Направи си сам... кръпка на пътя

Снимка: Радио ВИДИН

365 лева са събрани и внесени по сметка на читалище "Съзнание" в село Долни Вадин, община Оряхово за изкърпване на дупките по пътя от изхода на Горни Вадин в посока към село Крушовене. Парите се събират по сметка на културното средище в Долни Вадин.

"Решихме да събираме средства, колкото може да позапълним дупки и ще излезем или на 23-ти, зависи каква сума ще бъде събрана, ако не успеем на 23-ти да съберем достатъчно средства, на 30 юни ще излезем и ще си запълваме дупките. Имаме два варианта, но се клони към студен асфалт", обясни секретарят на читалището Анелия Спасова.

Участъкът е от около 15 километра. Тази инициатива е на млади хора от двете села в община Оряхово- Долни Вадин и Горни Вадин. Местните жители пишат писма от години и предупреждават за състоянието на пътя, но досега реакции няма:

"Стачката за нас не е решение, тъй като няма да ни обърнат внимание. Решението е сами да излезем и да си запълним дупките."

Александър Георгиев е от Горни Вадин и е сред инициаторите. Живее в Плевен, но през почивните дни пътува до близките си:

"Омръзна ни да си чупим колите. Плащаме в същото време винетки, прегледи, данъци и т.н. Имаме възрастни хора там, в селото. Нито линейка иска да идва там, нито полиция идва, забравени сме от Господ там."


Казва, че пътят е за цялостен ремонт:

"Имаше там един канал и земеделците, за да си вземат малко повече от пътя и са затворили канала. И всичката земя излиза на пътя. Като завали дъжд и става кал. И не изявява някой желание да дойде да го изчисти. Най- нагло от тяхна страна беше, като пратиха някаква машина да пусне осева линия върху прахта. То няма път, те пускат осева линия."


Вижте още

Започна кандидатстването за гимназиите

От днес до 26 юни седмокласниците, които са кандидатствали за прием в профилирани и професионални паралелки могат да подават документи в кариерния център до "Кръстатата казарма" във   Видин . Приемът е започнал нормално, каза началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова:   „В осем часа започна записването..

публикувано на 20.06.18 в 17:15

Пазители на "Живите човешки съкровища" в Северозапада получиха награди

Читалищата в Хърлец, Чипровци, Антимово и Гъмзово получиха грамоти от Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Поводът е 10 години от създаването на Националната система "Живи човешки съкровища” , чиято цел е да съхрани музиката, танците, обредите и традиционните занаяти в България...

обновено на 20.06.18 в 13:44
Носителите на наградата

"Сребърна лира" за музиканти от видинския Ансамбъл "Дунав"

Оркестранти от видинския Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" са наградени от Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи художествено-творчески постижения. С наградата "Сребърна лира" са отличени гайдарят Николай Найденов и контрабасистът Иван Рангелов . Двамата са част от Ансамбъла от дълги години, затова смятат, че наградите..

публикувано на 20.06.18 в 09:15

Тихомир Иванов: "Пътят е самотно занимание, изисква посвещаване"

В "Калейдоскоп" този път разказваме интересната история на Тихомир Иванов – един търсещ и   деен млад човек. За своите 33 години той е намерил някои от отговорите на многото въпроси, които си задава, и продължава да работи върху личностното си развитие и върху това да променя себе си. Тихомир Иванов е роден в Чирпан през 1985 година, но..

публикувано на 19.06.18 в 17:10

Среща с проспериращи млади учители във Видинско

Двама от наградените млади учители в област Видин Цветомир Веков и Кристина Георгиева гостуваха в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН. Те получиха наградата "Проспериращ млад учител 2018 г.". Цветомир Веков, учител по История и цивилизации в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в град Брегово, беше отличен в раздел "Прогимназиален етап". В категория..

публикувано на 19.06.18 в 16:50

Да се срещнеш с любимия влогър

Почитатели от Видин се срещнаха с влогърката Мирела Лилова . Тя е за малко в нашия град, но веднага е била разпозната и е била организирана импровизирана среща в алеите на парк "Рова". "Всичко стана много спонтанно, просто имахме малко работа да свършим във Видин. И аз всъщност дойдох с моя приятел тук, той да си свърши работата, а аз малко на..

публикувано на 19.06.18 в 14:02