Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 февруари 2019 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН
Преклонихме се пред Апостола на свободата.

Мащабни ремонти на инфраструктурата на град Козлодуй предстоят тази година. Основен приоритет е ремонтът на ул. "Христо Ботев" и на кв. "ЖК 3 - ЮГ".  Ще бъде ремонтиран и централният площад на града. Предвидена е и инвестиция, която ще даде нов живот на старата асфалтова настилка, каза заместник кметът Весела Вълкова. В края на миналата седмица в Козлодуй започна аварийно изкърпване на най- компрометираните участъци от уличната мрежа. Целта е да се подобри пътната инфраструктура в зимния период, като бъдат запълнени аварийно с асфалтова смес най- дълбоките дупки.

Община Мездра приключи проект за енергийно обновление на 13 многофамилни жилищни сгради. Изпълнението на енергоспестяващите мерки се осъществява по Проект „Mерки за енергийнa ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Мездра”. Това е първият проект, който е насочен целево към нашите съграждани, каза кметът на Община Мездра Генади Събков. Основната цел на проекта е да се внедрят ефективни мерки за енергоспестяване в жилищните сгради за значителното намаляване на разходите за електро- и топлинна енергия и повишаване качеството на живот на 74 домакинства в града. Изпълнението на проекта включва комплексна интервенция на 13 многофамилни жилища в града.

Националният омбудсман Мая Манолова предлага местните обществени посредници да бъдат финансирани чрез делегирани средства от централния бюджет. По думите ѝ всички общини с над 10 000 жители трябва да имат обществени посредници, а там, където населението е по-малко, общините трябва да се комбинират за избора на омбудсман.

Нова държавна млечна кухня за деца трябва да отвори врати в квартал „Дъбника“ във Враца от 1 март. Очаква се в нея да се предоставят до 300 порции дневно. Достъп до пункта, който е към Детската градина "Радост", ще имат и жителите на съседния комплекс „Сениче“.

Публичните изпълнители на Националната агенция по приходите във Видин продават на търг вещи и недвижими имоти на длъжници на обща стойност 68 000 лева. Приходната агенция препоръчва на своите клиенти, за да не се стига до продажба на активи с цел принудително събиране на данъчни и осигурителни задължения към бюджета, при финансови затруднения и невъзможност за плащане в срок на дължими данъци и осигуровки, гражданите и фирмите да се обръщат своевременно към публичните изпълнители от дирекция “Събиране”.

Пътни полицаи ще проверяват товарните автомобили и автобусите. Акцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция- TISPOL и ще продължи до 24 февруари. Операцията има за цел да се обърне внимание на водачите, че последиците и броят на загиналите и ранените при пътнотранспортно произшествие с участието на тежки машини и автобуси са значително по-големи в сравнение с другите тежки катастрофи. Сред основните причини за пътните произшествия са неспазване на времето за почивка от водачите, превишаването на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, както и претоварването на автомобилите и превозът на необезопасени товари. Проверките ще се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, криминална и икономическа полиция.

Девет водачи са санкционирани за неспазване предимството на пешеходеца по време на полицейската операция в област Враца, насочена към пешеходците- нарушители на правилата за движение. По време на двуседмичния период на акцията две са реализираните пътнотранспортни произшествия с пешеходци, няма загивали. 42-ма пешеходци са санкционирани от органите на реда, каза старши инспектор Янко Харалампиев- началник група "Пътен контрол" при Областна дирекция на МВР във Враца.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова се срещна със студенти от филиала на Великотърновския университет във Враца. В рамките на разговора, заместник-министърът коментира механизмите на образователното министерство, чрез които младите хора да бъдат мотивирани и да се реализират в учителската професия. По време на срещата със студентите, Михайлова обсъди възможността и за изготвянето на Харта на младия учител - документ, в който да бъдат включени основните права, добрите практики и задълженията на страните.

Начално училище „Васил Левски” в Белоградчик отбеляза патронния си празник.

Ивана Виткова- ученичка от Гимназията за преподаване на чужди езици "Йордан Радичков"- Видин ще представи страната ни на младежкия форум във Виена, свързан с превенцията на зависимостите.

Суперлуние ще можем да наблюдаваме тази вечер. Характерно за това астрономическо явление е, че Луната е в пълната си фаза, докато е най-близо до Земята.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34