Медицински сестри и родители от Видин са доброволци към Асоциация "Лицеви аномалии"

Автор:
Снимка: Радио Видин

Асоциация на пациентите с вродени лицеви аномалии и техните родители е учредена на 12 март 1997 година.
Учредяването на сдружението съвпада по време с основаването на първото по рода си в България мултидисциплинарно
звено за лечение на лицеви аномалии. През годините работата и развитието на сдружението са тясно свързани с развитие
то на звеното в УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив. Годишно над 120 деца се ползват от услугите на Асоциацията.
Организацията  съществува неформално от  1994  година,  когато  правителството спира всички операции, които не са животоспасяващи. Ключови фактори за нейното развитие са усилията на екип лекари начело с професор Анастасов и помощта на колегите му от чужбина, които даряват средства, апаратура и доброволен труд и инициативата на родители. Организацията има известен опит с планиране, особено оперативно, и набиране на средства. Участвали са в няколко обучения и имат реален опит.

Представям Ви хората, които са се заели да помагат, когато се установи дете с лицева аномалия в област Видин. Първият ми събеседник е сестра, консултант по хранене от Видин. Ето какво разказва Анриета Петкова за Асоцияцията и своята работа:

" Самата организация е създадена, за да подпомогне, да превъзмогне всъщност преломният момент, когато се роди на едно семейство дете с такава лицева аномалия да е в помощ на такива родители. Защото това е един момент, в който те се чустват много объркани. То това е всъщност една кауза. Интересното, което Асоциацията направиха е тази мрежа от сестри, от цялата страна, които като се роди такова дете веднага са в помощ на семейството, а в последствие и мрежа от родители, защото най- добре си помагат хора, които имат идентичен проблем. Ние, консултантите по хранене имаме задачата, с наблюдението на педиатрите, разбира се, когато се роди такова дете то да се храни по нормален начин."

Подкрепа предлагат и родители, които са преминали през това да разберат, че детето им е родено с лицева аномалия. Един от тях е Емил Сурчелов, който помага на родители от Видин:

" До Асоциацията и не предполагах, че ще стигна някога. Просто роди ми се такова дете, което се оказа с "вълча уста" и аз бях доста шокиран. Трябваше да търся информация. След два дена денонощно ровене, установих че тази асоциация и отделението в Пловдив работят заедно. И работят доста добре, съдейки по мненията на хората. Само положителни отзиви, нито един отрицателен и имаше за връзка родители, които са с такива деца. И аз след толкова ровене, толкова четене реших да установя връзка с такъв родител. И след като се свързахме той ме насочи къде, какво, че той също е имал такова дете, как протичат работите, че не е чак толкова опасно и има начин. Не трябва да се изоставя детето най- вече, защото това е много важно. В много родилни домове карат децата да бъдат изоставяни, защото няма да могат да се хранят, няма да могат да пият вода, няма да можеш изобщо да ги гледаш."   

Според картата на родителите за контакт на сайта на Асоциацията във Враца и Монтана няма такива, така че ако някое семейство, което ни слуша от тези региони и има нужда от съвети и подкрепа, може да се свържат с Емил Сурчелов. Неговият телефон, както и на всички други родители за контакт в страната са изписани на сайта на Асоциацията "Лицеви аномалии". Така че при нужда можете да се свържете както с медицинските сестри, консултанти по хранене, така и с родителите на деца с лицеви аномалии.

Цялото предаване чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Подмяна на електрическите стълбове тревожи жители на "Нов път"

Подмяна на електрически стълбове на улица "Байкал" във видинския квартал "Нов път" разтревожи хората. Те се опасяват, че таблата ще бъдат поставени високо и няма да имат достъп до електромерите. "Виждаме, че те са много високи, 12 метра. Виждаме и че нови табла се слагат. Притеснението е от това, че ние преди 20 години успяхме да ги свалим, първо във..

публикувано на 15.10.18 в 15:40

"Заедно в час" привлича млади учители от Северозапада

Над 110 учители от програмата "Заедно в час" преподават през новата учебна година в 11 региона на страната, сред които Враца и Монтана. 64 са новите преподаватели, които влизат за първи път в класните стаи. Сред тях е и Иван Драгомиров , който е начален учител целодневно обучение в СУ "Христо Ботев" в Козлодуй. Той е завършил маркетинг и казва, че..

публикувано на 15.10.18 в 14:02

Във Видин отбелязаха Деня на белия бастун

Днешният 15 октомври е Международен ден на белия бастун. Той се отбелязва по инициатива на Националната федерация на слепите на САЩ от юли 1963 г. и съгласно резолюция на Конгреса на САЩ от 6 октомври 1964 г., в която се призоват ръководителите на 50 държави да обявят 15 октомври за Ден на белия бастун, за да се подчертае значението му за..

публикувано на 15.10.18 в 13:47

"Музикална зона": В деня на белия бастун даваме път на незрящите певци

  Международният ден на белия бастун отбелязваме днес. Обявен е през 1980г. по решение на Световния съвет за благополучие на слепите. Изображението на човек с бял бастун в ръка е прието за международен символ четири години по- късно.    Днес в „Музикална зона“ ще слушаме изпълнения на певците, които „виждат“ с душите си. Ще ги слушаме в захлас, очаровани..

публикувано на 15.10.18 в 09:41

Господ сее в нашите сърца, затова нека създадем в себе си добра и плодовита почва

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове. Освен поредната неделя, ние днес почитаме..

публикувано на 14.10.18 в 08:00

Самър- 9-годишната красавица с характер

Самър e чисто бяла, 9-годишна котка, порода турска ангора- една от древните дългокосмести породи котки. Идва във Видин, когато е на една година, случайно и уж за кратко време, но Краси Хараламбова се влюбва в нея от пръв поглед: "Малкият син се прибира и влиза с клетката и от клетката се показва това животинче. Тя беше може би на половината- по..

публикувано на 12.10.18 в 16:45