Видински археолог представя необичайно изследване

Снимка: Радио ВИДИН

Книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога Ваня Ставрева ще бъде представена във видинската библиотека. Това е нейната магистърска теза, защитена в Софийския университет, обясни ръководителят на "Заемната за възрастни" Валентина Вълчева:
"Темата е много необичайна и въпреки всичко най-вероятно ще е интересна и на хора, които не се занимават с това... Този път освен госпожа Ваня Ставрева, която ще представи своята книга ще ни гостуват и нейният научен ръководител- доцент доктор Петя Георгиева от Софийския университет и нейният рецензент- доцент доктор Виктория Русева от БАН."
В изследването си авторката анализира над 1200 гробни комплекса, разкриващи различен аспект на погребалните обреди и вярванията на праисторическите общности. Представянето на книгата ще се състои от 17,30 часа в залата за изяви на видинската библиотека.

Вижте още

На нов адрес ще раздават храните по програмата за подпомагане на най-нуждаещите се от Видин

11 вида хранителни продукти са доставени по програмата за подпомагане на най-нуждаещите се лица в склада на БЧК във Видин. Очаква се доставката на още един продукт, предвиден в план 2017-та на програмата, каза директорът на организацията Цветелина Петрова. "Програмата ще стартира, когато приключат доставките в цялата страна. Тогава Агенцията за..

публикувано на 26.09.18 в 13:40

"Системата ни убива"- започват ефективни протести

Недоволството на националното движение ще се прояви в цялата страна, ако до 1 октомври , Правителството не приеме промяна в Закона за личната помощ . Началото е на 2 октомври от 16:30 часа пред бившия магазин "Валентина" във Видин . "Един час ще бъде първия ден, от втория времето ще се увеличава, докато не се промени социалната политика на..

публикувано на 26.09.18 в 12:24
Валери Стаменов по време на заседание на Общинския съвет във Враца

Искат руски тролеи във Враца

Произведени в Русия тролейбуси могат да обновят автопарка на обществения превозвач във Враца – тезата представи под формата на въпрос ген. Валери Стаменов по време на сесията във вторник. Общинският съветник от гражданската квота на БСП представи свое проучване, според което произведените в Русия мотриси излизат 3-4 пъти по-евтино от тези в..

публикувано на 26.09.18 в 09:53
Актьорът Петър Митев на сцена

Театърът в Монтана почита паметта на Петър Митев

От днес, 26 септември, стартира второто издание на „Седмица на моноспектакъла в памет на Петър Митев “ в Монтана . До 3 октомври в програмата са включени 4 театрални заглавия, сред които са гостувания на екипи от Велико Търново и Костинброд, и една премиера. По традиция на старта първото представление ще е „Българска ни работа“ на актьора Тихомир..

публикувано на 26.09.18 в 09:41

Подобряват крайречната зона в Зверино

Започна подобряването на крайречната зона в мездренското село Зверино . Целта е направата на кът, който да се ползва за традиционното мъжко богоявленско хоро. Подобряването на крайречната зона в Зверино е част от от  одобрените седем проектни предложения по Общинска програма „Малки местни инициативи“ за 2018 г.  Изграден е навес към момента,..

публикувано на 26.09.18 в 09:23

Снимката на 25 септември 2018 година

Паметен знак на загиналите в наводнението на 1 май 1966 година беше открит във Враца, в района на Червения площад. Комисията за енергийно и водно регулиране няма инструменти, за да въздейства на увеличението на цената на природния газ с близо 14 на сто от 1 октомври. Това заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. По думите му,..

публикувано на 25.09.18 в 17:50