Направи си сам... кръпка на пътя

Снимка: Радио ВИДИН

365 лева са събрани и внесени по сметка на читалище "Съзнание" в село Долни Вадин, община Оряхово за изкърпване на дупките по пътя от изхода на Горни Вадин в посока към село Крушовене. Парите се събират по сметка на културното средище в Долни Вадин.

"Решихме да събираме средства, колкото може да позапълним дупки и ще излезем или на 23-ти, зависи каква сума ще бъде събрана, ако не успеем на 23-ти да съберем достатъчно средства, на 30 юни ще излезем и ще си запълваме дупките. Имаме два варианта, но се клони към студен асфалт", обясни секретарят на читалището Анелия Спасова.

Участъкът е от около 15 километра. Тази инициатива е на млади хора от двете села в община Оряхово- Долни Вадин и Горни Вадин. Местните жители пишат писма от години и предупреждават за състоянието на пътя, но досега реакции няма:

"Стачката за нас не е решение, тъй като няма да ни обърнат внимание. Решението е сами да излезем и да си запълним дупките."

Александър Георгиев е от Горни Вадин и е сред инициаторите. Живее в Плевен, но през почивните дни пътува до близките си:

"Омръзна ни да си чупим колите. Плащаме в същото време винетки, прегледи, данъци и т.н. Имаме възрастни хора там, в селото. Нито линейка иска да идва там, нито полиция идва, забравени сме от Господ там."


Казва, че пътят е за цялостен ремонт:

"Имаше там един канал и земеделците, за да си вземат малко повече от пътя и са затворили канала. И всичката земя излиза на пътя. Като завали дъжд и става кал. И не изявява някой желание да дойде да го изчисти. Най- нагло от тяхна страна беше, като пратиха някаква машина да пусне осева линия върху прахта. То няма път, те пускат осева линия."


Вижте още

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Видински ученици участват в конкурс за предприемачи

Седем бизнес идеи на видински ученици, изработени като видеоклипове, участват в онлайн конкурса за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“ . Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерския съвет и Мрежата от 27 Областни информационни центрове за Европейските структурни и инвестиционни фондове..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

Черно-бели фотоси представят бита на хората от Северозападна България

Авторска фотокнига, свързана с населените места и бита на хората от Северозападна България, издаде Светослав Иванов , бивш учител и настоящ енергетик към АЕЦ-Козлодуй. Проектът на автора се нарича „ КОНТРАСТИ “ и включва черно-бели фотографии от землището на околните на Козлодуй градове и села. Когато липсват цветове, детайлите изникват на преден..

публикувано на 20.05.19 в 13:56

"Врабчето от Авиньон"- Мирей Матийо в "Музикална зона"

Тя напомня на всички французи за иконата Едит Пиаф. Въпреки, че и на двете им казват „врабчето”, Мирей се различава много от Едит Пиаф, макар гласовете им да са сходни. Но Мирей Матийо има свой собствен път – той е от слънчевата страна на живота.  Наричат я „врабчето“, защото прекрасната Мирей е висока едва 153 сантимтера, носи обувки размер 33, а..

публикувано на 20.05.19 в 09:40

"Неделник" от 19 май 2019 година

"Неделник" брой 258 вече е на сайта. На 14 април в предаването, научихте, че състава "Игривите опинки" от Народно читалище "Димитър Вълнев- 1903" в село Расово заминават за град Фуенхирола , в испанската автономна област Андалусия за да участват в един невероятен фестивал. Е, те бяха и се върнаха и аз имах честта отново да разговарям с..

публикувано на 19.05.19 в 12:55

Усвоени са 50% от пострадалата дървесина от ледолома през 2014 година

Лесозащитната станция в София работи в системата на горите и се опира на нормативна база, по която специалистите обследват гори с повреди от вредители и болести, взимат проби и правят анализи. " Няма гора, в която да няма гъсеници или други насекоми, по принцип няма гора, в която да няма болести, навсякъде има проблеми. Обикновено се концентрираме..

публикувано на 16.05.19 в 14:51