андрей Аврамов" , каза новият директор на..

публикувано на 16.01.19 в 17:27

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30
Белоградчишки скали

Белоградчишките скали с юбилей

Има едно място, където накуп може да видите Адам и Ева, монахини, куче, ученичка, лъв, динозавър, кукувица, замък, че дори и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите може да имате късмет и да чуете как "кука" кукувицата като задуха силен вятър. Става дума за неповторимите..

публикувано на 15.01.19 в 17:30