Фермата на забавните птици в Бистрилица

4
Снимка: Личен архив


Живее ли щраусът в планински регион? С какво се храни и как се отглежда? Страхлив ли е и кога заравя главата си в пясъка? В "Земята, която ни храни" търсим отговорите с Антон Петков. 

Роден е в Монтана, а след 25-годишен престой в столицата и в чужбина, решава да се върне в родния край и да се посвети на земеделието. Закупува имот в берковското село Бистрилица, с идеята да развива земеделие, впоследствие решава да отглежда не обикновени животни, а щрауси. Закупува няколко живи птици от две различни ферми, след това се снабдява и с инкубатор. Казва, че след време вероятно ще отглежда щрауси за угояване и консумация, но на този етап е заложил на животни за разплод. 

Седем са големите щрауси във фермата в Бистрилица, в края на юли се очаква да бъдат излюпени заложените в инкубатора яйца. Антон е научил много за поведението на птиците:

Снимка"Малко по-специална птица е. Първо, защото е най-голямата птица на света, най-бързата- може да достигне височина до 2,50 метра и да тича с постоянна скорост от 70 и повече км/ч. Много са любопитни, все гледат нещо да клъвнат... Децата много ги харесват... Не са много капризни, но докато са малки, се отглеждат по-трудно, постоянно трябва да се следи за температура, влага, храна, вода, трябва да се пазят....Трябва много да се внимава първите 2-3 месеца, след това всичко става една идея по-лесно... Не са толкова взискателни, стига да са подсигурени основните нормални условия за живот." 

Когато са малки, щраусите са податливи и на болести, нерядко при вирусни заболявания има и висока смъртност- и във фермата са го изпитали, казва Антон. Щраусите имат нужда от достатъчно пространство, но не толкова много, че да развиват голяма скорост и да не могат да спрат. Важно е и мъжките да са разделени, защото понякога са агресивни. 

Не са капризни и по отношение на храната- хранят се и с гранули, и с комбиниран фураж, ядат зелена трева и люцерна, обичат плодове и зеленчуци. Важното е от храната да си набавят всички необходими витамини и минерали. От това зависи и оперението им, и общото им здравословно състояние. 

След третата година щраусите стават полово активни и тогава вече могат да се репродуцират. Женската снася между 50 и 60 яйца. Щраусът е социално животно, но винаги има доминиращ мъжки. Полигамни са, а мъжкият няма нищо против да живее с повече от една женски. Важно е никой друг себеподобен да не му пречи...

За щраусите Антон се грижи по час-два, при големите екземпляри не е необходимо постоянно присъствие. На този етап във фермата работи само със семейството си, би наел хора, но работната ръка е проблем, като навсякъде... 

СнимкаЩраусите не са агресивни към хората и са доста дружелюбни. Колкото до това- истина ли е, че щраусът крие главата си в пясъка, защото мисли, че никой не го вижда, казва:
"Не, това е мит... Щраусът е с постоянно наведена глава, защото в голяма част от времето си кълве нещо по земята... Щраусът е най-голямата птица и няма естествен враг, дори в Южна Африка го използват като куче-пазач..."

Антон е учил в Испанската гимназия в София, завършил е Софийския университет- специалност "Икономика" на английски език, допреди да се захване с фермата за щрауси, няма нищо общо със земеделието. Учи се в движение, а сега чака да започне курс "Основи в земеделието", който се организира от Национална служба за съвети в земеделието. Антон е скептичен за полезността на програмите за подпомагане на земеделските производители:

"Програмите и проектите не са достатъчно насочени към младите производители... Фермата е създадена по проект, но мярката "Млад фермер" не беше добре формулирана, така че да дава достатъчно въздух на младите производители- много изисквания, договори, кореспонденция, решения- всичко това не е съвсем съобразено с усилията и идеята... В един момент се питаш има ли смисъл от всичко това..."

По мярката е получил 12 550 евро, но по думите му това са само текущи разходи, истинската сума, която е инвестирана,  е в пъти повече.... 

"Но това няма значение, тук става въпрос за дългосрочен проект, вече имаме светлина в тунела, към фермата има все по-голям интерес, всичко е въпрос на време и постоянство."

Фермата се намира в зона "Натура 2000", регистрирана е като животновъден обект по всички изисквания на Агенцията по храните. Намира се на главен път, така че скоро там ще бъде изграден и снек-бар, в който, освен яйца, ще се предлагат и всякакви продукти от щраусите- пера, козметика и щраусова мас. 

