Видински археолог с книга за необичайни погребални практики

Снимка: Радио ВИДИН


Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей- Видин Ваня Ставрева. Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука, която досега се e занимавала предимно със стандартния погребален обред през периода.

Формулирането на погребални практики от тази ранна епоха като необичайни, почива изцяло върху археологически находки, а не върху интерпретации, измислици, митове и легенди, обясни авторката:

"Въпреки че става въпрос за толкова ранна епоха от историята на човечеството, за която е практически невъзможно да се установят необичайни практики, все пак на базата на проучените гробове на територията на България могат да се направят някакви първоначални изводи, които могат да претърпят в бъдеще и някакво развитие - едни да бъдат потвърдени, други - отхвърлени. Напълно възможно е да бъдат регистрирани и нови т. нар. необичайни практики. Изследвала съм над 1200 гроба на територията на България от късния енеолит и въз основа на направения анализ се оказа, че в над 200 от тях има практики, които се отличават от това, което е стандартно за периода..."


Необичайните практики в погребалния обред през късния енеолит са много и от различно естество, някои от тях са останали популярни и до днес, обясни Ваня Ставрева:

"В масовото съзнание те се възприемат като мерки срещу вампири. Разбира се, не става въпрос за това, но във всеки случай са предпазни мерки срещу излизането на мъртвия от гроба, така да го кажем. Това са различни въздействия върху трупа или върху скелета..."


Ваня Ставрева чака специални гости за официалното представяне на книгата си през септември във Видин. На събитието са поканени да присъстват и всички видински граждани, които проявяват интерес към необичайното в археологията.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 18 август 2019 година

Ето го 270-то предаване "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и продължаваме разходката си в Историческия музей на Поморие . Знаете ли какво е Еркечка фолклорна група ? Слушайте и ще разберете. Цветан Дочев- Дедо Скръц ни е приготвил варени яйца по немски тип ДС и вкусни джоланчета. Иван Цолов споделя впечатленията си..

публикувано на 18.08.19 в 13:58

Копирайтър - професия за хора с творческо мислене

Симеон Вангелов работи една малко позната професия- копирайтър в рекламата. Копирайтърът е човекът, който измисля и пише текста на рекламите. Симеон Вангелов е от Видин, но живее София и работи в рекламна агенция Brand New Ideas. Учил е маркетинг и мениджмънт в Дания, след това се ориентира към писането, защото: "Си ми беше страст от преди това". От..

публикувано на 16.08.19 в 16:50

С песен на канарче

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев се грижи за две канарчета. Птичките са в клетка в кметския кабинет. Кметът обича животинките и цветята, защото му помагат да разпуска в трудните делници. "Имам в клетка две канарчета, на които се любувам. Вкъщи имам зайци, имам кучета. Обичам животинките, обичам цветята много. Това е част от ежедневието, която ми..

публикувано на 16.08.19 в 16:05

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.  "Около 6 хиляди и 100 тона ще бъде..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Как да пестим електроенергия през лятото

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ . Как да пестим ток в летните месеци, за да избегнем..

публикувано на 14.08.19 в 13:40

"Неделник" от 11 август 2019 година

Ето го поредния "Неделник" вече и на сайта ни. Дойдох си от морето. Тук съм до старият Балкан, до вечният Дунав, до милата Огоста. Морето е пълно с...вода. Солена. И в него плуват еднорози. Това не е шега. Преглед на старите вестници и след това Донка Рабакова ще ни разкаже за надуваемите играчки по морето . Фестивалът "Квартална сцена"..

публикувано на 11.08.19 в 14:35

Мандалата- релаксиращият символ

В рубриката  "Хоби, професия" актрисата от куклен театър "Мале Мале" Мила Иванова ни гостува и ни запозна с мандалата.  За първи път се среща със символа по време на йога упражнения и така вече 4 години. Признава, че м андалата й носи спокойствие и равновесие в ежедневието. "Мандалата представлява сферични окръжности, които символизират..

публикувано на 09.08.19 в 17:09