Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва третото издание на "Опера на върховете"

"Корсар"- история за морски пирати и за силата на любовта


С балета "Корсар" от Адолф Адам започва третото издание на летния фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали". Това е една увлекателна история, чието действие се развива в Адрианополис / днешен Одрин /. История за морски пирати и за силата на любовта. Приказка за двама души, готови на всичко в името на щастието си. Приказната история  на "Корсар”, разказана от артистите на Софийската опера и балет плени дълбоко сърцата и на изисканата публика в Москва по време на гастрола на Операта в Болшой театър през месец май тази година, уточняват от ръководството.

Това е най-новият спектакъл в репертоара ни, каза за Радио ВИДИН художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстева:

"Един много красив спектакъл, със страхотна музика, невероятни костюми. Създава много хубаво настроение и на тази сцена, толкова вдъхновяваща, естественият декор на скалите, ще се получи един прекрасен спектакъл... Идването ни тук се надявам да зарадва и гостите, и жителите на Белоградчик."

Цецо Иванов изпълнява ролята на Конрад: "Конрад е пират, който отива със своите събратя на площада, където е пазара, веселят се, докато се появи Медора- тогава се разгръща действието."

Ролята на Медора е поверена на Катерина Петрова: "Медора е робиня, която искат да я продадат на паша́та, но се влюбва в Конрад от пръв поглед. След това се появява в съня му... Във второ действие голяма роля изиграва другата робиня, която им помага да осъществят любовта си..."

Официалното откриване на третото издание на летния фестивал за опера и балет е от 20 часа на откритата сцена в белоградчишката крепост "Калето".

През следващите две вечери ще бъдат представени още два балетни шедьовъра - "Жизел" и "Дон Кихот".

„Жизел” на Адолф Адам е другото заглавие в афиша на фестивала, което публиката непременно трябва да види. Това е историята на девойката Жизел, която живее в село в Лотарингия, но заради несподелена любов губи живота си. След смъртта си тя продължава да живее в умовете и сърцата на двама мъже, искали да споделят живота си с нея. Каква е развръзката на романтичната история за силата на обичта, която винаги е по – силна и от смъртта, ще разберете ако предпочете спектакъла „Жизел” на 14 юли събота.

"Дон Кихот ” по музика на Лудвиг Минкус е другият балетен шедьовър, на който публиката на фестивала „Опера на върховете ” ще може да се наслади. Спектакъл, изграден по мотиви на известния роман на Мигел Де Сервантес „ Дон Кихот де ла Манча”. Тук обаче образът на Дон Кихот,познат най-вече като печалния рицар остава на втори план, за да отстъпи място на една красива любовна история в Барселона, която трябва да премине през определени перипети. Дали романсът между Китри и Базил – главните герои в балета ще продължи и каква ще бъде ролята на  Дон Кихот в него, публиката ще може да научи на 15 юли.

„Опера на върховете ” 2018 тази година предлага на зрителите си и два от шедьоврите на световната оперна класика – оперите "Кармен ” и „ Тоска”. 

„Кармен”, е история за класически любовен триъгълник, в който централно място заемат персонажите на млад мъж, който не може да се противопостави на пагубната си любов в красивата испанска циганка Кармен. Тя е жена, известна със свободолюбивия си дух и нрав,  ставали много пъти повод за разпри. Спектакъл, който пресъздава различните страни от живота. Така най-общо може да бъде определена постановката на „Кармен”, но режисьорът Пламен Карталов сега предлага един наистина нетрадиционен прочит на това класическо произведение. Той избира да постави непокорната Кармен в ролята на героиня от древногръцка драма, която трябва да се бори с предопределението.  И за да бъде спазена стилкистиката на древногръцката трагедия – в операта важно място ще бъде отделено на хора – анонимните коментатори на случващите се събития, обяснява идеята си академик Карталов.

„Тоска” е опера, определяна като новаторско произведение за времето си. Тя пресъздава за зрителя живота в Рим през 1800  година. Период, изпълнен с благороднически интриги, военни действия и предателства. В тяхна жертва се превръщат известната по онова време  певица Флория Тоска и любимият и – художникът Марио Каварадоси. Заради отказа си да предаде свой приятел, избягал от затвора, Марио заплаща с живота си, а Тоска в търсене на възмездие за нейния любим убива – човекът, наредил екзекуцията на Каварадоси – началникът на местната полиция Барон Скарпия. Трагична история за силата на любовта, е посланието, което носи за публиката операта „ Тоска ”, която може да бъде видяна в неделя 22 юли 2018 година.

Тазгодишното издание на фестивала „ Опера на върховете ” ще предложи на зрителите си и най-новия проект на Софийската опера и режисьора – акад. Пламен Карталов – мюзикълът „ Маmma Mia ”. Той е по музика на известната от близкото минало шведска поп – група АВВА и представя по нетрадиционен начин иначе класическата история за младо момиче, търсещо своя баща, за да направи сватбения си ден незабравим. Софи, която живее с майка си на малък гръцки остров е твърдо решена да открие своя баща. За да бъде сигурна в успеха на начинанието си, тя кани на одтрова трима мъже, споделяли през годините живота на майка и – известна певица с надеждата, че някой от тях е нейният баща. Дали Софи ще разгадае добре пазената с години тайна от нея и през какви ситуации ще премине подготовката за сватбения й ден ? Отговорите очаквайте на спектаклите на „ Mamma Mia, който се представя за първи път в България, а публиката на Белоградчишките скали ще може да го види само дни след премиерата му в София на 18 юли.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50