Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Въведение Богородично и Ден на християнското семейство

| обновено на 21.11.18 в 08:16

Днес, 21-ви ноември, се чества големият християнски празник Въведение Богородично, назоваван "предвестник на Божието благоволение към хората". Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж. За същността на днешния ден разказа отец Илия от Видинска епархия:

"Това е голям Богородичен празник, който се свързва с въвеждането на светата владичица Богородица и Дева Мария, която е била на 3-годишна възраст, в Йерусалимския храм. От 1929 г., с решение на Светия Синод на Българската православна църква, празникът Въведение Богородично е определен и като Ден на християнското семейство и православната младеж. По този начин родителите трябва да взимат пример от родителите на Света Богородица - светите праотци Йоаким и Анна. Ние също трябва да въведем малките в храма и да ги възпитаваме в християнски добродетели, да четем Библията и да израстваме духовно, утвърждавайки се в Бога."

По традиция в този ден цялото семейство се събира заедно. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба.

Врачанският митрополит Григорий ще посети детска градина, училище и поправителен дом на празника Въведение Богородично.

Денят на християнското семейство ще отбележат днес в Дунавци, община Видин. В 8:30 в местната църква ще бъде отслужена литургия. 

"Празник за всички християнски семейства. Литургията в църквата започва в 8:30 и ще продължи около час време. В салона на кметството сме организирали на гражданите, ще има програма на децата от детската градина и на децата от гимназията по селско стопанство", съобщи кметът Димчо Скорчев.

Тържествена среща между жителите на Дунавци ще се проведе в събота, добави Димчо Скорчев:

"По случай този празник сме предвидили и вид веселба, която отложихме за събота. Към момента са записани над 60 души. Става въпрос за тържество, което отново ще е в салона на кметството. Събота в 12 часа."

Деца от детска градина “Звънче” в Бойчиновци пресъздават Въведение Богородично. Събитието започва в 17.30 часа. Тържеството ще се проведе в салона на читалище “Възраждане” в центъра на Бойчиновци. 

“За първи път отделяме голямо внимание на празника. Салонът е отоплен, след монтирането на климатици, и децата ще зарадват своите родители, баби и дядовци в уютна обстановка”, съобщи секретарят Валери Начев. Читалището е на 86 години и за първи път предлага толкова добри условия за самодейците. 

“На 1 ноември,  заедно с възпитаници на местното училище, отбелязахме Деня на народните будители. Подготвяме и прояви за Коледа и Нова година”, допълни Начев.

Под формата на седянка в град Кула ще отбележат днес Деня на християнското семейство. Началният час е от 17 часа в читалище "Просвета".

В Белоградчик вече е традиция честването на празника. Както всяка година той се организира от Видинска света митрополия и Община Белоградчик. Чест за града е присъствието на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, който ще изнесе тематична беседа в началото на тържеството. След него и кметът на общината Борис Николов ще поздрави присъстващите със светия празник. Честването ще продължи с прожектирането на два филма на режисьора и оператор от Видеоклуб „Ведерник” към НЧ „Развитие 1893” Симеон Симеонов. Първата късометражна продукция – „Храмът”, е посветена на църквата „Свети великомъченик Георги Победоносец” в града. С него Симеон Симеонов е награден с втора награда от фестивала в гр. Попово и само преди броени дни с още една втора награда от Фестивала на алтернативното кино, проведен в Белоградчик. Вторият филм -"Прекършена обич", е носител на първа награда от фестивала в Белоградчик. Чрез образите на два гълъба, той разказва за силата на любовта и верността, която продължава и след смъртта. За първи път по време на културно – музикалната програма във втората част на тържеството Мъжкият камерен хор „Белоградчик” ще изпълни църковни песнопения. За пръв път ще се изяви на читалищната сцена и фолклорната самодейна формация „Рамонда”. В програмата ще вземат участие и деца от школата по народни танци към Детски комплекс. Литературен клуб „Георги Савчев” също ще се представи с тематични стихове на местните творци. Тържеството ще се състои от 17.00 часа в салона на читалището. И да не забравяме, че това е денят, в който малките деца посещават църква за първи път и се въвеждат от родителите си в света на християнското вероизповедание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинското село Антимово е домакин на международен фолклорен фестивал

В село Антимово, община Видин, днес започна 14-ото издание на кулинарния и фолклорен фестивал "Гергьовден". В първия ден на фестивала се представят 12 кулинарни и 18 фолклорни състава.  В кулинария конкурс се включи и кметът на Калафат Дорел Митулецу, който приготви гулаш и рибена чорба. Жури в състав Ангел Ангелов, Цветан Дочев и Мария Иванова..

публикувано на 04.05.24 в 14:10

Наредба насърчава инвестициите в община Лом

Общинският съвет в Лом прие на свое редовно заседание Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в общината и издаване на сертификат клас „В”. С приемането на наредбата се очаква да се насърчат производства и услуги с висока добавена стойност и да се повиши регионалната икономическа активност, което е предпоставка за откриването на нови..

публикувано на 04.05.24 в 13:30

Дариха храни за Великден на социално слаби от Враца и Монтана

Сдружението "Благотворни приятели" от Враца и Монтана реализира поредна си дарителска акция. В навечерието на Великден бяха зарадвани десет социално слаби семейства от пет населени места в общината и град Враца, както и 35 възрастни хора от дома за стари хора в село Горна Вереница, община Монтана. Пакетите за семействата във врачанско съдържат..

публикувано на 04.05.24 в 13:08

Изгоря къща от незагасена цигара

Хвърлена незагасена цигара на килим на пода на стая, от пиян мъж, доведе до пожар в къща в село Игнатово. Въпреки намесата на огнеборци от Лом къщата е изгоряла напълно. Сигналът за пожар в къща във вълчедръмското село Игнатово е подаден на телефон 112 малко преди 22 часа на 2 май. Веднага на място пристигнал екип с пожарникари от Лом, които..

публикувано на 04.05.24 в 12:15

Великденски пакети получиха възрастни хора от община Бойница

70 възрастни хора с ниски доходи бяха подпомогнати за Великден в община Бойница. Преди Възкресение Христово общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов и доброволци от сдружение "Северозапазване" занесоха дарението. "В навечерието на Великден като част от нашата кауза за обръщане на внимание на хората с ниски доходи и..

публикувано на 04.05.24 в 11:51

Допълнителни курсове на градския транспорт във Враца за празниците

Във Враца осигуряват допълнителни курсове на градския транспорт по време на Великденските празници, съобщиха от местната управа. Идеята на местната власт е да даде възможност на повече хора да отдадат почит на своите близки, които вече не са сред тях.  Във връзка с множество запитвания към "Тролейбусен транспорт", Община Враца уведомява жителите и..

публикувано на 04.05.24 в 09:20
Румен Христов

Румен Христов е водач на листа на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори за Монтана

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен избирателен..

публикувано на 04.05.24 в 08:27