Медицински сестри и родители от Видин са доброволци към Асоциация "Лицеви аномалии"

Автор:
Снимка: Радио Видин

Асоциация на пациентите с вродени лицеви аномалии и техните родители е учредена на 12 март 1997 година.
Учредяването на сдружението съвпада по време с основаването на първото по рода си в България мултидисциплинарно
звено за лечение на лицеви аномалии. През годините работата и развитието на сдружението са тясно свързани с развитие
то на звеното в УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив. Годишно над 120 деца се ползват от услугите на Асоциацията.
Организацията  съществува неформално от  1994  година,  когато  правителството спира всички операции, които не са животоспасяващи. Ключови фактори за нейното развитие са усилията на екип лекари начело с професор Анастасов и помощта на колегите му от чужбина, които даряват средства, апаратура и доброволен труд и инициативата на родители. Организацията има известен опит с планиране, особено оперативно, и набиране на средства. Участвали са в няколко обучения и имат реален опит.

Представям Ви хората, които са се заели да помагат, когато се установи дете с лицева аномалия в област Видин. Първият ми събеседник е сестра, консултант по хранене от Видин. Ето какво разказва Анриета Петкова за Асоцияцията и своята работа:

" Самата организация е създадена, за да подпомогне, да превъзмогне всъщност преломният момент, когато се роди на едно семейство дете с такава лицева аномалия да е в помощ на такива родители. Защото това е един момент, в който те се чустват много объркани. То това е всъщност една кауза. Интересното, което Асоциацията направиха е тази мрежа от сестри, от цялата страна, които като се роди такова дете веднага са в помощ на семейството, а в последствие и мрежа от родители, защото най- добре си помагат хора, които имат идентичен проблем. Ние, консултантите по хранене имаме задачата, с наблюдението на педиатрите, разбира се, когато се роди такова дете то да се храни по нормален начин."

Подкрепа предлагат и родители, които са преминали през това да разберат, че детето им е родено с лицева аномалия. Един от тях е Емил Сурчелов, който помага на родители от Видин:

" До Асоциацията и не предполагах, че ще стигна някога. Просто роди ми се такова дете, което се оказа с "вълча уста" и аз бях доста шокиран. Трябваше да търся информация. След два дена денонощно ровене, установих че тази асоциация и отделението в Пловдив работят заедно. И работят доста добре, съдейки по мненията на хората. Само положителни отзиви, нито един отрицателен и имаше за връзка родители, които са с такива деца. И аз след толкова ровене, толкова четене реших да установя връзка с такъв родител. И след като се свързахме той ме насочи къде, какво, че той също е имал такова дете, как протичат работите, че не е чак толкова опасно и има начин. Не трябва да се изоставя детето най- вече, защото това е много важно. В много родилни домове карат децата да бъдат изоставяни, защото няма да могат да се хранят, няма да могат да пият вода, няма да можеш изобщо да ги гледаш."   

Според картата на родителите за контакт на сайта на Асоциацията във Враца и Монтана няма такива, така че ако някое семейство, което ни слуша от тези региони и има нужда от съвети и подкрепа, може да се свържат с Емил Сурчелов. Неговият телефон, както и на всички други родители за контакт в страната са изписани на сайта на Асоциацията "Лицеви аномалии". Така че при нужда можете да се свържете както с медицинските сестри, консултанти по хранене, така и с родителите на деца с лицеви аномалии.

Цялото предаване чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Имате поща в "Пица на парче"

   Днес е международният ден на пощальоните и куриерите. Помните ли времето, когато изпратеният преди два дни колет пристигаше след… десет? Днес да получиш пратка, тръгнала към теб в същия ден, вече е нещо съвсем нормално. А писмата помните ли? Онези, написани на ръка и запечатани с ... целувка; понякога и напарфюмирани ;) Ех, че е хубаво да получаваш..

публикувано на 16.02.19 в 08:42

Рибарските общности ще помагат за развитие на туризма

Резултатите от първото по рода си теренно аудиовизуално проучване на културното наследство на дунавските рибарски общности от България и Румъния бяха представени на пресконференция. Проучването е извършено по проект на Българо-румънската търговско-промишлена палата "Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация", по който има още четири..

публикувано на 14.02.19 в 17:10
Елена и Диана са участнички в конкурса.

Видин избира Песен на свети Валентин

Младежката изява се провежда в града вече 21 години . Сцената е отворена за всички, регламентът през годините търпи изменения, но същността се запазва и се радва на голям интерес. Изпълняват се песни, някои от тях са авторски , подсигуряват се награди за призьорите. Елена Стефани Силвиева Асенова учи в профилирана паралелка с профил "Музика" в..

публикувано на 14.02.19 в 13:30

Отбелязваме Деня на археолога

Днешният 14 февруари е богат на празници и събития. Денят на лозаря - Трифон Зарезан е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на свети Кирил Славянобългарски, познат като Константин Философ, наречен Кирил. Традиционно навлезе и..

публикувано на 14.02.19 в 12:51

В "Музикална зона" на 14 февруари 2019 слушаме най-великите любовни джаз песни

Днешният ден свързваме с имената на трима светци – св. Кирил Славянобългарски, св. Трифон и св. Валентин. Общото между тях е, че всеки отстоявал каузата, в която вярвал и платил за това определена цена. В съвремието наблягаме повече на обичаи, традиции, трапези. От тримата Св. Валентин е радетел за истинското семейство. И до днес, вдъхновени от..

публикувано на 14.02.19 в 09:00

Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин

Най-малките възпитаници там от първа група "Плодчета" , две и тригодишни деца , се запознаха с любопитни подробности за насекомите . Идеята е продиктувана от Деня на пчеларя , който вече отбелязахме през вчерашния ден, 10 февруари, а така също и от отминалата грипна епидемия , каза медицинската сестра в детското заведение Анриета Петкова :..

публикувано на 11.02.19 в 13:48

В „Музикална зона“ днес: Пеещото френско кино

Днес е Международен ден на жените и момичетата в науката. А ние ще го посветим на жените и момичетата в изкуството. И то не кое да е, а френското изкуство. Затова от града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“,..

публикувано на 11.02.19 в 09:46