Акад. Пламен Карталов: Посвещаваме фестивала в Белоградчик на бележити дати

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов по време на фестивала в Белоградчик
Снимка: Община Белоградчик

Третото издание на летния фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали" започва този петък, 13 юли. Събитието ще бъде открито с балета "Корсар" от Адолф Адам, с който Софийската опера и балет триумфира през май на сцената на Болшой театър в Москва. През следващите две вечери ще бъдат представени още два балетни шедьовъра - "Жизел" и "Дон Кихот".

Програмата е разнообразна, част от нея е "Реквием" от Джузепе Верди, който ще бъде представен по повод три бележити годишнини, обясни директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов:

"Нашият Трети фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" тази година предлага много разнообразна програма, свързана с няколко посвещения на бележити годишни. В първата седмица имаме балетни вечери, във втората имаме оперни вечери и в третата - мюзикъл. Това са един много знаменателни седмици, когато публиката на Белоградчик, на Видин, на цялата страна, а имаме и гости от чужбина, ще съпреживее в подножието на Белоградчишките скали синтеза между природа и изкуство. Това е изключително важно за нас и мисля, че тази традиция, подкрепяна от цялата общественост и от Министерството на култура, трябва да продължава.

Реквиемът на Верди е изключително важен за нас, тъй като го посвещаваме на 370 години от основаването на Никополската епархия, 330 от Чипровското въстание и на паметта на героите от Въстанието в Северозападна България. Така че тази музика ще бъде в един хомогенен синтез с нашето преклонение и обичта ни към всички патриоти, които в този край са работили за отечеството."

Програмата за втората седмица на фестивала допълват операта "Кармен" от Жорж Бизе и "Тоска" от Джакомо Пучини. През третата седмица публиката ще може да се наслади на мюзикъла "Mamma Miа!". 

"Това е нещо, което е много важно за нас, тъй като наред с най-трудните за интерпретация произведения на световните майстори на оперните и балетните изкуство, които са насочени към един изтънчен вкус на оперните ценители, включихме с огромно любопитство и един мюзикъл, който наистина е хитов. Изборът ни е да можем да активираме любопитството на публиката към нашия оперен театър и към нашия фестивал. Това е авторска версия, имаме правата, дадени от носителите на авторските права на ABBA  и на спектакъла "Mamma Mia!". Публиката ще види една съвсем различна версия. На български език е, защото такива са условията на носителите на лиценза, и ние не можем да го направим на друг език, защото това е свързано и с въздействието, което дава текстът на тази бих я нарекъл лирична комедия. Това не бива да тревожи ценителите на ABBA, тъй като текстът е изключително добре преведен. Участват популярни артисти, които поканих. Между тях са Орлин Горанов, Ники Сотиров, Весела Делчева, Деница Шопова, Людмила Козарева..."

Последните фестивални дни са за пещерната импресия по музика на Вагнер "Богове, великани, джуджета, валкюри".

"Вече има постоянен интерес към тези спектакли и мисля, че всеки, който желае да бъде част от това съпреживяване, не трябва да пропуска възможността да чуе Вагнер в пещерата "Магура". Намерих една много хубава зала, в която, като че ли Светият граал е част от скалните образувания и там публиката ще чуем един фрагмент "Освещаването на Светия граал"..."

Академик Карталов добави, че публиката, която идва на тези спектакли, е част от този стимул да се правят по-необичайни и различни събития от тези на традиционната сцена.
Вижте още

"Неделник" от 17 февруари 2019 година

"Неделник" брой 245-ти вече е на сайта. Трифонзарезански  е той . Преглед на старите вестници ще направим по традиция за начало, а след това...Ще чуете един разказ от 1935 година посветен на Белоградчишките скали. Този разказ, предназначен за деца, е написан от Александра Монеджикова (1889-1959). Тя е учителка по география и е написала много..

публикувано на 17.02.19 в 13:25

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката душа. В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за  двете..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51

В "Музикална зона" на 14 февруари 2019 слушаме най-великите любовни джаз песни

Днешният ден свързваме с имената на трима светци – св. Кирил Славянобългарски, св. Трифон и св. Валентин. Общото между тях е, че всеки отстоявал каузата, в която вярвал и платил за това определена цена. В съвремието наблягаме повече на обичаи, традиции, трапези. От тримата Св. Валентин е радетел за истинското семейство. И до днес, вдъхновени от..

публикувано на 14.02.19 в 09:00