Имат си и фейсбук страница- Funny Birds Farm /Фермата на забавните птици/, в процес на разработка е и сайта им. Извън грижите за щраусите, съпътстващи дейности за Антон са отглеждането на плодове и билки, а намеренията им са доста атрактивни:

"Имаме намерение да развиваме екотуризъм, да изградим Природозащитен център, който през септември да заработи, с възможност за спорт, игри, ще предлагаме и натурални продукти... Планираме няколко пъти годишно да организираме почистване на региона...ако нищо не се прави, ще дойде момент, в който тази природа вече няма да ни е даденост... 
Все още сме в процес на разработка на идеите, но тенденцията е от догодина да работим на пълни обороти. За 1 юни- деня на детето, смятаме, че тук при нас ще е доста забавно." 

Няма как да не успее Антон в  добрите си намерения, още повече, когато говорим за възможности, които ще ни накарат отново да заобичаме природата, която сами съсипваме. Това е края на разговора ни, и дано следващата ни среща да е на място, във фермата на забавните птици в берковското село Бистрилица. 

Галерия

Вижте още

Медици от болница "Света Петка": Новата методика за заплати в здравеопазването е неприложима за Видин

Министерството на здравеопазването представя по региони проект за нова методика за заплащане на лекари и медицински персонал. Предлага се възнагражденията на медицинските специалисти да са в съотношение 1,7 към тези на санитарите, а на лекарите 2,2 към заплатите им. Разпределението е справедливо, но не е приложимо, коментираха във..

публикувано на 25.06.19 в 17:48
бразилска музика

В "Музикална зона" слушаме леката и слънчева като лято бразилска музика

"Самба", "карнавал", "Копа кабана", "Рио де Жанейро", "кафе", "капоейра", "боса нова", "футбол"… Това изниква в съзнанието ни, щом се сетим за Бразилия! Представяме си пищни карнавални шествия с хиляди зрители, екзотични фиести, плажове и палми, знойни мулатки, романтика, музика и танци… Тази екзотика е в кръвта на бразилците и с нея те радват и..

публикувано на 24.06.19 в 09:45

Във всички времена възсияват светии в Църквата Христова

В първата неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Църквата почита и възхвалява всички свои светии. "Да изповядваме винаги Христа и вярата си в Него!" (Мат. 10:33; 37-38; 19:27-30) "В историята на Църквата Христова е имало времена  на мир, когато всеки свободно и спокойно може да изповядва..

публикувано на 23.06.19 в 08:00

Обсъждат "Доктрината Тръмп" във Враца

Избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати се прие като изненада у нас. Неговата личност продължава да се асоциира в Европа предимно с бизнес начинанията и шоу изявите му, а не толкова с неговите политически възгледи и ходове на световната сцена. Какво обаче наистина се случва в Америка? Защо изборът на Тръмп..

публикувано на 20.06.19 в 09:12

В "Музикална зона" на 20 юни 2019 слушаме Жоао Жилберто – 2 част

Уникалният камерен маниер на изпълнение на Жоао Жилберто създава усещане за интимност и спокойствие. Музиката му говори на всеки лично. Погледът е обърнат навътре, но простичкият начин на представяне е достъпен за всеки отвън. Универсален артист със специфичен глас и техника за свирене на китара. Слушаме песни от албумите Getz /..

публикувано на 20.06.19 в 09:00
чешма

Трябва ли да има водни помощи за социално слабите?

Въпросът отново е на дневен ред, след като на национална дискусия за развитието на ВиК сектора от  КНСБ призоваха да бъдат заделени средства за водни помощи. Лидерът на синдиката Пламен Димитров цитира данни на Световната здравна организация, според които за основните си нужди човек потребява от 1,5 до 3 кубически метра вода на месец: "В..

публикувано на 19.06.19 в 18:54

Летни вечери на оперното и балетното изкуство ще се проведат във Видин

За втора поредна година във Видин ще се проведе Фестивалът "Летни вечери на оперното и балетното изкуство "Баба Вида" , организиран от Община Видин и Държавна опера град Стара Загора. Събитието ще се състои на специална сцена, която ще бъде изградена пред крепостта "Баба Вида". Над 15 тона са техниката и реквизитът. За публиката ще има трибуна с 800..

публикувано на 19.06.19 в 17:32