Фермата на забавните птици в Бистрилица

4
Снимка: Личен архив


Живее ли щраусът в планински регион? С какво се храни и как се отглежда? Страхлив ли е и кога заравя главата си в пясъка? В "Земята, която ни храни" търсим отговорите с Антон Петков. 

Роден е в Монтана, а след 25-годишен престой в столицата и в чужбина, решава да се върне в родния край и да се посвети на земеделието. Закупува имот в берковското село Бистрилица, с идеята да развива земеделие, впоследствие решава да отглежда не обикновени животни, а щрауси. Закупува няколко живи птици от две различни ферми, след това се снабдява и с инкубатор. Казва, че след време вероятно ще отглежда щрауси за угояване и консумация, но на този етап е заложил на животни за разплод. 

Седем са големите щрауси във фермата в Бистрилица, в края на юли се очаква да бъдат излюпени заложените в инкубатора яйца. Антон е научил много за поведението на птиците:

Снимка"Малко по-специална птица е. Първо, защото е най-голямата птица на света, най-бързата- може да достигне височина до 2,50 метра и да тича с постоянна скорост от 70 и повече км/ч. Много са любопитни, все гледат нещо да клъвнат... Децата много ги харесват... Не са много капризни, но докато са малки, се отглеждат по-трудно, постоянно трябва да се следи за температура, влага, храна, вода, трябва да се пазят....Трябва много да се внимава първите 2-3 месеца, след това всичко става една идея по-лесно... Не са толкова взискателни, стига да са подсигурени основните нормални условия за живот." 

Когато са малки, щраусите са податливи и на болести, нерядко при вирусни заболявания има и висока смъртност- и във фермата са го изпитали, казва Антон. Щраусите имат нужда от достатъчно пространство, но не толкова много, че да развиват голяма скорост и да не могат да спрат. Важно е и мъжките да са разделени, защото понякога са агресивни. 

Не са капризни и по отношение на храната- хранят се и с гранули, и с комбиниран фураж, ядат зелена трева и люцерна, обичат плодове и зеленчуци. Важното е от храната да си набавят всички необходими витамини и минерали. От това зависи и оперението им, и общото им здравословно състояние. 

След третата година щраусите стават полово активни и тогава вече могат да се репродуцират. Женската снася между 50 и 60 яйца. Щраусът е социално животно, но винаги има доминиращ мъжки. Полигамни са, а мъжкият няма нищо против да живее с повече от една женски. Важно е никой друг себеподобен да не му пречи...

За щраусите Антон се грижи по час-два, при големите екземпляри не е необходимо постоянно присъствие. На този етап във фермата работи само със семейството си, би наел хора, но работната ръка е проблем, като навсякъде... 

СнимкаЩраусите не са агресивни към хората и са доста дружелюбни. Колкото до това- истина ли е, че щраусът крие главата си в пясъка, защото мисли, че никой не го вижда, казва:
"Не, това е мит... Щраусът е с постоянно наведена глава, защото в голяма част от времето си кълве нещо по земята... Щраусът е най-голямата птица и няма естествен враг, дори в Южна Африка го използват като куче-пазач..."

Антон е учил в Испанската гимназия в София, завършил е Софийския университет- специалност "Икономика" на английски език, допреди да се захване с фермата за щрауси, няма нищо общо със земеделието. Учи се в движение, а сега чака да започне курс "Основи в земеделието", който се организира от Национална служба за съвети в земеделието. Антон е скептичен за полезността на програмите за подпомагане на земеделските производители:

"Програмите и проектите не са достатъчно насочени към младите производители... Фермата е създадена по проект, но мярката "Млад фермер" не беше добре формулирана, така че да дава достатъчно въздух на младите производители- много изисквания, договори, кореспонденция, решения- всичко това не е съвсем съобразено с усилията и идеята... В един момент се питаш има ли смисъл от всичко това..."

По мярката е получил 12 550 евро, но по думите му това са само текущи разходи, истинската сума, която е инвестирана,  е в пъти повече.... 

