Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как и къде празнуваме Коледа и Нова година?

Снимка: Светослав Цветанов

Наближават Коледните и Новогодишните празници. Повечето от хората отбелязват Бъдни вечер и Коледа традиционно- със семейството. За Нова година обаче има няколко разпространени варианта за празнуване- в заведение, на гости, в атрактивен курорт или в чужбина. Къде и как ще празнуват хората от Северозапада е темата в "Посоките на делника".

Да отидеш на заведение е един от вариантите. Преценяваш си с какви средства разполагаш и си правиш резервация. Това могат да си го позволят хора, които нямат ангажимент към малки деца или ако има кой да ги гледа. В ресторанта всичко ти е готово и няма нужда, както у дома, да приготвяш празнична трапеза. Ако сте и голяма компания, купонът е гарантиран. С атрактивни оферти за Коледа и Нова година всяко заведение примамва клиенти. Осигуряват певци, състави, атрактивни диджей, шоу програми и какво ли не още, за да привлекат клиенти. Това е в големите градове, а как стоят нещата в по-малките, провери Виктория Топалска, като разговаря с Вилма Пламенова управител на ресторант в Оряхово :

"Почти няма интерес. Намалява всяка година...Има банкети...Куверти не съм определила още..."

Повече от месец ни дели от настъпването на новата 2019 година, а местата в заведенията във Враца за новогодишната нощ са кът- показа проверката на Жоро Александров. Куверти от 75 до 125 лева не плашат врачани, които явно вече са се поевропейчили и предпочитат да изкарат незабравима вечер в ресторант, вместо у дома, да отброят последните секунди от старата и да вдигнат тост с шампанско в чест на новата година.

Математици пък посветиха две седмици на това да разберат как коледният ден може да е идеален и стигнаха до извода, че най-важното е телевизорът да бъде изключен, съобщи в. "Дейли мейл”. Сложното уравнение извежда три прости правила - без мобилни телефони, видео игри и телевизия. Те пречат на семейните разговори и с тях вместо специален, денят ще бъде съвсем обикновен. Някой може да се почувства пренебрегнат, да си помисли, че върши толкова много работа напразно. Д-р Тим Рен и Иън Шепърд, които изведоха формулата, твърдят, че тя е ефикасна 99,9 процента. Ведрото настроение на Коледа обаче може да бъде помрачено от татковци, които се държат "дразнещо оптимистично, пускат шеги и смущават околните", независимо дали семейството следва формулата.

"Коледа е един от малкото поводи роднините да се съберат, понякога само веднъж годишно и често по задължение. Очакванията са високи, обикновено има алкохол и всички са уморени, физически или емоционално. Това гарантира избухлив коктейл. Формулата ни осигурява начин за избягване на 99,9 % от неизбежните спорове или дребни дрязги, които могат иначе да се появят”, обяснява Иън Шепърд.

В Монтана също са готови за празниците, коментира Любо Андреев: "По традиция десетки жители на Монтана посрещат Нова година на централния площад "Жеравица" на чаша червено вино, баница и кръшно Дунавско хоро...В Монтана почти няма свободни места по заведенията за новогодишната нощ...В курортното градче Вършец също почти няма места, а така е и в Берковица, където има къщи за гости.. "
 
Покрай блясъка на модерната Коледа в големия град, мнозина са забравили онази, автентичната Коледа, която все още живее в българското село и която пази изконните традиции на празника. Коледата на село винаги е нещо по- различно. Всичко на трапезата е произведено през годината. В подготовката за празниците се включват всички от семейството. Валери Димов живее със семейството си в София, но на Коледа винаги е в монтанаското село Стубел, където живеят родителите му:

"Това си ни е традиция да се събираме там на село. По рано с баба и дядо, сега с майка ми и баща ми... Пазим традициите за Бъдни вечер, когато е и постната вечеря. На Коледа вече празника е друг... Коля се прасето и от първото месо се готвят гозби за колячите...Не сменям Коледата на село с това да отида на друго място..."

Като говорим за Коледа на село знаете ли кое е селото на Дядо Коледа?

Рованиеми се казва. Рованиеми е смятан за входната врата към Лапландия - известна с населяващите я, преди номадски племена сами /някога широко известни като лапландци/ - и към финландския Арктически кръг, територията на Дядо Коледа. Можете да си направите снимка с по един крак от двете страни на Арктическия кръг. Селото на Дядо Коледа е такова, каквото всяко дете винаги си е представяло, че е- снежна зимна страна на чудесата с един добродушен старец, който всеки ден се грижи за тях. Неговата работилница и помагачи показват как се справя той, докато пощенската станция е изложила част от 600 000-те писма, получавани всяка година от цял свят, от които около една трета получават отговор.

Е, Коледата в българското село обаче е по- различна, но неустоима. С познатите аромати на горяща печка и вкусните ястия, с парещия студ навън и с очакването всички да седнат заедно на масата.

