Акад. Пламен Карталов: Посвещаваме фестивала в Белоградчик на бележити дати

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов по време на фестивала в Белоградчик
Снимка: Община Белоградчик

Третото издание на летния фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали" започва този петък, 13 юли. Събитието ще бъде открито с балета "Корсар" от Адолф Адам, с който Софийската опера и балет триумфира през май на сцената на Болшой театър в Москва. През следващите две вечери ще бъдат представени още два балетни шедьовъра - "Жизел" и "Дон Кихот".

Програмата е разнообразна, част от нея е "Реквием" от Джузепе Верди, който ще бъде представен по повод три бележити годишнини, обясни директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов:

"Нашият Трети фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" тази година предлага много разнообразна програма, свързана с няколко посвещения на бележити годишни. В първата седмица имаме балетни вечери, във втората имаме оперни вечери и в третата - мюзикъл. Това са един много знаменателни седмици, когато публиката на Белоградчик, на Видин, на цялата страна, а имаме и гости от чужбина, ще съпреживее в подножието на Белоградчишките скали синтеза между природа и изкуство. Това е изключително важно за нас и мисля, че тази традиция, подкрепяна от цялата общественост и от Министерството на култура, трябва да продължава.

Реквиемът на Верди е изключително важен за нас, тъй като го посвещаваме на 370 години от основаването на Никополската епархия, 330 от Чипровското въстание и на паметта на героите от Въстанието в Северозападна България. Така че тази музика ще бъде в един хомогенен синтез с нашето преклонение и обичта ни към всички патриоти, които в този край са работили за отечеството."

Програмата за втората седмица на фестивала допълват операта "Кармен" от Жорж Бизе и "Тоска" от Джакомо Пучини. През третата седмица публиката ще може да се наслади на мюзикъла "Mamma Miа!". 

"Това е нещо, което е много важно за нас, тъй като наред с най-трудните за интерпретация произведения на световните майстори на оперните и балетните изкуство, които са насочени към един изтънчен вкус на оперните ценители, включихме с огромно любопитство и един мюзикъл, който наистина е хитов. Изборът ни е да можем да активираме любопитството на публиката към нашия оперен театър и към нашия фестивал. Това е авторска версия, имаме правата, дадени от носителите на авторските права на ABBA  и на спектакъла "Mamma Mia!". Публиката ще види една съвсем различна версия. На български език е, защото такива са условията на носителите на лиценза, и ние не можем да го направим на друг език, защото това е свързано и с въздействието, което дава текстът на тази бих я нарекъл лирична комедия. Това не бива да тревожи ценителите на ABBA, тъй като текстът е изключително добре преведен. Участват популярни артисти, които поканих. Между тях са Орлин Горанов, Ники Сотиров, Весела Делчева, Деница Шопова, Людмила Козарева..."

Последните фестивални дни са за пещерната импресия по музика на Вагнер "Богове, великани, джуджета, валкюри".

"Вече има постоянен интерес към тези спектакли и мисля, че всеки, който желае да бъде част от това съпреживяване, не трябва да пропуска възможността да чуе Вагнер в пещерата "Магура". Намерих една много хубава зала, в която, като че ли Светият граал е част от скалните образувания и там публиката ще чуем един фрагмент "Освещаването на Светия граал"..."

Академик Карталов добави, че публиката, която идва на тези спектакли, е част от този стимул да се правят по-необичайни и различни събития от тези на традиционната сцена.
Вижте още

Михаил Белчев- 50 години на сцена

Тази година Михаил Белчев отбеляза 72-ри рожден ден. А миналата седмица на именния си ден - "Св. Архангел Михаил"- отпразнува 50г. на сцена. Неговите песни завинаги ще останат в сърцата на публиката. Автор е на музика за театрални постановки и филми. Два пъти е носител на Голямата награда на фестивала "Златният Орфей". За песните си получава първи..

публикувано на 12.11.18 в 09:29

Млади български артисти с концерт-спектакъл във Враца и Мездра

За пръв път във Враца и Мездра на 12-ти и 13-ти ноември ще бъде представен концерт-спектакъл "А сега накъде... Младите в музиката" . В инициативата се включва оркестъра на Симфониета Враца, а младежкият проект е финансиран от Фонд „Култура“ Община Враца, Община Мездра и Национален Фонд „Култура“.  Концертната изява е по идея на Илона..

публикувано на 11.11.18 в 15:02

"Неделник" от 11 ноември 2018 година

Брой 231 вече е на сайта. За начало разбира се ще прегледаме старите вестници. А пък един мой селски от Дражинци си има дракон. Да. Истински. Ханс се казва. Дракона де. И е китайски воден дракон. Иначе Даниел Пеков обича животинките от малък. Гущери, гущерици, змейове и змеици...И така, всеки търси златната ябълка. Аз я намерих с..

публикувано на 11.11.18 в 13:54

Какво да направим, за да наследим живот вечен

Осма Неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че милосърдието, грижата за нашия ближен трябва да бъде неизменна част от нашия духовен и социален живот. В притчата за добрия самарянин Господ Иисус Христос ни открива смисъла на духовния живот и произхождащите от това дела, като момент,..

публикувано на 11.11.18 в 08:00

Защо катастрофите в Медовница са почти ежедневие?

"Жена загина при тежка катастрофа на главен път Е-79, след село Медовница в посока Видин." "Мотоциклетист загина през почивните дни на пътя във видинското село Медовница ." " Катастрофа затрудни снощи движението по международен път Е-79 . Тежкият пътен инцидент е станал на влизане в  Медовница , съобщиха жители на димовското..

обновено на 09.11.18 в 17:57

Представяме ви Мис и Мистър Видин 2018

"Мис и Мистър Видин 2018" - Вероника Йорданова и Антон Ангелов , гостуваха на Радио ВИДИН. Те спечелиха съревнованието за красота в края на октомври на церемония във Видин. "Мис Видин" е 17 годишна и учи в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", специалност "Организация на хотелиерство". "Мистър Видин" е на 22 години и емладши инспектор в Районното..

публикувано на 09.11.18 в 17:04