Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

Снимка: РАДИО ВИДИН


В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и в момента около 10 % от държавите на планетата пишат на кирилица. Само това е доказателство колко богата култура и просвета сме имали още от най-ранните ни години като народ. Дотук всичко е добре, но грамотни ли са българите в днешно време? 

В интерес на истината, тенденцията за това дали са грамотни българите в днешно време, е положителна, това заяви доц. д-р Илияна Гаравалова от Институтът за български език "Професор Любомир Андрейчин" към БАН и допълни:

"Пътуваме по цялата страна, гостуваме на ученици от 4 до 12 клас. Завидни познания по български език показват, задачите са така подготвени, че наистина да провокират мислене и децата наистина показват завидни познания, ориентират се много добре в чуждиците, заменят ги перфектно със съответната славянска домашна дума. Да, оптимист съм за грамотността на българчетата."

Да се провокира обществото да обърне внимание върху това, че да си грамотен, трябва да бъде престижно- това е идеята на кампанията "Написаното остава, пиши правилно". Тя започва утре (24.05) от 10.00 до 14.00 часа в градинката срещу Софийския университет. Инициативата се организира за поредна година от Институтът за български език "Професор Любомир Андрейчин" към БАН, това каза доц. д-р Илияна Гаравалова:


"Първоначално започна като диктовка по улиците на 24 май. Изключително широк отзвук получи, тази година е 7-ма поред. Предизвика интереса както на най-малките деца, така и на възрастни хора."


Мнението на видинчани за това грамотни ли сме е разделено, някои казват, че старото поколение е по-грамотно, други са на обратното мнение: 

"Мисля, че нашата грамотност трябва да се подобри малко, тъй като в училищата грамотността намалява. Повечето ми съученици не могат и да четат... Старото поколение сме по-грамотни от младото, за съжаление. Новите технологии ги научиха на мързел, докато нас ни учеха да четем и разсъждаваме. Самите изпити сега са на тестове, ние развивахме теми... Хората са много по-грамотни, отколкото едно време. Техниката е напреднала, децата се раждат образовани. Детето всичко копира от родителите, каквито са те- такива стават и децата. Преподавателите също дават грамотността и образованието на детето."

Денят на Светите братя Кирил и Методий е отбелязван като църковен празник на 11 май още преди XII век, но за първи път е бил честван като национален Ден на просветата през 1851 година. След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар. Освен в България, 24 май се отбелязва и в Русия. За първи път миналата година и в Сърбия официално отбелязват празника. Чехия, Република Северна Македония и други славянски страни също честват празника.

Вижте още

Пикникът- начин на употреба

Днес е международният ден на пикника . Празникът възниква в началото на 20-ти век. Тогава американските профсъюзи започват да събират своите членове на трапеза сред природата и да дискутират исканията, които да поставят пред работодателите и властите. Освен релаксиращ ефект, похапването на открито може да разчупи работния стереотип и да..

публикувано на 18.06.19 в 18:17

Ред и начини за плащане на глоби по Закона за движението по пътищата

Правилата за движение по пътищата и контролът за спазването им се регламентират в Закона за движението по пътищата . Състоянието на безопасността на движението по пътищата е отражение не само на състоянието на пътната инфраструктура, правилата за движение и техническата изправност на пътните превозни средства, движещи се по пътищата, отворени за..

публикувано на 18.06.19 в 11:13
басейн

Лятото- сезонът на басейните

Колкото повече се покачват температурите, толкова повече се увеличава и желанието у нас да се разхладим. Не всеки обаче има късмет да живее близо до море, затова и заместваме морските плажове с басейни. Сезонът за градските плажове обикновено се открива на 1 юни. Колкото и добре да са поддържани басейните, все пак има рискове за нашето здраве и трябва..

публикувано на 17.06.19 в 15:53

"Неделник" от 16 юни 2019 година

Ето го "Неделника"! Преглеждаме за начало старите вестници. В неделя православната църква отбеляза един от големите си празници - Петдесетница . Празникът възпоменава слизането по чуден начин на св. Дух над апостолите. Това велико новозаветно събитие се приема за рожден ден на Христовата църква. Картината на празника допълва врачанският..

публикувано на 17.06.19 в 11:18

Музикален понеделник с Vaya Con Dios

Всеки понеделник в "Музикална зона" събираме най- хубавите песни  на най-големите звезди от световната и родната музикална сцена и ви ги подаряваме в ефира на радио Видин. Този понеделник нашите музикални герои са Vaya Con Dios. Vaya Con Dios (в превод от испански „Върви с Бога“) е белгийска музикална група, която се отличава с характерното си звучене..

публикувано на 17.06.19 в 09:49

Видин - няма дърво, няма проблем

За отрязано дърво в района на автогарата във Видин ни сигнализира наш слушател. Възрастният мъж, който живее в блок в съседство каза за Радио ВИДИН, че тази сутрин, когато се събудил е видял паднало дърво в двора на Автогарата: "Питам съседите, казаха: май тия от автогарата са го отрязали. Минах в автогарата, нямаше го диспечера, шофьор имаше там и..

публикувано на 14.06.19 в 14:17

Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села

Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видински села- Синаговци и Кошава в община Видин и Неговановци в община Ново село. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Това може да включва грижа за чистотата в къщата, помощ в градината, грижа за животни и други. В някои от селата..

публикувано на 11.06.19 в 18:30