Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

Снимка: РАДИО ВИДИН


В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и в момента около 10 % от държавите на планетата пишат на кирилица. Само това е доказателство колко богата култура и просвета сме имали още от най-ранните ни години като народ. Дотук всичко е добре, но грамотни ли са българите в днешно време? 

В интерес на истината, тенденцията за това дали са грамотни българите в днешно време, е положителна, това заяви доц. д-р Илияна Гаравалова от Институтът за български език "Професор Любомир Андрейчин" към БАН и допълни:

"Пътуваме по цялата страна, гостуваме на ученици от 4 до 12 клас. Завидни познания по български език показват, задачите са така подготвени, че наистина да провокират мислене и децата наистина показват завидни познания, ориентират се много добре в чуждиците, заменят ги перфектно със съответната славянска домашна дума. Да, оптимист съм за грамотността на българчетата."

Да се провокира обществото да обърне внимание върху това, че да си грамотен, трябва да бъде престижно- това е идеята на кампанията "Написаното остава, пиши правилно". Тя започва утре (24.05) от 10.00 до 14.00 часа в градинката срещу Софийския университет. Инициативата се организира за поредна година от Институтът за български език "Професор Любомир Андрейчин" към БАН, това каза доц. д-р Илияна Гаравалова:


"Първоначално започна като диктовка по улиците на 24 май. Изключително широк отзвук получи, тази година е 7-ма поред. Предизвика интереса както на най-малките деца, така и на възрастни хора."


Мнението на видинчани за това грамотни ли сме е разделено, някои казват, че старото поколение е по-грамотно, други са на обратното мнение: 

"Мисля, че нашата грамотност трябва да се подобри малко, тъй като в училищата грамотността намалява. Повечето ми съученици не могат и да четат... Старото поколение сме по-грамотни от младото, за съжаление. Новите технологии ги научиха на мързел, докато нас ни учеха да четем и разсъждаваме. Самите изпити сега са на тестове, ние развивахме теми... Хората са много по-грамотни, отколкото едно време. Техниката е напреднала, децата се раждат образовани. Детето всичко копира от родителите, каквито са те- такива стават и децата. Преподавателите също дават грамотността и образованието на детето."

Денят на Светите братя Кирил и Методий е отбелязван като църковен празник на 11 май още преди XII век, но за първи път е бил честван като национален Ден на просветата през 1851 година. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар. Освен в България, 24 май се отбелязва и в Русия. За първи път миналата година и в Сърбия официално отбелязват празника. Чехия, Република Северна Македония и други славянски страни също честват празника.

Вижте още

В "Музикална зона" слушаме огнената Елена Папаризу - богинята на гръцката музика

 Красива, но и талантлива - тя е Елена Папаризу - една от най-известните поп певици в Гърция.  В България Елена става известна благодарение на участието си в  дует "Антик".  През 2001 г., на конкурса Евровизия, "Антик" печелят трето място за Гърция с песента "I Would Die For You". В края на 2003 г. групата се разпада, а Елена Папаризу започва своята..

публикувано на 21.10.19 в 09:17

"Неделник" от 20 октомври 2019 година

Златна есен е и новият "Неделник" вече е на сайта ни. В първият час си говорим за стари вестници, а след това с двама видинчани които са сред призьорите в конкурса "Приключение Дунав Ултра" . Найден Антонов е на първо място, а на трето е отличена фотография на неговия приятел Любослав Любомиров. Конкурсът е организиран от магазин..

публикувано на 20.10.19 в 22:24

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35