Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 април 2019 година

Снимка: Жоро Александров

В навечерието на предстоящите Великденски празници, атракционното влакче отново тръгва във Враца. Цветната композиция ще поднови своята дейност от 25 април 2019година, съобщават от Община Враца. Началната спирка на влакчето е площад „Македония“ /Суми/, като атракционът ще се движи до „Долна лифтена станция“ и обратно до площад „Македония“ /Суми/, където е крайната спирка. В делничните дни влакчето ще осъществява курсове от 16:00 ч. до 19:00 ч, когато е последният курс. На национални празници и през почивните дни – от 10:00 ч. до 13:00 ч. и от 16:00 ч. до 19:00 ч. Атракционното влакче е с капацитет от 40 места. Цените на билетите са: възрастни – 2 лв.; ученици и пенсионери – 1,50 лв.; деца от 4 до 7 г. – 1 лв. При промяна на разписанието на влакчето гражданите ще бъдат своевременно уведомявани, уточняват от Общината.


Спад на безработицата в област Видин е отчетен през месец март. За едно свободно работно място място са се конкурирали трима безработни, съобщи директорът на Бюрото по труда Иван Иванов.


Над 530 нарушения на трудовото законодателство във Видин са констатирани през първите три месеца на годината. Постъпили са близо 30 жалби и сигнали, съобщи Надежда Симеонова, директор на "Инспекцията по труда" в областния град. Инспекторите са проверили 5 предприятия, които са забавили изплащането на трудовите възнаграждения на работниците и служителите за обща сума 34 хил. лв. В резултат на осъществения контрол са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 16 хил. лв. или около 48 % от установените неизплатени работни заплати. Предприятията, които са забавили изплащането на работната заплата, са от сферата на сухопътния транспорт, производство на мебели и събиране и обезвреждане на отпадъци. От началото на годината са издадени 26 акта и 27 наказателни постановления. 22 са влезли в сила с общ размер на санкциите над 43 000 лева.

С изграждането на новия завод за каучукови и пластмасови съединения за всички марки автомобили, във Враца ще бъдат разкрити поетапно още 1 000 нови работни места. Това заяви генералният директор на инвеститора на официалната церемония по подписване на договора с кмета Калин Каменов. Предвижда се до началото на другата година производствената база в града да бъде завършена, като инвестицията е в размер на над 22 милиона лева, а първоначалният брой на заетите лица ще е 500. Инвеститорът коментира, че средната работна заплата на служителите на фирмата в България е 1 500 лева.

120 трайно безработни лица от област Видин ще бъдат включени в Регионалната програма за заетост на областта за 2019 г. Това съобщи заместник областният управител Лъчезар Попиванов на провелото се днес заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Средствата за област Видин, които са осигурени от държавния бюджет за работна заплата на наетите лица, са в размер на близо 450 000 лева.

По време на празниците се наблюдава активизиране на телефонните измами. Телефонните измамници се обаждат най-вече на възрастни хора, а схемите са същите - искане на помощ от страна на полицията за задържане на престъпници и задължително искане на пари. 


Главният прокурор възложи проверка за ползването по предназначение на всички къщи на гости на територията на страната, финансирани от Европейския земеделски фонд. В област Видин по две от мерките на Програмата за развитие на селските райони са изградени или ремонтирани общо 21 сгради, сочи справка на страницата на ДФ "Земеделие". Сред тях са къщи за гости в селата Цар Петрово, Арчар и Флорентин. 


Облагородяват училища и детски градини в Северозападна България. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще финансира 16 проекта, изготвени от училища и детски градини в Северозападна България. За зелените идеи се предоставят до 5 000 лева, съобщиха в края на седмицата от институцията.


Традиционната кампания на Български младежки Червен кръст Враца за фондонабиране в подкрепа на завършващите средното си образование сираци и полусираци - "Цветница 2019 година" протече по традиция пред храмовете на Българската православна църква.


До 1 май се подават уведомления за откриване на пунктове за изкупуване на охлюви на територията на областите Монтана и Видин. Кампанията стартира от 10 май. Указанията са публикувани в заповед на екоминистъра.


Изграждането на трети мост е начин за съживяване на Врачанско, смятат в Оряхово. В Оряхово доста предпазливо приемат новините за проявен инвеститорски интерес и евентуалното изграждане на трети мост над река Дунав. Това пролича от изявление на кмета Росен Добрев, направено преди дни.


Изложбата "Автентични национални носии от Северозападна България – кукли, пана и картички" събра в галерия "Поломие" ценители на традиционните български занаяти и приложни изкуства. 


Повишават енергийната ефективност на жилищни сгради в Берковица. В Берковица по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 са инвестирани 7,5 млн. лв. в проекти, изпълнявани от общината. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при откриването на обновена жилищна сграда в града.


Със средства на стойност 904 986, 92 евро във Вършец започва изграждането на уникален палеопарк. Във връзка с това на 22 април 2019 г., от 10 ч. в сградата на секция "История-Археология" на Музей Олтения - гр. Крайова се проведе стартиращата конференция заедно с партньорите в трансграничната инициатива музеят "Олтения".

Актрисата Маргарита Костова  от държавен куклен театър Видин спечели награда за "Най-добра женска роля" от фестивал в Сърбия. Награда е за ролята и в спектакъла "Принцесата и граховото зърно". Актьори от цял свят участваха с над десет представления , за които се присъдиха само три награди- за най-добър спектакъл, за най-добра мъжка и женска роля.

За трета поредна година 21 доброволци от БМЧК в община Мездра реализираха своята инициатива за набиране на средства за деца полусираци и сираци абитуриенти, които тази година са 10.


Маратона на четенето в град Мездра, организиран от библиотеката при градското читалище, беше закрит с Парад на приказните герои, с участието на всички деца и ученици,посетили детския отдел и изявите през месец април. 

 

Ученици от видинското училище "Отец Паисий" ще се запознаят с работата на пчеларя. Инициативата е на групата за самоподготовка 1 и 3 клас,  клуба по Екология към училището и видинското пчеларско дружество "Димитър Балев". Идеята е Пчеларското дружество да има ежегодни прояви в училището - на 10 февруари, когато се отбелязва св. Харалампи- закрилникът на пчеларите, и за Деня на земята. Началото е в петък- 9,30 часа, а програмата включва изложба, децата ще рецитират стихчета. На присъстващите ще се раздават малки опаковки с мед, ще има и кратки демонстрации на  дейности от пчеларската практика. 
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30