Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли с какво да се занимават децата извън училище?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Започна новата учебна година. Започнаха и заниманията в различните школи и клубове. Има ли с какво да се занимават децата ни извън училище и сами ли трябва да изберат спорта или изкуството, към което да се насочат? Помагат ли тренировките и школите на детето за неговото бъдещо развитие?

Във Видин децата, които искат да се занимават със спорт, могат да тренират футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, самбо и джудо, кану-каяк, ММА, бокс, шахмат, тенис на маса, тенис на корт и карате. Тези които искат да се занимават с изкуство, се насочват към читалище "Цвят", където има разнообразни школи. Читалище "Светъл ден" също предлага народни танци. Има и частни школи за народни и спортни танци. Няколко са езиковите школи в града. Изборът е голям.
 Весела Кръстева е преподавател по народни танци в читалище "Цвят":
"Децата идват сами или ги водят родителите...Танците ги сплотяват...Много са примерите за деца, минали през народните танци в читалището и след това да са продължили да се занимават професионално с тях. Аз съм пример за това. Започнах от малка и това стана моя професия... Децата, които преминават през различни школи, са много по- активни и по- добри. В тях няма агресия..."

Естествено не всеки ще стане звезда в пеенето, балета, танците или блестящ художник или пианист, футболна звезда или световен лекоатлет, но важното е да се стимулира детето да има интересни занимания. Но то трябва да харесва това, което прави, а не да бъде подтиквано от болни родителски амбиции.

Вартан Папикян от дълги години има школа по карате. Много деца са минали през залата, за да научат, че карате е не само спорт, а и философия.

"Аз следвам философията на бойните изкуства. Не ходя да търся деца. Когато е готово, детето само ще намери учителя си...Споделят при мен училищните си проблеми...Когато усетя, че назрява проблем в едно дете, аз търся разговори с родителите и учителите...Уча ги на философията на живота. Не е важно първото място в състезанието, а е важно да станат добри хора..."
 
Николина Керемедчиева- Димитрова е педагог и майка на две момчета. И двамата тренират футбол. Питам я за това кой ги насочи към спорта и нейното мнение, като преподавател, нужно ли е децата да бъдат ангажирани с извънкласни дейности:

"И двамата ние с таткото ги насочихме...Малкият сам избра да е вратар... Големия има други интереси, докато за малкия е рано да се каже дали ще продължи...Децата които са ангажирани в извънучилищни дейности са по- организирани. те знаят, че имат още задължения и са и по-отговорни. Трябва да има такъв тип извънкласни форми."

Бисер Маринов е актьор. Никога не е посещавал школи и решението му да кандидатства актьорско майсторство идва спонтанно и след частни уроци успява:

"Не съм ходил на школи. Година преди да завърша започнах частни уроци при известната видинска актриса Соня Деянова...Хубаво е да има извънкласни дейности, но детето само трябва да избере...Когато играех в "Двамата веронци" по Шекспир,, там имаше една амбициозна майка, която караше сина си да прави като другия, но не се получаваше. Не трябва на всяка цена децата да бъдат записвани на езици и школи..."

Анкета сред деца показа, че те са насочени към спортни занимания от учителя си:

"Тренираме баскетбол. Господин Груев ни насочи...Харесва ни...Аз тренирам футбол, баскетбол и тенис на корт. Искам да стана тенисистка...Аз ходя на английски в читалището. Изборът е мой..."

Какво е мнението и на възрастните по темата за извънкласните занимания:

"...Ходил съм на лека атлетика...Ходих на технически кържоци и после това стана професията ми- инженер съм по двигателите...Ходила съм на танци в Пионерския дом. Беше интересно...Не съм ходил, защото учих в музикално училище и там имах всичко, което ми трябва. Реших с това да се занимавам и то стана моя професия...Ходих на английски и математика..."

Най-разнообразни възможности има и в Монтана за ангажиране свободното време на учениците, съобщи Любо Андреев. Младежкият дом е една от институциите, която дава възможност за развитие на талантите на най-малките жители на Монтана. Между 600 и 700 ученици посещават различните форми на занимания.


“Вратите на Младежкия дом са широко отворени за всеки желаещ да покаже своите възможности”, заяви директорът Асен Асенов.

Обединеният детски комплекс “Ние, врабчетата” в Монтана също ангажира голяма част от учениците в града. Момичета и момчета на възраст от 4 до 19 години могат да се занимават с наука, спорт и изкуства. "Гнездото" на врабчетата предлага занимания по математика, фолклорни и модерни танци, вокално и театрално студио, спортовете - баскетбол, футбол, борба, плуване, джудо и борба и лечебна физкултура. Всички занимания в ОДК "Монтана" са безплатни. Обединената школа по изкуствата в Монтана дава възможност за изява на музикалните таланти от града. Часове се провеждат по различни музикални инструменти и пеене. Клубове по спорт в Монтана дават първи стъпки на децата. В двата клуба по футбол - "Монтана" и "Прециз" тренират над 400 деца. Секции има по баскетбол и волейбол. Карате-децата на Монтана се обучават в два клуба. Така, че Монтана предлага големи възможности за ангажиране на учениците в свободното им време. Въпрос на избор и възможности!

Враца също предлага много възможности за развлечение на учениците във времето извън клас, научаваме от Жоро Александров. Макар че в момента съществуващите спортни клубове все още попълват групите си, за никого не е тайна, че най-голям интерес има към плуването. Лошото е, че в момента тече обичайният ремонт на покрития басейн в спортен комплекс „Христо Ботев“, което стопира началото на уроците по плуване. От Общината обаче твърдят, че дейностите ще завършат скоро, което ще канализира този процес. Враца има традиции в борбата и леката атлетика, затова местните клубове също имат достатъчно възпитаници за тренировъчен процес. Обновената покрита лекоатлетическа писта дава доста възможности, а в зала „Вестител“ тепърва предстои ремонт. Футболният "Ботев" е само част от възможността на малчуганите във Враца да се занимават сериозно с този спорт, защото в града има и частен клуб /ФК "Звездичка"/, който има свои групи в детски градини и началните училища. За онези, които предпочитат да се занимават с волейбол и баскетбол, също има достатъчно възможности, твърдят от местните клубове. Музикалната школа към НЧ "Развитие" и Центърът за работа с деца допълват възможностите за занимания на децата със своите музикални и танцови школи. Във Враца има 4 частни езикови училища, които предлагат срещу съответното заплащане, задълбочено изучаване на английски, френски и немски. Най-модерни напоследък са IT академиите, които пък обещават да превърнат децата в компютърни програмисти.  

От изложеното до тук е видно, че има много места, където учениците да прекарват ползотворно времето си с изкуство, наука и спорт. Въпросът е в желанието- тяхното или на родителите им.


Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05