Законът за горивата и всеобщото недоволство

Снимка: БГНЕС
Отлагат с шест месеца влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, които са свързани с нефт и продукти от нефтен произход, познат като Закон за горивата. Новината дойде през вчерашния ден, а Законът трябваше да влезе в сила в края на януари.


Министърът на икономиката Емил Караниколов поиска отсрочката, за да се изчистят спорните текстове за условията за водене на регистър на лицата, които търгуват с горива. Срещу новия Закон за горивата се обявиха малки търговци, които смятат, че трудно ще изпълнят заложените изисквания и ще трябва да затворят.

Омбудсманът внесе жалба в Конституционния съд срещу Закона. Според Мая Манолова, той ще доведе до поскъпване на бензина.

Макар и с отлагане, проблемът остава нерешен, казва Людмил Иванов, собственик на бензиностанция във Видин.

 "Това отлагане ще ни помогне да се нагласим по изискванията на закона. Министър -председателят е учил и работил като пожарникар, сега продължава да работи по онази система, където види пламъче или дим, бърза да го изгаси, където има протест, решава проблема, където няма протести пробутват политиката на олигарсите", заяви с ирония Людмил.

Законът забранява зареждането с горива на превозни средства или извънпътна техника или механизация от мобилни бензиностанции. При нарушение на забраната се налага глоба или имуществена санкция от 20 000 до 200 000 лева.

Водачите са длъжни да зареждат с гориво само на бензиностанции, които разполагат с резервоари, трайно прикрепени към недвижим имот. За изпълнението на закона отговаря заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

Стефан Каменов е собственик на голяма бензиностанция край Видин, има и 7 -8 други по-малки обекти, които често в зимните месеци, по думите му, са губещи, но изпълняват социалната си функция. За Стефан Каменов Законът за горивата е изцяло лобистки.

"Пречим на големите, искат да ни няма, за да си останат само те, цените после отиват нагоре, защото нямат реални конкуренти", допълва той.

Припомняме, собственици на малки бензиностанции и превозвачи на горива в страната до вчера се подготвяха да протестират с поетапно блокиране на граници, с искане да не влиза в края на януари приетият Закон за горивата.

"Нашата борба е против този Закон, който ни пречи да съществуваме, нищо повече от това да си запазим хляба", заяви Димко Александров, член на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

Вижте още

Държавата иска да чуе младите

Проблемите на Северозападния регион са много, но ситуацията с напускащите региона младежи определено е сред задълбочаващите се проблеми. Ярък пример е Видин, където много от завършилите училище се насочват към по-големите градове или чужбина. Някои от тях заминават, за да продължат образованието си, а след като завършат, повечето от тях не се..

публикувано на 22.03.19 в 17:14

Отбелязваме Световния ден на поезията

Поезията върви ръка за ръка с човечеството от край време и ще продължава да го следва. Тя разказва за тъгата и за щастието, за живота ни посредством рими. Чрез поезията човечеството може да се огледа, както в огледало, а творбите на поетите представляват съкровищница, която съхранява многобройните човешки чувства и емоции. По повод Световния ден на..

публикувано на 21.03.19 в 18:05

Отбелязваме Световния ден на гората

На 21 март отбелязваме Световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Младежкият парламент в Бяла Слатина ще отбележи Деня на гората със залесяване. За..

публикувано на 21.03.19 в 15:20

В "Музикална зона" на 21 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди..

публикувано на 21.03.19 в 08:00

Търсят се 350 души за разкопки по трасето на газопровода "Турски поток" край Видин

60 свободни работни места предложиха представителите на 30 местни работодатели, по време на проведената Трудова борса във Видин. Борсата е организирана от Бюро по труда Видин. Близо 100 човека търсещи работа посетиха форума и се запознаха с обявените свободни места и изискванията на фирмите към бъдещите работници. Работодателите предложиха свободни..

публикувано на 20.03.19 в 15:20

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45