Монтана взима мерки за по-чист въздух

Снимка: Любо Андреев

Сменят печките на твърдо гориво с газови котлета. Община Монтана търси финансиране с пари от Европа. Целта е да се намали замърсяването на въздуха.

Община Монтана приключва изпълнението на проект „Разработване на Комплексна програма за качество на атмосферния въздух по показателите фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на община Монтана“. Предоставената безвъзмездна финансова помощ за проекта е на стойност близо 183 000 лева, от които 155 000 лева са от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а останалите от държавния бюджет, поясни кметът Златко Живков:

"Програмата ще допринесе за постигане на една от стратегическите цели, а именно- опазване на околната среда и човешкото здраве."

Близо 97 на сто от замърсяването на въздуха е от фини прахови частици, което се получава от отоплението на твърдо гориво. Малко над 2% се дължи на изгорелите газове от автомобилите и под 1% се пада на промишлеността, съобщи Яна Кирилова от екипа на проекта:

"Фините прахови частици произхождат от природни или антропогенни източници."

Изработената комплексна програма за качество на атмосферния въздух на община Монтана е за периода 2019-2023 г. В този период се планират адекватни към местните условия мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Община Монтана подготвя проекти по програма “Лайф” и Оперативна програма “Околна среда” за прилагане на конкретни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. 60% от домакинствата в града се отопляват на твърдо гориво и фините прахови частици са в пъти над нормата през зимата. 3500 домакинства ще могат да сменят печките на твърдо гориво с котлета на природен газ или пелети, съобщи заместник кметът на община Монтана Диман Георгиев:

"Самият начин и механизъм на подбор ще бъдат уточнени през 2019 година... Това са директни субсидии на домакинствата... връщат стара печка и получават уред с екологичен дизайн."

По проекта се предвижда да има две мобилни станции, които да следят денонощно качеството на атмосферния въздух. 
Вижте още

Превишената скорост е най-честото нарушение на водачите на МПС във Видинско през месец май

36 пътнотранспортни произшествия са възникнали по пътищата в област Видин през мeсец май. Загинали няма, ранени били седем души. 24 от катастрофите са станали в населени места. 245 акта и 730 глоби по фиш съставили пътните полицаи за нарушения по Закона за движение по пътищата.  "В сравнение със същия период на 2018 година, ПТП-та са намалели, но..

публикувано на 16.06.19 в 15:34

Шофьори от Селановци с нарушения зад волана

Три жени бяха хванати в нарушения през почивните дни в оряховското село Селановци, съобщиха от полицията във Враца. Срещу Г.М. е образувано бързо производство, след като автопатрул я спипал да кара пияна. Шофьорката била спряна за проверка малко преди 4 часа сутринта в неделя от униформени служители, които констатирали след тест с дрегер, че е..

публикувано на 16.06.19 в 14:05

Подобряват сигурността на електрозахранването в Северозапада

Над 5 милиона ще вложи ЧЕЗ разпределение за подобряване сигурността на електрозахранването в област Враца , съобщават от пресцентъра на дружеството. Компанията ще инвестира и в започнатото по-рано преустройство на мрежата и присъединяване на Община Роман към подстанция Роман, с цел повишаване качеството на захранването в района. Над 20 хиляди ще..

публикувано на 16.06.19 в 13:43

Моторист загина при катастрофа в Манастирище

Мъж на 29 години загина на място при зловеща катастрофа, станала в събота във врачанското село Манастирище. Според полицията, инцидентът е станал малко преди 10 часа на кръстовище в населеното място, когато управляваният от Цони Цонов мощен мотор се забил в лек автомобил, собственост на 54-годишен софиянец. При удара мотористът е загинал на..

публикувано на 16.06.19 в 11:38

Петдесетница е - Рожденият ден на Христовата църква

Православната църква чества един от големите си празници - Петдесетница . На петдесетия ден след Христовото Възкресение, Светият Дух, във вид на огнени езици, слязъл върху светите апостоли и ги дарил с Божествената си благодат. От древни времена празникът се смята за рожден ден на църквата. "Петдесетият ден след Възкресение Христово. На самия..

публикувано на 16.06.19 в 08:08

Продължава кампанията "Северозапазване"

Приключи вторият етап на кампанията "Северозапазване" в град Кула, която цели възстановяване на градския парк. "Сега третият етап предстои. Почти всичко е окосено, изчистено, сухите дървета са изрязани. Сложени са вече нови пейки и кошчета съвместно с Община Кула. Боядисали сме съоръженията. Изчистили сме пясъчниците. Предстои слагане на..

публикувано на 15.06.19 в 17:55

"Село назаем" за четвърти път в Долни Вадин

Стартира набирането на доброволци за "Село назаем". Инициативата ще се проведе за четвърта поредна година в село Долни Вадин, община Оряхово. Една основна група от 10 човека ще живее със селото 5 дни, други доброволци на по- малки групи ще помагат на местното читалище. "Много ни се иска да направим и втора група, ако намерим финансиране, но..

публикувано на 15.06.19 в 17:37