Акад. Пламен Карталов: Посвещаваме фестивала в Белоградчик на бележити дати

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов по време на фестивала в Белоградчик
Снимка: Община Белоградчик

Третото издание на летния фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали" започва този петък, 13 юли. Събитието ще бъде открито с балета "Корсар" от Адолф Адам, с който Софийската опера и балет триумфира през май на сцената на Болшой театър в Москва. През следващите две вечери ще бъдат представени още два балетни шедьовъра - "Жизел" и "Дон Кихот".

Програмата е разнообразна, част от нея е "Реквием" от Джузепе Верди, който ще бъде представен по повод три бележити годишнини, обясни директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов:

"Нашият Трети фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" тази година предлага много разнообразна програма, свързана с няколко посвещения на бележити годишни. В първата седмица имаме балетни вечери, във втората имаме оперни вечери и в третата - мюзикъл. Това са един много знаменателни седмици, когато публиката на Белоградчик, на Видин, на цялата страна, а имаме и гости от чужбина, ще съпреживее в подножието на Белоградчишките скали синтеза между природа и изкуство. Това е изключително важно за нас и мисля, че тази традиция, подкрепяна от цялата общественост и от Министерството на култура, трябва да продължава.

Реквиемът на Верди е изключително важен за нас, тъй като го посвещаваме на 370 години от основаването на Никополската епархия, 330 от Чипровското въстание и на паметта на героите от Въстанието в Северозападна България. Така че тази музика ще бъде в един хомогенен синтез с нашето преклонение и обичта ни към всички патриоти, които в този край са работили за отечеството."

Програмата за втората седмица на фестивала допълват операта "Кармен" от Жорж Бизе и "Тоска" от Джакомо Пучини. През третата седмица публиката ще може да се наслади на мюзикъла "Mamma Miа!". 

"Това е нещо, което е много важно за нас, тъй като наред с най-трудните за интерпретация произведения на световните майстори на оперните и балетните изкуство, които са насочени към един изтънчен вкус на оперните ценители, включихме с огромно любопитство и един мюзикъл, който наистина е хитов. Изборът ни е да можем да активираме любопитството на публиката към нашия оперен театър и към нашия фестивал. Това е авторска версия, имаме правата, дадени от носителите на авторските права на ABBA  и на спектакъла "Mamma Mia!". Публиката ще види една съвсем различна версия. На български език е, защото такива са условията на носителите на лиценза, и ние не можем да го направим на друг език, защото това е свързано и с въздействието, което дава текстът на тази бих я нарекъл лирична комедия. Това не бива да тревожи ценителите на ABBA, тъй като текстът е изключително добре преведен. Участват популярни артисти, които поканих. Между тях са Орлин Горанов, Ники Сотиров, Весела Делчева, Деница Шопова, Людмила Козарева..."

Последните фестивални дни са за пещерната импресия по музика на Вагнер "Богове, великани, джуджета, валкюри".

"Вече има постоянен интерес към тези спектакли и мисля, че всеки, който желае да бъде част от това съпреживяване, не трябва да пропуска възможността да чуе Вагнер в пещерата "Магура". Намерих една много хубава зала, в която, като че ли Светият граал е част от скалните образувания и там публиката ще чуем един фрагмент "Освещаването на Светия граал"..."

Академик Карталов добави, че публиката, която идва на тези спектакли, е част от този стимул да се правят по-необичайни и различни събития от тези на традиционната сцена.
Вижте още

За щъркелите и хората (видео)

За два млади щъркела се грижат семейство фермери от село Долно Церовене в община Якимово. През пролетта буря събаря гнездото , четирите малки падат и две от тях остават с по едно счупено крило. Стопанката на имота, в който е гнездото, Маруся Велкова, храни цяло лято и четирите малки щъркелчета. Сега здравите са излетели на юг, а двете с..

публикувано на 20.09.18 в 16:51

За устойчивия транспорт в Седмицата на мобилността

От 16 до 22 септември отбелязваме Европейската седмица на мобилността. Тази година тя преминава под мотото "Комбинирай, движи се!". Чрез използването на общи средства за придвижване можем да намалим и разходите си, и въглеродния отпечатък. Какви възможности за мобилност имат жителите на град Лом? "Аз работя с хора с увреждания близо 20 години и..

публикувано на 20.09.18 в 16:38

Бащата на българското шампанско- проф. д-р Трифон Иванов

Видната личност от Българския Северозапад днес живее в Пловдив . Роден е на 7 февруари 1918 година в село Раброво . Проф. Иванов е един от основателите на Университета по хранителни технологии в града под тепетата, асистент, хонорован преподавател, заместник декан и заместник ректор там, участник във Втората световна война , а в главата му..

публикувано на 20.09.18 в 16:30

В "Музикална зона" на 20 септември 2018 слушаме барабаниста Бъди Рич – 1 част

Бъди Рич е сред най-влиятелните барабанисти на всички времена. Изключително гъвкав и техничен, виртуоз на барабаните, прецизен аранжор, сред най-желаните музиканти за сътрудничество. Свири във всички знаменити бендове по време и след края на Втората световна война. Неговият собствен биг бенд е сред най-добрите, уловил тенденциите на времето,..

публикувано на 20.09.18 в 09:00
Теодора Петкова /вдясно/ и директора на Исторически музей - Чипровци д-р Анита Комитска

Книжка за оцветяване разкрива пъстротата на чипровския килим

Книжка за оцветяване с мотиви от чипровски килими издаде графичният дизайнер Цветелина Петкова . Книжката  е продължение на първата, създадена от нея преди седем години и след това два пъти преиздавана. Интерес към двете части проявяват детски градини и училища от цялата страна, търсят ги и възрастни. Всеки може да намери по нещо за себе си, смята..

обновено на 19.09.18 в 17:01

Видинчани сигнализират за лошо състояние на тротоар

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за разрушена настилка и лошо общо състояние на тротоара по ул. "Цар Симеон Велики“ във Видин , в участъка от №26 до №32. Посоченият участък се очаква да поеме част от пешеходния поток по време на ремонта на централната пешеходна зона на Видин, а в момента по него липсват тротоарни плочи и са се образували..

обновено на 19.09.18 в 16:32