Докъде стигна реконструкцията на централната пешеходна зона във Видин?

2
Снимка: Радио ВИДИНПродължава реконструкцията на централната пешеходна зона във Видин, която сменя визията на центъра в крайдунавския град. Вече са подменени голяма част от подземните комуникации - водопроводи, канализационни тръби, оптични кабели и електрификация. Старата настилка ще бъде заменена с нова от термолющен гранит. Акцентите на площада ще бъдат запазени - т.е. паметникът на "Бдинци" и фонтаните, заяви кметът на община Видин Огнян Ценков:

"Пред нашия театър вече е изпълнен този участък с полагането на гранита. Все още не е довършен, не са направени фугите, не са запълнени с подходящ материал. Продължава изграждането на отводнителната система. Гранит се полага и около сградата на Община Видин. Първоначалното намерение беше да се изпълни първият етап, а впоследствие да се премине и към втория. Първият етап е от река Дунав до линията на Общината. Зимните условия не позволиха работа навън, а и не искахме некачествено изпълнение, сега се налага да се навакса времето. Работим вече по всички етапи едновременно. Работи се и по изграждането на фонтаните, зад сградата на Общината. Фонтанът ще бъде с нова визия. Фонтанът пред "Бдинци" ще бъде запазен в автентичен вид, просто ще бъдат подменени водните съоръжения и водните разводки към тях. Ще има още един фонтан, който ще бъде изграден в пространството встрани от пешеходната алея - т.е. пред музей "Конака". Изграждаме и водопровода. Той е изграден през 1934 година. Нашето опасение беше, че техническото състояние не е много добро. Впоследствие, когато подменихме тази част от водопровода, която беше отстрани на сградата, видяхме че тези тръби са в лошо състояние. Водопроводът също ще стигне до музея."

Доволни ли са от реконструкцията на централната пешеходна зона видинчани и харесва ли им новата визия?

"Малко съм скептично настроена, но чакам да видя всичко завършено, за да имам ясна представа. Тази настилка, старата, изглежда да е по-здрава от новата, която слагат. За мен е ненужно да има часовник на влюбените. Символът на града е друг. Всичко ново е хубаво, разбира се, само се надявам да говорим за качество", на мнение е видинчанка, а друга жителка на града добавя, че "всичко се разбива, но нищо не виждам да се прави". Възрастен мъж е доволен от промяната, но не и от начина, по който тя се случва: 

"Живея във Видин от 1954 година и се радвам, че се освежават нещата, но нашият град беше по-хубав и спокоен до 1989 година. Нашите управници не правят бързо да се случват нещата. Одеве вървят пред мен двама и единият казва на другия, че една плочка се прави до обяд и една се прави следобед. Кога ще стане хубав центърът и завършен, когато се работи с този темп? Аз съм строител и ми харесва идеята, но не харесвам бавното пипане". Друг видинчанин смята, че отделените средства трябва да отидат за междублоковите пространства: 

"Всичко ново е хубаво. Обаче можеше да се направи по друг начин. Всичко пропаднало и счупено трябваше да се ремонтира, а големите средства да отидат в междублоковите пространства, там е трагедия. Трябваше да се възстанови инфраструктурата в града, най-вече. Бавно се работи, защото няма работна ръка. Трябват специалисти, но ги няма. Строителните фирми днес са такива, че работят на принципа "търсиме гладни"."

Ремонтът на централната пешеходна зона във Видин започна на 12 юли 2018 година. Реконструкцията се предвижда да бъде изпълнена в срок от 10 месеца, до 1 август 2019 година. Обектът обхваща зоната от Драматичния театър до сградата на Областната дирекция на МВР. 

Галерия

Вижте още

Кирил Груев: Адвокатът е повереник и защитник

Председателят на адвокатската колегия във Видин Кирил Груев гостува в студиото на Радио Видин по повод професионалния празник на българските адвокати, който се отбелязва днес. С него разговаря Красимир Каменов. На днешната дата през 1888 година е приет първият Закон за адвокатите в България.  140 са членовете на адвокатската колегия във..

публикувано на 22.11.19 в 17:22

Учители новатори от Ново село

Стремежът към новаторство в преподавателската работа отвежда в далечна Валенсия педагогическия екип на СУ "Св.Св. Кирил и Методий"- Ново село. От 9 до 16 ноември група учители, водени от директорката на училището Ирена Цветкова, преминаха обучение в Центъра за квалификация на педагогически специалисти "Есмовия" в гр. Валенсия, Испания. Темата на..

публикувано на 22.11.19 в 11:34

Съдът в Монтана набира съдебни заседатели

Окръжният съд в Монтана обяви процедура за избор на 35 нови съдебни заседатели за следващите четири години. Участието на граждани в съдебните процеси е не само традиция за българската правосъдна система, а и реално включване на обществото в процеса на въздаване на правосъдие, прилагане на закона и критерии за морал и справедливост. Какви са..

публикувано на 21.11.19 в 15:00

В "Музикална зона" на 21 ноември 2019 слушаме китариста Джон Скофийлд – 2 част

В началото на 90-те американският джаз рок китарист и композитор Джон Скофийлд сформира квартет, за който начинът на написване на музиката е повлияна от един от основоположниците на съвременния джаз - Чарли Мингъс. Работи и с други китаристи, между които Бил Фрисъл и Пат Матини. В средата на 90-те има съвместни проекти и с органиста – пианист..

публикувано на 21.11.19 в 09:00

Ръкописното писане ни помага да бъдем креативни

Все още ли пишем ръкописно, какво е влиянието на писането с химикалка върху интелекта на хората, и дали компютрите ще изместят познатото ни ръкописно писане? Факт е, че днес сред възрастните има много хора, които все по-трудно се справят с писането на ръка. Ако учителите, лекарите и донякъде журналистите все още ползват хартия и..

публикувано на 20.11.19 в 17:20

Богомил Петров на 80: Винаги се стремя към върха

Богомил Петров - авторът на първия световен рекорд за българската тежка атлетика и първи като цяло за родния спорт, след края на Втората световна война, днес навършва 80 години. Рекордът е ново начало в развитието му като спортист и като личност и е само един от върховете, които успява да покори. За предизвикателствата и постиженията в живота си Богомил..

публикувано на 20.11.19 в 11:21

Ученици от Видин посетиха винарска изба

Ученици от Професионална гимназия "Проф.д-р Асен Златаров" Видин посетиха винарска изба "Две тополи" в село Неговановци. Поводът е Световната седмица на предприемачеството, а идеята-  да се запознаят с работния процес при произвеждането на божият еликсир. Технологът на избата Петър Илиев показа на учениците целия работен процес- от почистването на..

публикувано на 19.11.19 в 17:20