Първи изяви на "Млад еколог" в село Владимирово

Снимка: ПГТ- Владимирово

В село Владимирово, община Бойчиновци, се проведе съвместна екоинициатива- на библиотеката при местното читалище "Нов живот - 1900", ученици от Професионална гимназия по транспорт "Владимир Петков Минчев" и танцьорите от детска танцова формация "Хорце".

Библиотеката при читалището участва в игра на Гората.бг и спечели дръвчета, разказа библиотекарят Йорданка Иванова:

"Пристигна първата награда, която включваше указания за засаждане, саксийки с подложки, тор и семена за засаждане. След това друга изява имаше- летен дъб благотворително раздаваха от Нови хан доброволци. Ние се радваме, че и там спечелихме."

Така се ражда идеята да направят клуб "Млад еколог" с участието на деца от гимназията със специалност "Механизация на селското стопанство" и танцьорите от детската танцова формация.

В библиотеката са посадили жълъдчетата, а в двора на читалището- дръвчетата.

Ръководител на детска танцова формация "Хорце" е Зорница Карчева:

"Аз гледам да е интересно за децата. Освен, че ги засаждаме дърветата, мотивирам децата да знаят и интересни факти за самите растения, които засаждаме."

Снимка: ПГТ- ВладимировоОт конкурса на Гората.бг чакат и още фиданки, които ще посадят в двора на гимназията.

Директор на Професионална гимназия по транспорт "Владимир Петков Минчев" в село Владимирово е Цанка Карчева. Тя обясни, че за учениците е било интересно да участват в новия клуб "Млад еколог". Децата са от специалност "Растениевъдство" и не за първи път залесяват фиданки- през пролетта на миналата година, по покана на Горското стопанство в Монтана са помогнали в засаждането на млади тополи в района на селото, близо до река Огоста.

"Тази година в клуба се включиха и новите ни ученици в 8 клас по тази специалност. Интересът беше голям, нямаше нужда да ги провокираме или подтикваме. По- големите ни ученици помогнаха за подготовката на терена", заяви Цанка Карчева.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02

В "Музикална зона": Тоше Проески- Балканският ангел

Той е най-познатият македонски певец, и един от най- обичаните на Балканите. Това, че Тоше Проески е бил гениален певец и творец, е само минимална част от нещата, заради които е наречен „балканският ангел“. Той е бил най-младият посланик на УНИЦЕФ в света и на 26 години става носител на наградата „Майка Тереза“ за безбройните си благотворителни концерти..

публикувано на 15.04.19 в 09:41

"Неделник" от 14 април 2019 година

Ето го новият "Неделник" брой 253- ти! Преглеждаме старите вестници и поемаме към интересните теми. За начало ще продължим разходката си в отдел "Екзотика" в Регионалния природонаучен музей в Пловдив за да разберем от Александър Петров още интересни неща за пеперудите. В часа на "Ние от Северозапада" се пригответе за весели хора,..

публикувано на 14.04.19 в 13:05

Покаянието извисява човека до Бога

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска . "И тъй, умъртвете земните си членове, сиреч пороците: блудство, нечистота, страст, лоша..

публикувано на 14.04.19 в 08:00

20 години Младежки парламент Враца

Първият у нас ученически общински съвет е учреден във Враца преди 20 години. Годишнината ще бъде отбелязана с тържествена вечер в петък в Младежкия дом в града. Празникът ще срещне настоящия екип на младежкия парламент с бивши участници в тази структура. Какво представлява тя и как успява да фокусира вниманието на учениците в града вече две..

публикувано на 12.04.19 в 15:25