Законът за горивата и всеобщото недоволство

Снимка: БГНЕС
Отлагат с шест месеца влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, които са свързани с нефт и продукти от нефтен произход, познат като Закон за горивата. Новината дойде през вчерашния ден, а Законът трябваше да влезе в сила в края на януари.


Министърът на икономиката Емил Караниколов поиска отсрочката, за да се изчистят спорните текстове за условията за водене на регистър на лицата, които търгуват с горива. Срещу новия Закон за горивата се обявиха малки търговци, които смятат, че трудно ще изпълнят заложените изисквания и ще трябва да затворят.

Омбудсманът внесе жалба в Конституционния съд срещу Закона. Според Мая Манолова, той ще доведе до поскъпване на бензина.

Макар и с отлагане, проблемът остава нерешен, казва Людмил Иванов, собственик на бензиностанция във Видин.

 "Това отлагане ще ни помогне да се нагласим по изискванията на закона. Министър -председателят е учил и работил като пожарникар, сега продължава да работи по онази система, където види пламъче или дим, бърза да го изгаси, където има протест, решава проблема, където няма протести пробутват политиката на олигарсите", заяви с ирония Людмил.

Законът забранява зареждането с горива на превозни средства или извънпътна техника или механизация от мобилни бензиностанции. При нарушение на забраната се налага глоба или имуществена санкция от 20 000 до 200 000 лева.

Водачите са длъжни да зареждат с гориво само на бензиностанции, които разполагат с резервоари, трайно прикрепени към недвижим имот. За изпълнението на закона отговаря заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

Стефан Каменов е собственик на голяма бензиностанция край Видин, има и 7 -8 други по-малки обекти, които често в зимните месеци, по думите му, са губещи, но изпълняват социалната си функция. За Стефан Каменов Законът за горивата е изцяло лобистки.

"Пречим на големите, искат да ни няма, за да си останат само те, цените после отиват нагоре, защото нямат реални конкуренти", допълва той.

Припомняме, собственици на малки бензиностанции и превозвачи на горива в страната до вчера се подготвяха да протестират с поетапно блокиране на граници, с искане да не влиза в края на януари приетият Закон за горивата.

"Нашата борба е против този Закон, който ни пречи да съществуваме, нищо повече от това да си запазим хляба", заяви Димко Александров, член на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.19 в 09:33

"Неделник" от 15 септември 2019 година

"Неделник"брой 274 вече е на сайта. Златна и доматена есен. Вкусна. За начало преглеждаме старите вестници и се потапяме в историята. "Кириакодромион, сиреч Неделник" /или само "Неделник" или "Софроние"/ е първата печатна книга на новобългарски език. Съставена е от Софроний Врачански и издадена през 1806 г. в румънския град Римник /днес..

публикувано на 15.09.19 в 16:05

Представиха подкрепата от ЕС за инвеститори на форум в Ружинци

Как може да се използват възможностите за финансиране от Европейския съюз /ЕС/ представиха в община Ружинци експерти от Областния информационен център във Видин. Това се случи на Регионален инвестиционен форум, на който бе представен и заявеният инвеститорски интерес от Оле Андерсен- фермер от Дания, който ще прави модерна свинеферма до село Дреновец в..

публикувано на 13.09.19 в 17:55

На път към училището

В навечерието на новата учебна година ви предлагаме спомени от ученическите години на видинчанина Тодор Петров, започнал първи клас през 1946 година в родното си село Дълго поле, община Димово. Училището е носило името на светите братя Кирил и Методий. Построено е в долния край на селото с доброволен труд и средства на местните хора. "Две стаи..

публикувано на 13.09.19 в 11:20

"Резиденция баба"- как младежите видяха село Кошава

В "Еко свят" гостуваме във видинското село Кошава, което заедно със Синаговци и Неговановци, са домакини на инициативата "Резиденция баба" тази година.  Млади хора в продължение на 21 дни живеят в домове в тези села, а в края на престоя си- на 15 септември, ще споделят впечатленията си и ще предложат свои идеи, полезни за хората и за живота в тези..

публикувано на 12.09.19 в 15:53

"Неделник" от 8 септември 2019 година

Ето го новият "Неделник". Септември е. Време за грозде и за очакваното от него вино. Започваме със старите вестници с едни много любопитни факти от преди много години. Веселин Николов главният виновник и председател на Сдружението "Врачанска кореняшка среща" ни разказва за поредната такава. Тя се проведе миналата събота. Следва нещо..

публикувано на 08.09.19 в 13:27

"Резиденция баба" в Неговановци

Във видинското село Неговановци заедно с местни хора празника посрещат и петима младежи, които идват с мисия в Северозапада. Те са от доброволците, участващи тази година в инициативата на сдружение "Фабрика за идеи" "Резиденция баба". Домакини са също селата Кошава и Синаговци. Социално ангажирани млади хора в продължение на 21 дни са..

публикувано на 06.09.19 в 18:30