Медицински сестри и родители от Видин са доброволци към Асоциация "Лицеви аномалии"

Автор:
Снимка: Радио Видин

Асоциация на пациентите с вродени лицеви аномалии и техните родители е учредена на 12 март 1997 година.
Учредяването на сдружението съвпада по време с основаването на първото по рода си в България мултидисциплинарно
звено за лечение на лицеви аномалии. През годините работата и развитието на сдружението са тясно свързани с развитие
то на звеното в УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив. Годишно над 120 деца се ползват от услугите на Асоциацията.
Организацията  съществува неформално от  1994  година,  когато  правителството спира всички операции, които не са животоспасяващи. Ключови фактори за нейното развитие са усилията на екип лекари начело с професор Анастасов и помощта на колегите му от чужбина, които даряват средства, апаратура и доброволен труд и инициативата на родители. Организацията има известен опит с планиране, особено оперативно, и набиране на средства. Участвали са в няколко обучения и имат реален опит.

Представям Ви хората, които са се заели да помагат, когато се установи дете с лицева аномалия в област Видин. Първият ми събеседник е сестра, консултант по хранене от Видин. Ето какво разказва Анриета Петкова за Асоцияцията и своята работа:

" Самата организация е създадена, за да подпомогне, да превъзмогне всъщност преломният момент, когато се роди на едно семейство дете с такава лицева аномалия да е в помощ на такива родители. Защото това е един момент, в който те се чустват много объркани. То това е всъщност една кауза. Интересното, което Асоциацията направиха е тази мрежа от сестри, от цялата страна, които като се роди такова дете веднага са в помощ на семейството, а в последствие и мрежа от родители, защото най- добре си помагат хора, които имат идентичен проблем. Ние, консултантите по хранене имаме задачата, с наблюдението на педиатрите, разбира се, когато се роди такова дете то да се храни по нормален начин."

Подкрепа предлагат и родители, които са преминали през това да разберат, че детето им е родено с лицева аномалия. Един от тях е Емил Сурчелов, който помага на родители от Видин:

" До Асоциацията и не предполагах, че ще стигна някога. Просто роди ми се такова дете, което се оказа с "вълча уста" и аз бях доста шокиран. Трябваше да търся информация. След два дена денонощно ровене, установих че тази асоциация и отделението в Пловдив работят заедно. И работят доста добре, съдейки по мненията на хората. Само положителни отзиви, нито един отрицателен и имаше за връзка родители, които са с такива деца. И аз след толкова ровене, толкова четене реших да установя връзка с такъв родител. И след като се свързахме той ме насочи къде, какво, че той също е имал такова дете, как протичат работите, че не е чак толкова опасно и има начин. Не трябва да се изоставя детето най- вече, защото това е много важно. В много родилни домове карат децата да бъдат изоставяни, защото няма да могат да се хранят, няма да могат да пият вода, няма да можеш изобщо да ги гледаш."   

Според картата на родителите за контакт на сайта на Асоциацията във Враца и Монтана няма такива, така че ако някое семейство, което ни слуша от тези региони и има нужда от съвети и подкрепа, може да се свържат с Емил Сурчелов. Неговият телефон, както и на всички други родители за контакт в страната са изписани на сайта на Асоциацията "Лицеви аномалии". Така че при нужда можете да се свържете както с медицинските сестри, консултанти по хранене, така и с родителите на деца с лицеви аномалии.

Цялото предаване чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В библиотека във Видин деца научиха как се празнува Коледа по света

В чуждоезиковата читалня на регионалната библиотеката "Михалаки Георгиев" във Видин деца учеха как се посреща Коледа по света. Гостуваха ученици от 3 и 4 клас на училище „Петко Славейков.“ Там ги посрещнаха и от отдела за изкуство, а участниците в клуба по музика изпълниха коледни песни. Целта е децата да научат как се празнува по света,..

публикувано на 11.12.18 в 17:00

Да запазим усмивката на Зара!

Когато се ражда човек, той започва да пише приказката на живота си. Осеяна с хубави и лоши моменти, приказката на всеки един от нас е шарена и емоционална. Различна е обаче тази на Велизара . Тя е едно прекрасно, слънчево дете, едва на 6 години, което няма други мечти освен тази да оздравее.  Зари се ражда преждевременно, като веднага след..

обновено на 11.12.18 в 13:52

Пенсионери от община Ружинци ще получат помощ от ученик

50 пенсионери от община Ружинци ще получат коледни пакети с хранителни продукти, събрани от благотворителна кампания в помощ на бедните хора. Инициатор на кампанията "Подай ръка на нуждаещия се" е ученикът Кирил Балдев , за който това е поредната благотворителна акция. "Самата инициатива "Подай ръка на нуждаещите се" я стартирах през..

обновено на 10.12.18 в 16:01

"Неделник" от 9 декември 2018 година

Поредният "Неделник" вече ви очаква на сайта ни. Започваме с преглед на старите вестници, а след това ще се срещнем с баща и дъщеря- потомствени майстори на керамиката от Троян, които гостуват във Враца. Показали са свои работи на традиционната изложба- базар в малката зала на художествена галерия "Иван Фунев". Колегата Йорданка Петрова..

публикувано на 09.12.18 в 13:34

Любовта няма почивни дни

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина . Днес пред всички нас се разкрива познанието за силата и мощта Божии, които дават  на човека радостта да се изпълва с..

публикувано на 09.12.18 в 08:00

3-месечният Зак- енергичен, атлетичен палавник

В "97 лапи и една опашка" днес ви срещаме с един малък палавник- куче от породата Джак Ръсел териер. Тази порода е селектирана в Англия в началото на 19 век за лов на лисици от преподобния Джон Ръсел, от когото приема името си. Смята са, че тези кучета са сред най-умните и игриви представители на своя вид. Moгaт дa ce aдaптиpaт ĸъм вcяĸa cpeдa, дa..

публикувано на 07.12.18 в 16:33