Направи си сам... кръпка на пътя

Снимка: Радио ВИДИН

365 лева са събрани и внесени по сметка на читалище "Съзнание" в село Долни Вадин, община Оряхово за изкърпване на дупките по пътя от изхода на Горни Вадин в посока към село Крушовене. Парите се събират по сметка на културното средище в Долни Вадин.

"Решихме да събираме средства, колкото може да позапълним дупки и ще излезем или на 23-ти, зависи каква сума ще бъде събрана, ако не успеем на 23-ти да съберем достатъчно средства, на 30 юни ще излезем и ще си запълваме дупките. Имаме два варианта, но се клони към студен асфалт", обясни секретарят на читалището Анелия Спасова.

Участъкът е от около 15 километра. Тази инициатива е на млади хора от двете села в община Оряхово- Долни Вадин и Горни Вадин. Местните жители пишат писма от години и предупреждават за състоянието на пътя, но досега реакции няма:

"Стачката за нас не е решение, тъй като няма да ни обърнат внимание. Решението е сами да излезем и да си запълним дупките."

Александър Георгиев е от Горни Вадин и е сред инициаторите. Живее в Плевен, но през почивните дни пътува до близките си:

"Омръзна ни да си чупим колите. Плащаме в същото време винетки, прегледи, данъци и т.н. Имаме възрастни хора там, в селото. Нито линейка иска да идва там, нито полиция идва, забравени сме от Господ там."


Казва, че пътят е за цялостен ремонт:

"Имаше там един канал и земеделците, за да си вземат малко повече от пътя и са затворили канала. И всичката земя излиза на пътя. Като завали дъжд и става кал. И не изявява някой желание да дойде да го изчисти. Най- нагло от тяхна страна беше, като пратиха някаква машина да пусне осева линия върху прахта. То няма път, те пускат осева линия."


Вижте още

"Неделник" от 19 август 2018 година

"Неделник" брой 220- ти вече е на сайта. Панаирен, мистичен и природонаучен е този брой. За начало Ани Цекова ни разхожда до град Оряхово за да разберем от репортажа и какво се случва на тамошният панаир. Следва редовната ни рубрика за старите видински вестници с Регонална библиотека "Михалаки Георгиев". След това е радио-играта ни в..

публикувано на 19.08.18 в 13:40

Нека предпочетем Бог пред земното и преходното

В дванадесета неделя след Петдесетница , Църквата насочва нашето внимание да предпочитаме най-вече и преди всичко Бог. Да се стремим да Му служим с чисто и съкровено сърце, в дух и истина, и да бъдем уверени, че когато го направим, ще получим много повече от онова, което ни е потребно. " Ако искаш да влезеш в живот вечен, опази..

публикувано на 19.08.18 в 08:00

Какво означава атрактивната дата 18.08.2018

Цифрите са подредени симетрично, но какво означава тази символика, потърсихме мнението на астролога Георги Терзиев , който преди време ни разказа за символиката на комбинацията от цифри на датата 08.08.2018 година. Редуцираното число от сбора на 18.08.2018 е единица. Тя е символ на началото, на старта на нещо, обясни астрологът. Цялото..

публикувано на 18.08.18 в 08:00

Проучват потребностите от кадри в Северозапада

Започна второто за годината проучване на потребностите от работна сила в страната. То се провежда от Агенцията по заетостта с цел да се получи информация за търсените от бизнеса професии. Работодателите могат да посочат и очакванията си за кадрите, които ще са им необходими след 3 години. Проучването се извършва онлайн, но работни групи подпомагат..

публикувано на 17.08.18 в 15:17

89-годишният Вельо Лозанов: "Кой в днешно време защитава българския интерес?!"

В "Думата имат старейшините" среща с 89-годишния Вельо Лозанов от видинското село Жеглица. Понастоящем живее в Ямбол. От пръв поглед си личи, че има много енергия. Намерил е и в какво да я вложи- прави проучване на родовите връзки в селото. Преди да се впусне в разказ за родови истории обаче, си спомня за ученическите години, белязани от Втората..

публикувано на 17.08.18 в 13:29

В Синаговци събират пластмасовите шишета разделно

Във видинското село Синаговци бутилките от пластмаса се събират на четири места в селото, извън контейнерите за отпадъци. Идеята е на кмета Иван Иванов. Преди три години му направило впечатление, че контейнерите се пълнят с пластмасови шишета и заемат много място.  "Засега имаме три места направени, в трите махали и една на центъра, ограждения с..

публикувано на 16.08.18 в 16:53