Първи изяви на "Млад еколог" в село Владимирово

Снимка: ПГТ- Владимирово

В село Владимирово, община Бойчиновци, се проведе съвместна екоинициатива- на библиотеката при местното читалище "Нов живот - 1900", ученици от Професионална гимназия по транспорт "Владимир Петков Минчев" и танцьорите от детска танцова формация "Хорце".

Библиотеката при читалището участва в игра на Гората.бг и спечели дръвчета, разказа библиотекарят Йорданка Иванова:

"Пристигна първата награда, която включваше указания за засаждане, саксийки с подложки, тор и семена за засаждане. След това друга изява имаше- летен дъб благотворително раздаваха от Нови хан доброволци. Ние се радваме, че и там спечелихме."

Така се ражда идеята да направят клуб "Млад еколог" с участието на деца от гимназията със специалност "Механизация на селското стопанство" и танцьорите от детската танцова формация.

В библиотеката са посадили жълъдчетата, а в двора на читалището- дръвчетата.

Ръководител на детска танцова формация "Хорце" е Зорница Карчева:

"Аз гледам да е интересно за децата. Освен, че ги засаждаме дърветата, мотивирам децата да знаят и интересни факти за самите растения, които засаждаме."

Снимка: ПГТ- ВладимировоОт конкурса на Гората.бг чакат и още фиданки, които ще посадят в двора на гимназията.

Директор на Професионална гимназия по транспорт "Владимир Петков Минчев" в село Владимирово е Цанка Карчева. Тя обясни, че за учениците е било интересно да участват в новия клуб "Млад еколог". Децата са от специалност "Растениевъдство" и не за първи път залесяват фиданки- през пролетта на миналата година, по покана на Горското стопанство в Монтана са помогнали в засаждането на млади тополи в района на селото, близо до река Огоста.

"Тази година в клуба се включиха и новите ни ученици в 8 клас по тази специалност. Интересът беше голям, нямаше нужда да ги провокираме или подтикваме. По- големите ни ученици помогнаха за подготовката на терена", заяви Цанка Карчева.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
В училището в село Селановци се учат на човечност

Денят на толерантността в община Оряхово

С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва..

публикувано на 16.11.18 в 17:45

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20-30 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно". Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към..

публикувано на 16.11.18 в 14:30

Община Ново село има готовност за зимата

Лятото тази година продължи по-дълго и даде възможност на хората да привършат подготовката за зимата . Невралгични за община Ново село са пътищата и по-точно участъците с навявания, които откъсват от околния свят две села – Ясен и Винарово. Ето защо бе обърнато внимание на общинските пътища, за които е осигурено опесъчаване. Изрязани са и..

публикувано на 16.11.18 в 11:36

Във Видин отново ще излязат на протестно автошествие

На протестно автошествие ще излязат в неделя граждани във Видин . Организират се в социалната мрежа. Срещу какво е недоволството и какви са искания, обяснява Вартан Папикян: „Искаме да не се увеличават данъците, да не се повишава „Гражданска отговорност“, да се повишават цените на горивата, на хляба, на всичко и да си ходят. Да..

публикувано на 15.11.18 в 18:37

В частен приют ще се грижат за бездомните кучета във Враца

Във Враца сдружението за защита на животните "Енимъл хелп" е закупило частен имот в село Веслец, който трябва да приведе във вид, съгласно изискванията на българското законодателство, за да изгради на мястото приют. И въпреки че публикуват в интернет информация кога и от какви материали и труд имат нужда, доброволци не се отзовават и жените от..

публикувано на 15.11.18 в 16:44