Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 октомври 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН

Отстранена е повредата на техниката в отделението по хемодиализа във видинската болница. Средства за нови 6 диализни апарата за видинската болница отпуска здравното министерство. Това обяви днес народният представител Владимир Тошев.

Враца е един от градовете, които се включват в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“. Тя се организира от Института за здравно образование, с подкрепата на специалисти-кардиолози. В града ще бъде създаден Център по сърдечна недостатъчност, чиято основна цел е да обучава пациентите как да живеят с това заболяване и да ги информира за новите възможности в лечението. Враца става третият град в страната с такъв център – след Плевен и Бургас. Първата инициатива е организирането на безплатни консултации за пациенти със сърдечна недостатъчност от Враца, които ще се провеждат със задължително предварително записване на единния номер на кампанията – тел. 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 17 ч.


Седмица на отворените врати започна в Регионалната здравна инспекция във Видин. Поводът е отбелязването на Световния ден на психичното здраве - 10 октомври.


Язовир „Огоста” в Монтана е безопасен за хората. Това заяви народният представител от ГЕРБ Дилян Димитров. 


Заместник-министърът на регионалното развитие и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж" Деница Николова ще посети Видин във вторник, 9 октомври. От 11.00 часа, в Заседателна зала на Общински съвет тя ще открие информационна кампания за популяризиране на инвестициите в туризма и градската среда. Сред поканените в срещата, са кметове на общини, участници в Регионалните съвети за развитие, представители на работодателски и синдикални организации, неправителствени организации. Целта на кампанията е всички заинтересовани да  получат разяснения на място за възможностите за финансиране на туристически обекти и обекти, генериращи приходи в сферата на културата, спорта и др. От 13.30 часа заместник-министър Николова ще вземе участие и в среща на тема “Визия за развитие на област Видин до 2030 г.“, организирана от видинския кмет Огнян Ценков. 


Над 110 учители от програмата "Заедно в час" преподават през новата учебна година в 11 региона на страната, сред които Враца и Монтана. 64 са новите преподаватели, които влизат за първи път в класните стаи. В регионите Враца и Монтана в момента преподават седем учители от програмата на "Заедно в час". Те са разпределени в населените места Крушовица, Козлодуй и Ковачица.


Откриха модерен център в берковско училище.

"Смях с Елин Пелин" е най-новата постановка на Драматичен театър-Видин. 

Бдение в памет на убитата журналистка в Русе Виктория Маринова организират и във Видин. 

Фондация „Северозападен институт за младежки политики“ - Монтана и Регионална библиотека "Гео Милев" канят всички младежи на възраст от 16 до 24 години да се включат в обучителен курс по уеб дизайн, който ще се проведе в областния град. Инициативата има за цел да запознае младите хора с различни уеб платформи за изграждане на уеб сайтове и работа с тях. Събитието ще се проведе в периода 15 – 17 октомври 2018 г. в Регионална библиотека „Гео Милев“ - Монтана и ще бъде с обща продължителност от 6 часа на ден /от 10.00 ч. до 16.00 ч./. Всички, които желаят да се включат в курса, могат да се запишат за участие на място в библиотеката в първия ден от обучението – 15 октомври. 

Над 320 участници от 24 населени места от цяла България ще вземат участие в 19-тия Празник на старата градска песен „Мара Врачанка”. Традиционното надпяване ще се проведе на 13 октомври 2018 г. (събота), от 10:30 ч., в салона на Народно читалище „Развитие 1969”- Враца. 47 групи, дуети и индивидуални изпълнители ще представят пред врачанската публика над 70 стари градски и шлагерни песни. Ще бъдат присъдени награди в три категории - за група, дует или трио и за индивидуален участник. Най-младият изпълнител, заявил участие в празника е петнадесетгодишната Гюлдениз Гюнайдънова от Бяла, област Русе.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 май 2024 година

Река Делейнска наводни приземните етажи на къщи в ниската част на село Делейна, община Брегово. Нивото ѝ се повишило вследствие на обилните дъждове.  Няма пострадали хора.  В Северозападна България тази нощ са паднали значителни количества валежи от дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Най-много е валяло..

публикувано на 09.05.24 в 18:05

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал „Мездра-май“

Повече от 500 подрастващи танцьори и певци от България и Гърция взеха участие в Третия международен детски фестивал (МДФ) за естрадна, популярна и народна песен, хип-хоп, модерни и народни танци „Мездра-май“, който се проведе в гр. Мездра, съобщават от общината. Организатори на събитието, което е от програмата на 50-ите юбилейни Празници на културата..

публикувано на 09.05.24 в 16:52

Ден на ученическото самоуправление се проведе в училището в Зверино

Денят на Европа, 9 май, се отбелязва в Средно училище "Свети Климент Охридски" в мездренското село Зверино като ден на ученическото самоуправление .  Макар за няколко часа учениците, които взеха участие в самоуправлението, се запознаха с отговорността и задълженията на учителите и училищното ръководство.  Те имаха възможност да упражняват..

публикувано на 09.05.24 в 16:18

Аварирал тир затвори движението по Е-79 при Долна Вереница, има обход

Горящ тир затвори международен път Е-79 край Монтана. Тежкотоварната машина е катастрофирала на входа на село Долна Вереница. Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия тир. Машината се е преобърнала на входа на село Долно Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав, заради падналия дъжд. Причините за катастрофата..

публикувано на 09.05.24 в 15:41

Нов случай на коклюш в Монтана

Момче на 10 години от Монтана е болно от коклюш . Днес ще стане ясно дали неговият брат – близнак, който има симптоми на заболяването, също е положителен. Съучениците им са поставени под карантина. 10-годишното момче е било с оплаквания от 2 май. Направеният тест вчера е доказал заболяване от коклюш, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор..

публикувано на 09.05.24 в 15:10

Започна строителството на нов парк във Враца

Със символична първа копка бе поставено началото на строителството на парк в ж.к. „Сениче“ във Враца . Кметът Калин Каменов заяви, че с осигурените средства от местната администрация живущите в един от големите квартали на Враца ще имат място, където да прекарват свободното си време със семействата си. В рамките на проекта ще бъдат обновени и..

публикувано на 09.05.24 в 14:56

Ученици отбелязаха Деня на Европа с дискусия във Видин

Ученици от Видин и Крайова, Румъния, участваха в събитие на тема "Младежите в демократичния живот" в крайдунавския град. То бе организирано от информационните центрове Европа Директно Видин и Южна Олтения, Румъния, по повод Деня на Европа - 9 май . Целта бе да се провокира интересът на участниците към европейските политики и ролята на младите хора в..

публикувано на 09.05.24 в 14:22