Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 април 2019 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

140 години Търновска конституция отбелязваме днес. На 16 април през 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон, възродил България за нов политически живот, проправил пътя ѝ към модерната европейска държавност. По повод Деня на конституцията и професионалния празник на българския юрист ученици от ППМГ "Екзарх Антим І" във Видин изнесоха  открит урок по история в сградата на Административен съд - Видин.


Състезание по повод 140 години от приемането на Търновската конституция беше проведено във видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Съревнованието премина през три кръга с въпроси от историята на България и създаването на основния закон на страната.


Ученици от Берковица учиха за Конституцията. "Търновската конституция – символ на свободна и модерна България" – под това мото в берковското Първо училище преминаха уроците, посветени на 140 години от създаването на основния ни закон.


Община Монтана е готова да организира провеждането на изборите за Европейски парламент в края на май, съобщи кметът Златко Живков. Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри едва 60% от исканите средства за обезпечаване на изборите. От исканите 72 хиляди лева са отпуснати 42 хиляди, уточни Живков. 


Днес в Берковица се проведоха консултации с политическите партии във връзка с подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейския парламент от България. На територията на община Берковица са утвърдени 40 секционни избирателни комисии (СИК) с обща численост 320 членове. Участниците в консултациите постигнаха съгласие за разпределението на своите представители по секции. При определянето съставите и ръководствата на СИК на територията на община Берковица се запази съотношението между партиите и коалициите на партии, представени в Централната избирателна комисия. Актуална информация по организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за членове на Европейския парламент от България е поместена и на сайта на Общината.

415 105 лева е размерът на средствата за финансиране на Регионалната програма за заетост за област Видин. Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие на област Видин проведе заседание във връзка със стартиралата процедура по разработване на Регионална програма за заетост, съобщават от областната управа. Представители на общините представиха проектни предложения за включване в единната Регионална програма за заетост на област Видин. Комисията по заетостта одобри методика за оценка и подбор на подадените проектни предложения, разработени от областната и общинските администрации, за включване в Регионалната програма за заетост на област Видин през 2019 г. 

Учредиха Обществен дарителски фонд - Козлодуй. Това става по инициатива на Сдружение „Първи юни” от град Бяла Слатина. Председателят на Сдружение „Първи юни”, Наталия Костадинова, запозна присъстващите със същността и Проектоправилника за дейността и организацията на Фонда. Тя посочи, че това е една нова възможност за обществото само да решава значими за местните общности от населените места на територията на община Козлодуй проблеми от социален, културен и екологичен характер, или да създава нови условия за подобряване живота и благополучието на жителите от региона.

Втора година ОУ „Н.Й.Вапцаров” с.Селановци работи като иновативно. Ученици със СОП, и такива от различен етнически произход, разделени в четири групи, придобиват умения по метода „учене чрез правене” в областта на личната и домашна хигиена, готварството, семеен бюджет и рекреация и градинарство. Дейностите се финансират от ЦОИДУЕМ по проект „Различното училище” , Дейност „Моят ден по-хубав”. Ръководители на направленията са Петя Илиева, Цветелина Тошева, Даниела Кунчева и Соня Ангелова. Тази година в заниманията бе поставен акцент върху здравословния начин на живот и хранене и нарекоха инициативата си "Азбука на здравето". Учениците даваха полезни съвети под формата на игра, пяха за полезните храни, драматизираха поучителни приказки и нестандартният час се превърна в празник. Гости бяха родителите на участниците и те ентусиазирано подкрепиха идеята празникът да се превърне в традиция.


Всички хора, които са получили по-нисък процент на увреждане от ТЕЛК след август миналата година ще могат отново да преминат през комисиите, но след като се промени приложението с видовете заболявания и процентите към тях. 


Започна набирането на заявки за благоустрояване във Вършец. Продължава публично-частното партньорство между Община Вършец и гражданите.   


Дават на прокурор бракониери на риба в Монтанско. Двама мъже избягали от проверяващите при проверка на язовир “Огоста” в Монтана. Инцидентът се разиграл през нощта на водоема, в района на село Горно Церовене, в края на седмицата, съобщи Валери Спасов, специалист в отдел “Рибарство и контрол”- Монтана. 


Два нови храма ще бъдат открити в Монтанско в следващите месеци. Към 60 обекта в 23-те села на общината текат ремонти. За тях са отделени към половин милион лева. Храмът “Свети Дух” ще бъде готов за празника на Монтана, на 17 юни. Преди това на 12 май заедно с Видинския митрополит Даниил ще открием черквата “Св. Св. Кирил и Методий” в Трифоново, съобщи кметът Златко Живков.


Училища и университети участват в панорама на образованието във Враца. Панорамата на образованието във Враца събра днес на площад "Македония" представители на всички начални, средни и профилирани училища, професионални гимназии в града, филиалите на висшите учебни заведения, образователни и езикови школи, както и центърът за кариерно развитие.


Новоселяни почистиха църквата си преди Великден. Старата българска традиция повелява най-голямото чистене на дома да стане преди Великден. Днешният 16 април пенсионерите от клуб „Просънъц“ във видинското село Ново село посветиха на предпразничното почистване и подреждане в Божия дом- голямата църква "Успение Богородично". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Враца заплатите са сред най-високите в страната

Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института.  От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България.   Най-много пари получават в столицата – 2 900..

публикувано на 26.04.24 в 10:02

Пет са избирателните секции в Бойница

Ясни са избирателните секции за изборите на 9 юни в Бойница Във всички 5 избирателни секции в община Бойница за провеждане на избори за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители в 50-то Народно събрание на 9 юни 2024 година ще се гласува с хартиена бюлетина. Номерата и адресите са публикувани на интернет..

публикувано на 26.04.24 в 10:00

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48