Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 февруари 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Учреждения, граждани, неправителствени организации във Видин участват в благотворителните инициативи в подкрепа на 6-годишната Велизара. „Кап- кап капачки за бъдещето на Зара“, в която Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ се включи, е една от кампаниите за набиране на средства за лечението на момиченцето. Призивът е капачките от пластмаса, които замърсяват природата, да се събират в шишета и да бъдат предадени за рециклиране. С получените от тях средства ще се помогне за лечението на момиченцето. Капачките се предават на място в училището. В кампанията се включи и Радио ВИДИН. Целта е да се събере един тон, каза Ели Цветанова, старши учител. На 13 февруари гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ ще има и друга благотворителна инициатива в подкрепа на Зара. Организират благотворителен базар, концерт и спортна среща, които са от 17 часа в Спортната зала. 


Да се въведе задължителна регистрация на автобусните превози по данък добавена стойност, независимо от оборота, който достигат, предлага финансовото министерство като мярка срещу нелегалните превозвачи. 


Бизнесът настоява за отсрочка в намеренията за смяната на касовите апарати и софтуера с цел отчитането на печалбите в реално време. Според Наредбата на Приходната агенция това трябва да се случи до края на март тази година. Но нито фирмите, нито софтуерните компании могат да се справят в указания срок, твърдяха участниците в дискусия, организирана от Българската стопанска камара.


До края на годината трябва да бъде демонтирано цялото оборудване в зоната без радиация на затворените четири малки блока на АЕЦ „Козлодуй“.

Посланикът на Конфедерация Швейцария в България Мюриел Берсе Коен посети Монтана заедно със 17-годишната Евелина Димитрова от врачанското село Галиче. Момичето е избрано, заради възгледите си за ранното детско развитие, ромска интеграция и равноправието на жените. 


Седем години и половина след шумен арест лекарка от ТЕЛК във Враца получи възмездие от правосъдната система. Върховният съд присъди сериозно обезщетение за невроложка, която е завела дело срещу прокуратурата.

Гражданско сдружение „Енергийно бъдеще за България“, Съюзът на българските журналисти и Общонародна фондация „Христо Ботев“ обединяват усилията си в обявяване на дарителска акция за създаване на паричен фонд, с който да се подпомогне необходим ремонт на националната светиня на България- кораба-музей „Радецки“. Инициативата получи подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов. Държавата ще осигури необходимите средства за ремонт на парахода. Спешните ремонтни дейности са необходими, за да премине корабът задължителен технически преглед и да може да плава, каза директорът на кораба-музей Людмила Дамянова. 


Пазарът на имоти във Видин в момента е изчерпан и няма предлагане. В същото време от есента се наблюдава по-засилен интерес към търсене на жилища в града. Това обясни за Радио ВИДИН брокерът Гълъбина Гергова. Цената остава водещ фактор при търсене на жилище в региона. 


В Музеен комплекс- Берковица е уредена изложба на мартеници, направени с различни техники от майсторките от „Задругата на майсторите на народни художествени занаяти“. Комплексът е отворен за посещения.

Възрастни хора от врачанските села Горни Вадин и Долни Вадин са включени в обучение чрез иновативен подход на фондация „Лале“. Идеята е да научат как сами да създадат собствени онлайн модули за обучение или курсове по теми, които ги вълнуват. Обучението е насочено към хора, които имат конкретно хоби или задълбочен интерес към дадена тема, каза Анелия Радулова от читалището в Долни Вадин, което е кандидатствало за участие в инициативата.

34-годишната Стела Ангелова от видинското село Старопатица е носител на наградата „Най-проспериращ млад пчелар на България за 2018 година“. Призът ѝ беше връчен в последния ден на 17-ото международно изложение за пчеларство в Плевен. Харесва ми да съм покрай пчелите, любовта ми към тях е от 2011 година, призна Стела Антова.

Открит урок за пчелите се проведе в Детска градина "Арабела" във Видин.

На 11 февруари отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112

Днес отбелязваме Международния ден на епилепсията. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, както и за значението на изследванията за откриването и лечението му.

Детският и младежки парламент в Козлодуй, със съдействието на Регионална здравна инспекция във Враца организира на 14 февруари безплатни скринингови изследвания за ХИВ/СПИН. Те ще са в сградата на читалище „Христо Ботев“. Желаещи ще могат да посетят приемния кабинет и да се изследват във времето между 12 и 15 часа, като приемът ще е без предварително записване, съобщават от Общината.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30