Законът за горивата и всеобщото недоволство

Снимка: БГНЕС
Отлагат с шест месеца влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, които са свързани с нефт и продукти от нефтен произход, познат като Закон за горивата. Новината дойде през вчерашния ден, а Законът трябваше да влезе в сила в края на януари.


Министърът на икономиката Емил Караниколов поиска отсрочката, за да се изчистят спорните текстове за условията за водене на регистър на лицата, които търгуват с горива. Срещу новия Закон за горивата се обявиха малки търговци, които смятат, че трудно ще изпълнят заложените изисквания и ще трябва да затворят.

Омбудсманът внесе жалба в Конституционния съд срещу Закона. Според Мая Манолова, той ще доведе до поскъпване на бензина.

Макар и с отлагане, проблемът остава нерешен, казва Людмил Иванов, собственик на бензиностанция във Видин.

 "Това отлагане ще ни помогне да се нагласим по изискванията на закона. Министър -председателят е учил и работил като пожарникар, сега продължава да работи по онази система, където види пламъче или дим, бърза да го изгаси, където има протест, решава проблема, където няма протести пробутват политиката на олигарсите", заяви с ирония Людмил.

Законът забранява зареждането с горива на превозни средства или извънпътна техника или механизация от мобилни бензиностанции. При нарушение на забраната се налага глоба или имуществена санкция от 20 000 до 200 000 лева.

Водачите са длъжни да зареждат с гориво само на бензиностанции, които разполагат с резервоари, трайно прикрепени към недвижим имот. За изпълнението на закона отговаря заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

Стефан Каменов е собственик на голяма бензиностанция край Видин, има и 7 -8 други по-малки обекти, които често в зимните месеци, по думите му, са губещи, но изпълняват социалната си функция. За Стефан Каменов Законът за горивата е изцяло лобистки.

"Пречим на големите, искат да ни няма, за да си останат само те, цените после отиват нагоре, защото нямат реални конкуренти", допълва той.

Припомняме, собственици на малки бензиностанции и превозвачи на горива в страната до вчера се подготвяха да протестират с поетапно блокиране на граници, с искане да не влиза в края на януари приетият Закон за горивата.

"Нашата борба е против този Закон, който ни пречи да съществуваме, нищо повече от това да си запазим хляба", заяви Димко Александров, член на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

Вижте още

Социализацията- важен момент за хората с интелектуални затруднения

Желанието да помогнат на собствените си деца преди почти 30 години събира родители от Видин с обща съдба. Създават Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения , което е сред първите в страната. Част е от мрежата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и сега предлага социални услуги в Дневен..

публикувано на 18.01.19 в 17:35

Възпитават ли "възпитателните" шамари

Тормозът над най-малките и невинни създания е изключително сериозен проблем, значимостта на който се определя, както от неговото разпространение, така и от тежките последици, които може да окаже върху детското развитие.  Именно този проблем се оказва и един от основните, с който се сблъскват немалко малчугани и в нашата мила родина...

публикувано на 18.01.19 в 17:30

Млада видинска авторка представя стихосбирка

Симона Стойкова ще представи дебютната си стихосбирка "Малка тишина" във Видин . Събитието ще се състои в 17:30 ч. в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  "Започнах да пиша на 12-13-годишна възраст, но не съм търсила поезията, тя сама ме намери" , каза в "Цветовете на деня" младата..

публикувано на 18.01.19 в 17:01

Ново село събира жени от общината на Бабинден

Уважението към бабата, помогнала за раждането на нов живот, новоселянките традиционно поднасят в навечерието на 21 януари. Затова днес, 18 януари, в салона на кооперацията във видинското село  Ново село ще се съберат жените от цялата община, за да пресъздадат обичая „Поливане на бабата“ и да отпразнуват Деня на родилната помощ, Бабинден ...

публикувано на 18.01.19 в 09:57

Състезание по риболов за деца за първи път организират в Кула

Състезание по риболов ще се проведе в Кула на 1 юни, когато отбелязваме Международния ден на детето. 10 деца са заявили участие до момента, като организаторите предвиждат в първото издание на надпреварата да се включат 30 деца до 14 години. "Важно е поне минимален опит да имат в риболова. Идеята ни беше записването за състезанието да е от 1..

публикувано на 17.01.19 в 17:17

Млади хора раздават помощи във видински села

В края на миналата година група млади ентусиасти от Видин проведоха инициатива, в помощ на възрастните хора, които живеят в села в северозападния край. Учениците успяха да съберат 1 458 лв и множество хранителни продукти и пакети. Според младите хора събраното е толкова много, че се е наложило да разделят посещенията се на два етапа, следващият от..

публикувано на 17.01.19 в 13:15