Лопушанският манастир посреща деца на православен лагер (снимки + видео)

В Лопушанския манастир деца учат за религията, докато пеят и играят. През това лято те ще са на три смени, като групите са отделно за момичета и за момчета. Първата смяна събра 14 момичета от Видниско и Монтанско. Идеята е на Видинския митрополит Даниил, а православният лагер е първият в епархията. Да научат повече за православната религия им помага богословът Елена Велкова, която е и ръководител на лагера:  

„Имаме главна тема, която е мото на лагера. Тя е „Блажени са тия, които слушат словото Божие и го пазят... Понеже за първа година е и ги запознаваме с основните истини на вярата... Отначалото, като дойдоха дечицата, ги запознахме с манастира, с историята му. Свети Йоан Кръстител и неговото житие. На него е посветен самият манастир. Виждам, че доста от децата са запознати с нещата, за които накратко е споменато в училище, но има и много заблуди и тук си изясняваме доста неща.„

СнимкаВ лагера денят започва рано с посещение в храма и молитви. За децата има беседи, песни игри. За тях разказват Евгения, Емануела, Елена, Моника и Кристина.


Евгения Апостолова, 9 г.: 

Разказват се много интересни неща, които ние не учим в София. Разказват ни за Бога и предишното време, за Исус Христос.“


Емануела Спасова, от Берковица, 10 г. :

„На беседата ние говорим за Бог, за Исус Христос, за Дева Мария.“  


Елена Парашкевова, Берковица:

„Играем интересни игри. Учим полезни неща за Бог, за Дева Мария. Тези неща в училище не сме ги учили. Научаваме ги едва сега, за съжаление.“


Кристина Здравкова, 13 г. от Берковица: 

Тук всеки ден ставаме рано, в 7 часа. Ходим на богослужения и правим различни неща. Играем  игри. Занимаваме се, казваме стихотворения. Пеем песни.“  


13-годишната Мария също е увлечена от разказите в манастира.

Мария Тутунджиу, на 13 г., с. Гомотарци, област Видин: 

Религията е доста интересно нещо и трябва да се знае. Трябва да се знае как се е създал светът. Трябва да се знае за Бог, за Дева Мария. Много интересни неща се случват тук. Освен че играем и се забавляваме, ние научаваме и нови неща за Стария и Новия завет, които са доста интересни.“

В лагера децата посреща архимандрит Нифонт, който е игумен на манастира: Aрхимандрит Нифонт

„Още с идването, децата се чувстват много спокойни тук. Виждам как участват във всички мероприятия с голямо желание и как умело, така да се каже, превключват от богослужение към игри и беседи. Всичко им идва много по душа. На мен ми прави впечатление колко са активни и колко добре, някак си изведнъж, възприемат  песнопенията. Това отношение към светините, към храма се чувства в цялото им поведение.„


Освен за религията, в манастира децата научават и житейски уроци.


„Лагерът е с цел да разберат децата за добродетелите, за нравите и всичко това да им остане в сърцето и след това да го прилагат и в живота, се надявам искрено“, казва богословът Елена Велкова.  


Архимандрит Нифонт
:

„Те тук ще намерят много житейски съвети, защото самото евангелие с всичко това, което ни учи, ни дава възпитание и урок как да постъпваме в живота, така че не само да спасяваме душите, но да бъдем и морално добри хора. Във всяко едно начинание да имаме Божията помощ.“  

За дни децата забравят за компютрите и таблетите.

В края на всяка смяна лагерниците ще представят програма за това, което са научили.  Когато се приберат, ще разкажат и на приятелите си.

Видео: инж. Светослав Цветанов


Вижте още

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за деца, е написан от Александра Монеджикова (1889-1959). Тя е учителка по география и е написала много..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51

В "Музикална зона" на 14 февруари 2019 слушаме най-великите любовни джаз песни

Днешният ден свързваме с имената на трима светци – св. Кирил Славянобългарски, св. Трифон и св. Валентин. Общото между тях е, че всеки отстоявал каузата, в която вярвал и платил за това определена цена. В съвремието наблягаме повече на обичаи, традиции, трапези. От тримата Св. Валентин е радетел за истинското семейство. И до днес, вдъхновени от..

публикувано на 14.02.19 в 09:00