Ученици се запознаха с професия съдия

4
Снимка: Радио ВИДИН

Лекция на тема "Професия съдия" слушаха ученици от ППМГ "Екзарх Антим I" в Административен съд- Видин. Съдия Биляна Панталеева - Кайзерова обясни какво е делението на съдилищата, как се става съдия и какви качества трябва да притежава всеки магистрат: 

"Съдия може да бъде всяко лице, което е завършило висше образование по специалността "Право". Това е първата и основна стъпка. Самата диплома обаче не е достатъчна, за да бъдете съдия, необходимо е да придобиете юридическа правоспособност. Тя се придобива с изкарването на шестмесечен стаж като стажант-юристи. Правоспособността ще ви даде различни опции. Стажът ви ще се проведе на два етапа - основен и професионален. Основният е два месеца, провежда се в Съд, Прокуратура или Следствие. Остават 4 месеца професионален, който по избор може да бъде каран на различни места. Всичко започва, ако искате да стажувате, с подаване на молба до министъра на правосъдието".

Съдия Панталеева-Кайзерова разясни пред учениците и основните правила за етично поведение на съдиите: безпристрастност, справедливост и прозрачност, вежливост и толерантност, благоприличие и почтеност, компетентност и квалифицираност, както и конфиденциалност.

Всички участвали получиха удостоверения от Висшия съдебен съвет за участие в образователната програма "Съдебната власт- информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

"Лекцията днес беше много полезна, някои от нас искат да се занимават с право", коментираха част от учениците, които се запознаха с Етичния кодекс на магистратите, "положиха" клетва и изпробваха тогата и чукчето.

Това е последната лекция от образователната програма, която се реализира в Административен съд - Видин.

Галерия

Вижте още

Видин - няма дърво, няма проблем

За отрязано дърво в района на автогарата във Видин ни сигнализира наш слушател. Възрастният мъж, който живее в блок в съседство каза за Радио ВИДИН, че тази сутрин, когато се събудил е видял паднало дърво в двора на Автогарата: "Питам съседите, казаха: май тия от автогарата са го отрязали. Минах в автогарата, нямаше го диспечера, шофьор имаше там и..

публикувано на 14.06.19 в 14:17

Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села

Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видински села- Синаговци и Кошава в община Видин и Неговановци в община Ново село. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Това може да включва грижа за чистотата в къщата, помощ в градината, грижа за животни и други. В някои от селата..

публикувано на 11.06.19 в 18:30

Държавният архив във Видин ще раздаде награди по повод Международния ден на архивите

Международният ден на архивите ще отбележи днес Държавен архив- Видин . Традиционно ще бъдат наградени и най-големите дарители за отминалата година. Над 1800 фонда се съхраняват в отдела на Държавен архив във Видин, съобщава Габриела Стойчева от институцията. "На организираното днес събитие, посветено на Международния ден на архивите,..

публикувано на 10.06.19 в 11:56

Църковна венчавка в носии избраха да направят Джулия и Иван

Една интересна венчавка се състоя в църквата "Света Троица" във видинското село Кошава. Там отец Емил Николов венча Джулия и Иван Иванови . Какво направи обаче тази венчавка по- различна от другите? На 11 май Джулия и Иван подписват брак си в ритуалната зала на Видин, а църковният брак оставят за седмица по- късно на 18 май. И там те и..

публикувано на 09.06.19 в 14:37

"Неделник" от 9 юни 2019 година

"Неделник" брой 261- ви вече е на сайта. Който е пропуснал може да го чуе. Старите вестници преглеждаме за начало. След това Борис Бегъмов ни разказва за последните новини около предизвикателството "Дунав Ултра" . В понеделник е премиерата на Видинското "Дунав Ултра" видео , посветено на крепостта "Баба Вида". Отделно са подали за..

публикувано на 09.06.19 в 14:07
Дунав мост 2

6 години Дунав мост 2- промени ли се нещо за Видин?

Съвсем скоро се навършват 6 години от откриването на "Дунав мост 2 Видин-Калафат". Още по време на строежа имаше очаквания важният инфраструктурен проект да допринесе за това във Видин да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори. За съжаление, Видин все още чака големия си инвеститор. Градът все така си остава на последните места в страната по..

публикувано на 07.06.19 в 17:30

80 състава участват на турлашкия събор в Чупрене

1 500 самодейци пристигат за участие в 14-тото издание на турлашкия фолклорен събор "Када към прасе и ти вречу"  в село Чупрене. Общо 80 състава ще излязат на сцената, каза секретарят на местното читалище Венеция Рангеловска: "Започваме в петък от 15 ч. с участието на 20 колектива. Официалното откриване ще е в 19 ч. Колективите са ни с..

публикувано на 07.06.19 в 09:00