Празнуването на Коледа е един прекрасен повод да се съберем с близките, роднините и тези, които обичаме най-много и да прекараме малко приятни моменти с тях, без да ни се налага да мислим за работа и проблеми. Снегът навън, топлите искри от огъня в семейното огнище, но най-вече това, че всички ние сме заедно, ни кара да се радваме на празника като деца. Видинчани предпочитат уюта на дома пред заведенията показа анкета:

"У дома ще празнувам. Там ни по- добре...Семейно в къщи...Няма и пари за заведения...Със съученици се събираме да празнуваме, но на Коледа съм си у дома..."

Една друга гледна точка ни предлага писателят Николай Фенерски в разказа си "Коледа-моледа". В него има много истини. "Единственото хубаво в тези периоди от календара е, че имаш възможност да се събереш с всички роднини от близо и далече и да се изпокарате накрая на воля", казва той. Четете внимателно и преценете дали разпознавате някого:

"Предусещате ли задаващата се лудост? Истерията, която ще обсеби всички психически податливи и средностатистически безкритични консуматори. Диктатурата на консумариата бе установена и у нас със страшна сила, няма да се делим от цивилизования свят я. Играем по свирката на капиталистите и питаме за още. И ако в политическия спектър на обществения ни живот мантрата е "стабилност", в икономиката се говори единствено за "растеж". Те трябва да ни продават още и още боклуци. Ние сме длъжни да купуваме, дори да нямаме вече пари в джоба си. Нали има банки и стоки на изплащане. Още и още и още - докога? Къде е границата и кога ще настъпи колапсът? Без да съм икономист, съм убеден в неизбежността му. Такива са физическите закони. Не е възможно едно нещо само да нараства. И е напълно възможно в едно общество да има икономическа стабилност. Но тогава как ще ни манипулират господарите, как ще ни управляват и как ще ни контролират? Биха изгубили властта си над нас. Поради това им е необходима истерията, затова им е нужен "растежът". Ползата от него е чисто психологическа. А психе означава душа. Тоест, крадат души на едро. Чрез убеждаването на тези души в съществуването на "дедо Коледа", демек безкрайния растеж. Нова координатна ос измислиха, напълно виртуална. Старата с добрите стари ценности я крият.
Запалете си камината, сипете си вино или каквото там ви тегли, разположете се удобно на дивана, вземете си една канелена меденка с какао и се отдайте на клишето. Забравете, че този празник произлиза от точно определени събития в човешката история, защо ви е да се задълбочавате? Идете на концерта "Коледни камбанки", "Бяла Коледа" или нещо друго също толкова коледно звучащо, умилително, плитко и мизерно, хилете се без причина, важно е да бъдете позитивно настроени. И да харчите пари. Никой не иска от вас да ползвате ума си по предназначение. Твърде сложно е. Че било настъпвало 2019 година от нашата ера – каква пък е тая ера и защо точно наша да е? И кой казва точно коя година ще е? Не може ли да е 3019? Примерно. И кво е тва пр. Хр., сл. Хр.? Някакви неясни съкращения, които само ви съкращават животеца и времето за пазаруване, дебелеене и вдебиляване. Дишайте дълбоко, не прекалявайте с киселото зеле и сланината, че се вдига кръвно. А и кантарът май е счупен след празниците. Не показва вярно. Вие сте похарчили всичко, каквото можете и не можете да си позволите. Вашата обикновена радост е закупена и изконсумирана. До следващия път. До Деня на жената, Деня на влюбените, Деня на великденския заек, Деня на крокодила, на земеродното рибарче или който ден ни предложи телевизорът. Толкова да ми втръсна от всички тия дни всяка година, че ме хваща синдромът на Турет и почвам да пцувам неконтролируемо. Нареждам лоши думи за всички, които си мислят, че трябва да постъпваме точно така, че няма нищо лошо в тия "празници". Ай сиктир от вашия позитивизъм. Искам да съм негативен. Но да не съм холограма. И ако откажеш да им бъдеш марионетка, гледат на теб с презрение – кой си ти, бе? Ти нямаш пари, бе! Ти си нищожество! Но от всички тия дни най-омразни са ми зимните, щото се родеят с измисленото празнуване на настъпването на Нова година. Ква Нова година, като всичко си е същото. Ходим по планетата, цапаме я и един ден ни изтропват сандалите. Единственото хубаво в тези периоди от календара е, че имаш възможност да се събереш с всички роднини от близо и далече и да се изпокарате накрая на воля. Да се отпуснете и да развържете език. Тия сочни скандали не си ги давам за нищо на света. Само заради тях си струва да се празнува. Чакам ги с нетърпение. Щото как после да се сдобриш с някого, как да се прегръщате и да си прощавате, да плачете и да се обичате, ако преди това не сте си рекли всички доукрасени истини право в очите! Едно към едно."


Всъщност най- важното, което трябва да знаем е, че не всичко трябва да се върти около храната и напитките. Най- важното е да усетим празниците със сърцето си и да дарим щастие на близките си.

Весела Коледа и щастлива Нова година в аванс от нас!!!

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00