"Но това няма значение, тук става въпрос за дългосрочен проект, вече имаме светлина в тунела, към фермата има все по-голям интерес, всичко е въпрос на време и постоянство."

Фермата се намира в зона "Натура 2000", регистрирана е като животновъден обект по всички изисквания на Агенцията по храните. Намира се на главен път, така че скоро там ще бъде изграден и снек-бар, в който, освен яйца, ще се предлагат и всякакви продукти от щраусите- пера, козметика и щраусова мас. 

Имат си и фейсбук страница- Funny Birds Farm /Фермата на забавните птици/, в процес на разработка е и сайта им. Извън грижите за щраусите, съпътстващи дейности за Антон са отглеждането на плодове и билки, а намеренията им са доста атрактивни:

"Имаме намерение да развиваме екотуризъм, да изградим Природозащитен център, който през септември да заработи, с възможност за спорт, игри, ще предлагаме и натурални продукти... Планираме няколко пъти годишно да организираме почистване на региона...ако нищо не се прави, ще дойде момент, в който тази природа вече няма да ни е даденост... 
Все още сме в процес на разработка на идеите, но тенденцията е от догодина да работим на пълни обороти. За 1 юни- деня на детето, смятаме, че тук при нас ще е доста забавно." 

Няма как да не успее Антон в  добрите си намерения, още повече, когато говорим за възможности, които ще ни накарат отново да заобичаме природата, която сами съсипваме. Това е края на разговора ни, и дано следващата ни среща да е на място, във фермата на забавните птици в берковското село Бистрилица. 

Галерия

Вижте още

Кабинет по репродуктивно здраве откриват във Враца

Първият кабинет по репродуктивно здраве в Северозападна България ще бъде във Враца . Той е изграден по инициатива на фондация "Искам бебе" , с подкрепата Общинския съвет, Общината и бизнеса от града. В кабинета ще се извършват безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми от целия регион, обясни в предаването "Направление здраве"..

публикувано на 21.10.19 в 17:25

Предизвикателството да си Готвач

Милиони професионалисти в цял свят  празнуват на 20-ти октомври  Международния ден на Готвача. Този ден е насочен към образоване на децата по света за важността на здравословното хранене и към популяризиране на професията готвач.  Традицията за отбелязване на празника започва през октомври 2004 по предложение на тогавашния председател на..

публикувано на 21.10.19 в 17:04

Познатата онлайн платформа за полезна и практична правна информация

Станимир Ненов  е основател на нестопанския проект, предоставящ отворена и безплатна онлайн платформа за полезна и практична правна информация, поднесена по разбираем начин за хората без юридическо образование -  "pravatami.bg - разкодираните закони" . Ненов е основател и на advokatami.bg - компания, предоставяща висококачествени правни..

публикувано на 21.10.19 в 14:15

Онлайн проучване изследва отношението на българите към оказването на първа помощ

Проучване относно отношението на българското общество към уменията за оказване на първа помощ изготви фондация "Първите три минути", съвместно със софийското училище по първа помощ на FirstAidBg. Националното онлайн изследване "Обществото и първата помощ" проучва степента и мащаба на обучените по съвременните насоки за първа помощ хора. Резултатите..

публикувано на 21.10.19 в 14:00

Дух, изцяло обърнат към духовната красота: животът на Цеко Торбов

Град Оряхово е дал на страната ни, пък и на света, много талантливи люде.  Историята на българската правна философия започва с безусловно господство на правния позитивизъм в началото на ХХ век. По това време в европейската правна философия надмощието на правния позитивизъм е толкова категорично, че сякаш правната наука е “открила”..

публикувано на 21.10.19 в 13:30

Разказвай какво ти стори Бог!

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила..

публикувано на 20.10.19 в 08:00

Младежи от шест държави се учат на медийна грамотност във Видин

В предаването днес ви срещаме с младежи от различни държави, които се учат да развиват своята медийна грамотност. Домакин на младежкия обмен е Видин, а организатор- сдружение "Видински фонд "Читалища", по европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм +". Младите хора бяха посрещнати и от екипа ни в Радио..

публикувано на 18.10.19 в 17:40