Ученици се запознаха с професия съдия

4
Снимка: Радио ВИДИН

Лекция на тема "Професия съдия" слушаха ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" в Административен съд- Видин. Съдия Биляна Панталеева - Кайзерова обясни какво е делението на съдилищата, как се става съдия и какви качества трябва да притежава всеки магистрат: 

"Съдия може да бъде всяко лице, което е завършило висше образование по специалността "Право". Това е първата и основна стъпка. Самата диплома обаче не е достатъчна, за да бъдете съдия, необходимо е да придобиете юридическа правоспособност. Тя се придобива с изкарването на шестмесечен стаж като стажант-юристи. Правоспособността ще ви даде различни опции. Стажът ви ще се проведе на два етапа - основен и професионален. Основният е два месеца, провежда се в Съд, Прокуратура или Следствие. Остават 4 месеца професионален, който по избор може да бъде каран на различни места. Всичко започва, ако искате да стажувате, с подаване на молба до министъра на правосъдието".

Съдия Панталеева-Кайзерова разясни пред учениците и основните правила за етично поведение на съдиите: безпристрастност, справедливост и прозрачност, вежливост и толерантност, благоприличие и почтеност, компетентност и квалифицираност, както и конфиденциалност.

Всички участвали получиха удостоверения от Висшия съдебен съвет за участие в образователната програма "Съдебната власт- информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

"Лекцията днес беше много полезна, някои от нас искат да се занимават с право", коментираха част от учениците, които се запознаха с Етичния кодекс на магистратите, "положиха" клетва и изпробваха тогата и чукчето.

Това е последната лекция от образователната програма, която се реализира в Административен съд - Видин.

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" слушаме огнената Елена Папаризу - богинята на гръцката музика

 Красива, но и талантлива - тя е Елена Папаризу - една от най-известните поп певици в Гърция.  В България Елена става известна благодарение на участието си в  дует "Антик".  През 2001 г., на конкурса Евровизия, "Антик" печелят трето място за Гърция с песента "I Would Die For You". В края на 2003 г. групата се разпада, а Елена Папаризу започва своята..

публикувано на 21.10.19 в 09:17

"Неделник" от 20 октомври 2019 година

Златна есен е и новият "Неделник" вече е на сайта ни. В първият час си говорим за стари вестници, а след това с двама видинчани които са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра" . Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на неговия приятел Любослав Любомиров. Конкурсът е организиран от магазин..

публикувано на 20.10.19 в 22:24

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35