Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как е най-изгодно да се отопляваме

Снимка: Радио ВИДИН

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло?

Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според възможностите си:

"На парно се отоплявам. Като ни дотежи, ще пуснем климатика. Той ще отиде толкова, колкото и въглищата, 90 лева на месец, 90 лева и за климатик, ама той ще отоплява една стая. То е хубаво сега с пелетите, но да преправим котела ще ни трябват 3000 лева... С климатик, по удобно е, по-чисто е. С два климатика, аз съм в гарсониера. Зимните месеци плащам до 140 лева... Аз съм на климатик. Лятото правя икономия и не харча много ток и тия икономии ги ползвам зимата, за да плащам тока. С тия пенсии едвам живеем... На ток, с климатици, защото според мен е приятна температурата... По-топло ни е с климатик. Когато отсъстваме го гасим... Нямаме възможност за пелети, тия уредби са скъпички... Аз съм на парно, направено. Излиза ми не по-малко от 1300 лева... На пелети, с камина, трета година. Много по-удобно е и по-практично. Малко се оскъпява в сравнение с въглищата. Ако е било с въглища 1000 лева, с пелети ще бъде 1100-1200, зависи. Камината може да работи само с дървени пелети. На сезон отиват към 3 тона. Миналата година бяха 350 лева за тон..."

СнимкаВсе още голяма част от хората използват твърдо гориво за отопление- печки, камини, парно. Проверихме в една от търговските бази във Видин има ли търсене, колко и какво зареждат видинчани.

"В момента интерес има, но най-сериозно и най-силно пазарът работи през юли и август. Пазарът е спокоен, но в отрицателния смисъл. Досега в предните години в летния период цените чувствително падаха. Докато последната година, както на пелетите, така и на въглищата, цените в летния период се задържаха. Дървата нямат промяна от миналата година. Сериозната промяна настъпи, когато се получи интерес от Румъния за дърва и започнаха да се изнасят за Румъния. Тогава цената подскочи нагоре и сега се задържа. Ето, при нас нарязаните и нацепените, кубикът е 85 лева", каза  Валери Василев, управител на търговска база "Хена".

Очаква се увеличение на цените на въглищата с 10-20 лева, защото има неяснота как ще стигат въглищата до дунавските градове. Има голяма вероятност да пристигат до морските пристанища, което ще доведе до допълнителен превоз до по-отдалечените градове.

СнимкаАнгел Димитров е управител на "Aнгел Клима" -фирма, която се занимава с доставка, монтаж и ремонт на всички видове климатична техника. Казва, че има тенденция все повече видинчани да минат на отопление с климатици:

"Хората просто са си направили сметката- не искат да палят, не искат да носят дърва и въглища."

На климатиците е необходимо да се прави ежегодно профилактика, защото така се пести енергия. Новите, които се пускат на пазара са най-икономични. Когато си купуваме климатик, трябва да гледаме да е под един киловат разходът, съветва специалистът.

"Съответно по-скъпите климатици са по- хубави."


През зимата е най- добре климатикът да не се гаси, а да се оставя постоянно да работи.

СнимкаОтоплението с камини и котли, които работят с пелети, навлиза все повече в домакинствата. Предпочитано е защото е по-чисто, целият цикъл по запалване, поддържане на определената температура и гасене е автоматичен, така щадим и околната среда. Йоан Христов е ръководител на отдел "Горелки" на видинска фирма "Команд", която произвежда котли, камини, горелки за отопление с пелети и биогориво.

"В началото на отоплителния сезон има голям интерес. Всеки гледа да спести някой лев и да не се занимава с хамалогията на въглищата и дървата. Далеч по-икономично е, ако системата е изградена правилно. Все едно си на централно парно- натискаш копчето и след 15 минути ти е топло."

Дървените пелети са по-хубави, правят по-малко пепел и са по-калорични. Слънчогледовите пелети са по-нискокалорични, от дървените, но пък за сметка на това цената е два пъти по-ниска.


В крайна сметка, няма еднозначно мнение, по въпроса има ли евтино отопление. Едни залагат на удобството, което осигурява климатикът, други- на уюта от топлината, която осигурява отоплението с дърва. Всеки сам избира как ще се отоплява, главно според портфейла си...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08