Акад. Пламен Карталов: Посвещаваме фестивала в Белоградчик на бележити дати

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов по време на фестивала в Белоградчик
Снимка: Община Белоградчик

Третото издание на летния фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали" започва този петък, 13 юли. Събитието ще бъде открито с балета "Корсар" от Адолф Адам, с който Софийската опера и балет триумфира през май на сцената на Болшой театър в Москва. През следващите две вечери ще бъдат представени още два балетни шедьовъра - "Жизел" и "Дон Кихот".

Програмата е разнообразна, част от нея е "Реквием" от Джузепе Верди, който ще бъде представен по повод три бележити годишнини, обясни директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов:

"Нашият Трети фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" тази година предлага много разнообразна програма, свързана с няколко посвещения на бележити годишни. В първата седмица имаме балетни вечери, във втората имаме оперни вечери и в третата - мюзикъл. Това са един много знаменателни седмици, когато публиката на Белоградчик, на Видин, на цялата страна, а имаме и гости от чужбина, ще съпреживее в подножието на Белоградчишките скали синтеза между природа и изкуство. Това е изключително важно за нас и мисля, че тази традиция, подкрепяна от цялата общественост и от Министерството на култура, трябва да продължава.

Реквиемът на Верди е изключително важен за нас, тъй като го посвещаваме на 370 години от основаването на Никополската епархия, 330 от Чипровското въстание и на паметта на героите от Въстанието в Северозападна България. Така че тази музика ще бъде в един хомогенен синтез с нашето преклонение и обичта ни към всички патриоти, които в този край са работили за отечеството."

Програмата за втората седмица на фестивала допълват операта "Кармен" от Жорж Бизе и "Тоска" от Джакомо Пучини. През третата седмица публиката ще може да се наслади на мюзикъла "Mamma Miа!". 

"Това е нещо, което е много важно за нас, тъй като наред с най-трудните за интерпретация произведения на световните майстори на оперните и балетните изкуство, които са насочени към един изтънчен вкус на оперните ценители, включихме с огромно любопитство и един мюзикъл, който наистина е хитов. Изборът ни е да можем да активираме любопитството на публиката към нашия оперен театър и към нашия фестивал. Това е авторска версия, имаме правата, дадени от носителите на авторските права на ABBA  и на спектакъла "Mamma Mia!". Публиката ще види една съвсем различна версия. На български език е, защото такива са условията на носителите на лиценза, и ние не можем да го направим на друг език, защото това е свързано и с въздействието, което дава текстът на тази бих я нарекъл лирична комедия. Това не бива да тревожи ценителите на ABBA, тъй като текстът е изключително добре преведен. Участват популярни артисти, които поканих. Между тях са Орлин Горанов, Ники Сотиров, Весела Делчева, Деница Шопова, Людмила Козарева..."

Последните фестивални дни са за пещерната импресия по музика на Вагнер "Богове, великани, джуджета, валкюри".

"Вече има постоянен интерес към тези спектакли и мисля, че всеки, който желае да бъде част от това съпреживяване, не трябва да пропуска възможността да чуе Вагнер в пещерата "Магура". Намерих една много хубава зала, в която, като че ли Светият граал е част от скалните образувания и там публиката ще чуем един фрагмент "Освещаването на Светия граал"..."

Академик Карталов добави, че публиката, която идва на тези спектакли, е част от този стимул да се правят по-необичайни и различни събития от тези на традиционната сцена.
Вижте още

Късометражен филм правят участници в "The Bridge"

Продължава деветото издание на младежкия фестивал по изкуствата "The Bridge", който се провежда във Видин. Лагерът на участниците е разположен до крепостта "Баба Вида", а заниманията се провеждат в Математическата гимназия. Обстановката в работилниците е освен работна, и много приятна. В това се убедих вчера, когато посетих кино-ателието, което е..

публикувано на 17.07.18 в 16:20

Млади пътешественици посетиха Видин

Двама "професионални пътешественици " посетиха лагера на участниците в младежкия фестивал на изкуствата "The Bridge" във Видин . Кенет Ломина, на 20 години, от Ирландия и Сюзън Комеги, на 21 години, от Естония са обиколили 6 страни по поречието на Дунав. Това са Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия и България. Пътешествието им започва преди..

публикувано на 17.07.18 в 16:11

Всички заявени паралелки след 7 клас във Видинско са запълнени още на първо класиране

Успех при записването на седмокласниците след първи прием в желаните от тях учебни заведения, отчита Регионалното управление на образованието във Видин. Завършилите седми клас в Област Видин са 742 ученици, от които 675 са подали заявления за първо класиране. 667 са класианите, 4 не са се записали и 1 дете е подало за второ класиране. Това е..

публикувано на 17.07.18 в 15:50

Ще се реши ли проблемът с недостига на лекари за детското отделение във Враца?

От началото на тази седмица стана ясно, че във врачанската болница “Христо Ботев" няма достатъчно доктори , за да се запълни графикът на детското отделение. Сигнал за недостига на медици подаде д-р Бисер Тодоров , който заедно с колегата си д-р Гетова са единствените двама специалисти в педиатрията. Нивото на компетентност на врачанската болница е..

публикувано на 17.07.18 в 15:00

Д-р Ивайло Каменов: Имплантирането на тазобедрена става е една от най-успешните операции в наши дни

Повод за смяна на тазобедрена става най-често са напредналите стадии на т. нар. коксартроза. Това заболяване се среща предимно при възрастни и при хора, които са страдали като деца от вродена луксация на тазобедрената става, обясни в предаването "Направление здраве" д-р Ивайло Каменов , ортопед-травматолог от УМБАЛ "Царица Йонна" - София. Той..

публикувано на 17.07.18 в 13:17

150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит

На 17 юли се навършват 150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит . Намираме повод в тази годишнина, за да ви разкажем за човека Никола Караабов и за духовника, управлявал 57 години Видинска епархия, известен с приноса си за спасяването на българските евреи, с архипастирската и с дарителската си дейност. Разгръщаме личния дневник на..

обновено на 17.07.18 в 10:43