Монтана взима мерки за по-чист въздух

Снимка: Любо Андреев

Сменят печките на твърдо гориво с газови котлета. Община Монтана търси финансиране с пари от Европа. Целта е да се намали замърсяването на въздуха.

Община Монтана приключва изпълнението на проект „Разработване на Комплексна програма за качество на атмосферния въздух по показателите фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на община Монтана“. Предоставената безвъзмездна финансова помощ за проекта е на стойност близо 183 000 лева, от които 155 000 лева са от Кохезионния фонд на Европейския съюз, а останалите от държавния бюджет, поясни кметът Златко Живков:

"Програмата ще допринесе за постигане на една от стратегическите цели, а именно- опазване на околната среда и човешкото здраве."

Близо 97 на сто от замърсяването на въздуха е от фини прахови частици, което се получава от отоплението на твърдо гориво. Малко над 2% се дължи на изгорелите газове от автомобилите и под 1% се пада на промишлеността, съобщи Яна Кирилова от екипа на проекта:

"Фините прахови частици произхождат от природни или антропогенни източници."

Изработената комплексна програма за качество на атмосферния въздух на община Монтана е за периода 2019-2023 г. В този период се планират адекватни към местните условия мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Община Монтана подготвя проекти по програма “Лайф” и Оперативна програма “Околна среда” за прилагане на конкретни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. 60% от домакинствата в града се отопляват на твърдо гориво и фините прахови частици са в пъти над нормата през зимата. 3500 домакинства ще могат да сменят печките на твърдо гориво с котлета на природен газ или пелети, съобщи заместник кметът на община Монтана Диман Георгиев:

"Самият начин и механизъм на подбор ще бъдат уточнени през 2019 година... Това са директни субсидии на домакинствата... връщат стара печка и получават уред с екологичен дизайн."

По проекта се предвижда да има две мобилни станции, които да следят денонощно качеството на атмосферния въздух. 
Вижте още

Снимката на 20 септември 2019 година

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство посетиха Пречиствателната станция за отпадъчни води, която е завършена изцяло. Подписан е и Протокол Образец16 от Държавна приемателна комисия. Работна група в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще решава проблема с фалшивите болнични.  По данни на..

публикувано на 20.09.19 в 18:21

Готова е пречиствателната станция във Видин (видео)

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство посетиха Пречиствателната станция за отпадъчни води, която е завършена изцяло. Подписан е и Протокол Образец16 от Държавна приемателна комисия, обясни кметът: "Реално вече с всички необходими документи и всички процедури. Пречиствателната станция за отпадъчни води е в завършен вид. Предстои..

публикувано на 20.09.19 в 17:55

Обновиха най-натоварената индустриална улица в Монтана

До края на септември ще приключи ремонтът на улица "Индустриална" в Монтана, определян като едно от предизвикателствата на строителния сезон, съобщиха от Община Монтана. Днес кметът Златко Живков премина с журналисти по трикилометровото трасе, което  е почти завършено. В момента се преасфалтират подходите на перпендикулярните улици към него...

публикувано на 20.09.19 в 17:28

До неделя приключва евтаназирането на прасетата в Новоселци

Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания проведе заседание, във връзка с констатирания случай на заболяването Африканска чума по свинете в индустриален свинекомплекс в с. Новоселци, съобщиха от Областна администрация Видин.  "Продължава евтаназирането на свинете от фермата в Новоселци. Работи се в..

публикувано на 20.09.19 в 17:14

В Лом протестират заради недовършен път

Граждани на Лом протестират заради недовършения ремонт на ул."Софийска" в квартал "Младеново", която е главният път от Лом за София и Монтана. Пътят е разбит- сигнализира Станка Младенова от Лом: "В началото на юли започнаха да ремонтират. Къртиха, насипваха, слагаха нови бордюри, тротоарите ги накъсаха, не може да се ходи по тях и това докъм..

публикувано на 20.09.19 в 16:34

Деца от Мездра са срещнаха с пожарникари

По инициатива на библиотеката пред сградата на градското читалище в Мездра се състоя среща на деца и служители от Служба за пожарна безопасност и защита на населението Мездра. Интересът на децата беше огромен, каза  старши начален учител Венета Чобова-   класен ръководител на 3 клас при СУ "Иван Вазов":  "Това са деца от трети клас, решихме..

публикувано на 20.09.19 в 16:27

Последно заседание на общински съвет - Видин

Последното заседание на общински съвет - Видин  за мандат 2015-2019 година се проведе днес.  В дневния ред бяха заложени 11 точки за разглеждане. В началото на общински съветници от БСП отправиха питането си към кмета кое е наложила преместването на учениците от "Цар Симеон Велики" в други училища и има ли решение на Общински съвет Видин за това...

публикувано на 20.09.19 в 14:17