Първи изяви на "Млад еколог" в село Владимирово

Снимка: ПГТ- Владимирово

В село Владимирово, община Бойчиновци, се проведе съвместна екоинициатива- на библиотеката при местното читалище "Нов живот - 1900", ученици от Професионална гимназия по транспорт "Владимир Петков Минчев" и танцьорите от детска танцова формация "Хорце".

Библиотеката при читалището участва в игра на Гората.бг и спечели дръвчета, разказа библиотекарят Йорданка Иванова:

"Пристигна първата награда, която включваше указания за засаждане, саксийки с подложки, тор и семена за засаждане. След това друга изява имаше- летен дъб благотворително раздаваха от Нови хан доброволци. Ние се радваме, че и там спечелихме."

Така се ражда идеята да направят клуб "Млад еколог" с участието на деца от гимназията със специалност "Механизация на селското стопанство" и танцьорите от детската танцова формация.

В библиотеката са посадили жълъдчетата, а в двора на читалището- дръвчетата.

Ръководител на детска танцова формация "Хорце" е Зорница Карчева:

"Аз гледам да е интересно за децата. Освен, че ги засаждаме дърветата, мотивирам децата да знаят и интересни факти за самите растения, които засаждаме."

Снимка: ПГТ- ВладимировоОт конкурса на Гората.бг чакат и още фиданки, които ще посадят в двора на гимназията.

Директор на Професионална гимназия по транспорт "Владимир Петков Минчев" в село Владимирово е Цанка Карчева. Тя обясни, че за учениците е било интересно да участват в новия клуб "Млад еколог". Децата са от специалност "Растениевъдство" и не за първи път залесяват фиданки- през пролетта на миналата година, по покана на Горското стопанство в Монтана са помогнали в засаждането на млади тополи в района на селото, близо до река Огоста.

"Тази година в клуба се включиха и новите ни ученици в 8 клас по тази специалност. Интересът беше голям, нямаше нужда да ги провокираме или подтикваме. По- големите ни ученици помогнаха за подготовката на терена", заяви Цанка Карчева.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Енрико Масиас в "Музикална зона"

  Енрико Масиас е френски певец и актьор от еврейски произход. Роден е във френски Алжир през 1938 година. Рожденото му име е Гастон Гренасиа. Започва да пее и свири още на 15 годишна възраст. По-късно работи като учител и продължава музикалната си кариера. В началото на 60-те положението става опасно и непоносимо поради войната за независимост на..

публикувано на 21.01.19 в 09:44

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00

Благодарността е придобивка, която трябва да украсява нашите взаимоотношения

Неделята, в която се намираме днес е утвърдена като Дванайсета неделя след Неделя подир Въздвижение – на десетте прокажени . Това означава, че богослужебният ред ни предлага Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че когато Иисус Христос отивал..

публикувано на 20.01.19 в 08:00

Социализацията- важен момент за хората с интелектуални затруднения

Желанието да помогнат на собствените си деца преди почти 30 години събира родители от Видин с обща съдба. Създават Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения , което е сред първите в страната. Част е от мрежата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и сега предлага социални услуги в Дневен..

публикувано на 18.01.19 в 17:35

Възпитават ли "възпитателните" шамари

Тормозът над най-малките и невинни създания е изключително сериозен проблем, значимостта на който се определя, както от неговото разпространение, така и от тежките последици, които може да окаже върху детското развитие.  Именно този проблем се оказва и един от основните, с който се сблъскват немалко малчугани и в нашата мила родина...

публикувано на 18.01.19 в 17:30

Симона Стойкова представя стихотбирката си "Малка тишина"

Симона Стойкова ще представи дебютната си стихосбирка "Малка тишина" във Видин . Събитието ще се състои в 17:30 ч. в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  "Започнах да пиша на 12-13-годишна възраст, но не съм търсила поезията, тя сама ме намери" , каза в "Цветовете на деня" младата..

публикувано на 18.01.19 в 17:01